Κατρούγκαλος: Η σημερινή ΝΔ παραμένει διχασμένη ανάμεσα στην ακροδεξιά και την κεντροδεξιά συνιστώσα της


 
Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δ/φο Ν. Ζηργάνο (02.02.2019)
Λίγο πριν από την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO και την απαρχή της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στην Εφ.Συν. για τη στάση της Ν.Δ., τις ρήτρες που διασφαλίζουν τη συμφωνία, τον καθοριστικό ρόλο που θα έχει η Ελλάδα στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, ενώ χαρακτηρίζει παντελώς ανύπαρκτο και κατασκευασμένο θέμα και συκοφαντία την υπόγεια κατηγορία της Ν.Δ. για δήθεν χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο μέλλον; Μπορεί μια άλλη κυβέρνηση σε Αθήνα ή στα Σκόπια να την υπονομεύσει, ή να την εφαρμόσει επιλεκτικά;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουν ληφθεί όλες οι νομικές πρόνοιες ώστε η Συμφωνία να αποτελεί το μόνιμο θεμέλιο της νέας περιόδου φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως, π.χ., προβλέψεις παροχής καλών υπηρεσιών μεσολάβησης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, τη μεγαλύτερη εγγύηση αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία εξασφαλίζει τη διάρκεια στο χρόνο της λύσης αλλά και την ενσωμάτωση της λογικής της απόρριψης του αλυτρωτισμού στην καρδιά του θεσμικού συστήματος της γείτονος. Πεποίθησή μου όμως αποτελεί ότι αλλού βρίσκεται το θεμέλιο της ασφαλούς εφαρμογής της Συμφωνίας: όταν γίνει πλήρως κατανοητό από τους λαούς μας το περιεχόμενο της, ως ένας συμβιβασμός που ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών, θα πάψει να υπάρχει το δηλητήριο της καχυποψίας που συντηρεί τις εστίες ακραίες εθνικισμού εκατέρωθεν. Αυτό θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εγγύηση μακροημέρευσης της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, μολονότι εγώ θεωρώ απίθανο παρόμοιο γεγονός, οποιαδήποτε παράβαση των όρων της συμφωνίας θα αποτελεί πρόδηλη παραβίαση των υποχρεώσεων καλής γειτονίας, η οποία θα μπλοκάρει τις προοπτικές ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί τον επόμενο σημαντικό της στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύντομα θα έρθει στη Βουλή για κύρωση το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αναμένετε διαφοροποίηση στην στάση των δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στην Συμφωνία των Πρεσπών;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μετά το Βουκουρέστι ήταν ότι η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, εφόσον το επιθυμούσε, θα ακολουθούσε την επίλυση της μεταξύ μας διαφοράς: πρώτα λύση και μετά ένταξη, έλεγαν τότε τα κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως η συνέπεια δεν χαρακτηρίζει τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, η οποία παραμένει βαθειά διχασμένη ανάμεσα στην ακροδεξιά και την κεντροδεξιά συνιστώσα της. Στη συζήτηση για το Μακεδονικό εμφανίσθηκε με δύο γραμμές, την πάγια εθνική περί μη μονοπώλησης από άλλη χώρα του ονόματος και την προσωπική γραμμή Σαμαρά, ότι «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική». Ο κύριος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι δέσμιος, της τελευταίας, και του εκ μετεγγραφής από το ΛΑΟΣ αντιπροέδρου του. Φοβάμαι ότι ανάλογη πρόβλεψη θα κάνω και για το ΚΙΝΑΛ. Το βλέπω να ευθυγραμμίζεται και πάλι με τη ΝΔ, παγιδευμένο στη στείρα αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική της ηγεσίας του. Μία λέξη και για την κριτική που δεχόμαστε από τα αριστερά, ότι ξαφνικά γίναμε φιλοατλαντικοί: δεν ήταν δική μας επιλογή η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, είναι επιλογή της δικής της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν ήταν βελούδινο. Ο κ. Καμμένος χαρακτηρίζει προδοτική την Συμφωνία των Πρεσπών και μιλάει για κυβέρνηση αποστασίας, ενώ συνεχίζει να κατηγορεί τον Νίκο Κοτζιά για ύποπτες σχέσεις με τον κ. Σόρος. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν όσα ακούσαμε από τη Νέα Δημοκρατία –και όχι μόνον- για δήθεν σικέ διαζύγιο. Με τους ΑΝΕΛ είχαμε, πράγματι, μία τίμια συνεργασία, όσο κράτησε, στοχοπροσηλωμένοι και οι δύο στην έξοδο από τα μνημόνια και στον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Όμως, στη νέα περίοδο της μεταμνημονιακής κανονικότητας οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αρθρώνονται πάλι στον άξονα Δεξιά-Αριστερά και αυτό είναι απολύτως φυσικό. Σε ό,τι αφορά το ύφος ορισμένων από τις πρόσφατες πολεμικές τοποθετήσεις των ΑΝΕΛ, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε. Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πάντα επί της ουσίας. Και ως προς την ουσία ήμασταν και είμαστε σαφείς. