Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους


 
 

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΕΠΤΑ» με τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη
Με ευθύνη Τσίπρα και Μητσοτάκη απουσιάζει εντελώς η ουσία, το ήθος και το ύφος από τον προεκλογικό διάλογο.
Παρ’ όλο που είναι εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές, θα κρίνουν το εάν θα μπορέσουμε να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο στις πολιτικές της συντήρησης, στη βία, στο λαϊκισμό, στην ξενοφοβία, στο φασισμό, που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος. Έχουν φροντίσει εδώ στην Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, να μην υπάρχει καμία συζήτηση για όλα αυτά, να μην υπάρχει κανένα είδος