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν εφάρμοζε πολιτική δική του, αλλά κυβερνητική πολιτική. Και αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει σχέση με κέντρα οικονομικών συμφερόντων. Σορομαχίες και άλλες ανάλογες σκιαμαχίες δεν προωθούν τον πολιτικό διάλογο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Πρέσπες αναδιέταξαν το πολιτικό σκηνικό και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ; Και με ποια μορφή;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχετε δίκιο. Το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε τεκτονικά μετά τις Πρέσπες, αλλά με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά προσανατολίσθηκε ανάλογα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στην Ευρώπη στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα συγκρουσθούν δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη: η μία εκφράζει αυτόν τον παράδοξο γάμο μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς και η άλλη την κοινωνική Ευρώπη, τις ανοικτές κοινωνίες, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Ανάλογα λοιπόν, διπολικά, διαμορφώνονται τα διακυβεύματα αλλά και τα πολιτικά μέτωπα και στη δική μας χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον δημοκρατικό και προοδευτικό πόλο, εκφράζοντας το μεγαλύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα την ένταξη ή οργανική συνεργασία με όσες συγγενικές δυνάμεις ή προσωπικότητες ταυτίζονται με τις στρατηγικές επιλογές μας, αλλά και την προγραμματική συνεργασία με κόμματα όμορων πολιτικών χώρων με το δικό μας. Αυτό προϋποθέτει, βεβαίως, προγραμματικές συγκλίσεις και, καθαρές απαντήσεις και επιλογές. Το ΚΙΝΑΛ, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα πρέπει να απαντήσει σαφώς και ξεκάθαρα πριν από τις εκλογές εάν είναι υπέρ συνεργασιών για μία προοδευτική διακυβέρνηση ή αν θα επιδιώξει εκ νέου μία αφύσικη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσδοκά η κυβέρνηση από το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Επιδιώκουμε να επανεργοποιηθούν στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας, με άμεσο στόχο να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Επιδιώκουμε επίσης την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας για τα σοβαρά θέματα που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό προφανώς, όπως και για το ταγκό, χρειάζονται δύο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για την Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την στάση της Άγκυρας σχετικά με την Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και με την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med. Πως μπορεί να προστατευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία από ενδεχόμενη τουρκική επιθετικότητα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το βασικό μας όπλο σε όλες τις διμερείς διαφορές μας υπήρξε ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και οι διεθνείς συμμαχίες που αναπτύσσουμε. Ανέκαθεν συντονίζουμε συστηματικά, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, την δράση μας και το βηματισμό μας σε αυτό, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, με πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε δε από κοινού επιτύχει την στήριξη των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους σημαντικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια και αυστηρότητα. Περαιτέρω, οι τριμερείς και άλλες συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει στην περιοχή έχουν ιδιαίτερα ενισχύσει την διπλωματική αλλά και την αμυντική μας θέση. Στο πλαίσιο αυτό προέχων είναι ο ρόλος του East Med, όχι μόνον από οικονομική αλλά κυρίως από στρατηγική άποψη. Ειδικά η προσθήκη των ΗΠΑ σε ένα σχήμα 3+1 στην τριμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της στην υπογραφή της σχετικής διεθνούς συμφωνίας στην Κνωσό υπογραμμίζει την εμβέλεια του εγχειρήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι ταυτίζεστε πολιτικά με την κυβέρνηση Μαδούρο και μάλιστα αφήνει υπαινιγμούς ότι υπάρχει σκοτεινή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από το Καράκας. Πως απαντάτε σε αυτή την κατηγορία; Ποια στάση θα κρατήσουμε ως χώρα στην ΕΕ σχετικά με την πολιτική κρίση στην Βενεζουέλα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι συκοφαντίες για τάχα χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ διαδίδονται υπόγεια, με διαρροές και με υπαινιγμούς από τη Νέα Δημοκρατία, ακριβώς γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι παντελώς ανύπαρκτο και κατασκευασμένο θέμα. Η ανακίνησή του, και μάλιστα με τον υποκριτικό και γκαιμπελικό τρόπο που γίνεται, το μόνο που αποδεικνύει είναι την αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα επί των πραγματικών πολιτικών θεμάτων. Επί της ουσίας του ζητήματος τώρα: Από την αρχή δήλωσα ότι θεωρούμε βασικό θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενιαία θέση επί του θέματος, με σεβασμό στις καταστατικές της αρχές της δημοκρατίας, με στόχο να βρεθεί μία λύση που θα τερματίσει το διχασμό μιας ακραία πολωμένης κοινωνίας και θα δώσει την δυνατότητα στον ίδιο το λαό της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του. Για το λόγο αυτό προωθήσαμε από την αρχή την ιδέα της δημιουργίας μιας ομάδας κρατών που θα οργανώσει τον διάλογο και θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την διεξαγωγή τίμιων και αντιπροσωπευτικών εκλογών. Η πρόταση μας αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από το πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και συγκροτήθηκε η διεθνής ομάδα επαφής με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία και το Μεξικό.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...

Νέα, επική γκάφα του Μπάιντεν αμφισβητεί την… αντιληπτική ικανότητά του

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι απέστειλαν κρυφά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ήταν αναμενόμενη, με αφετηρία την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση...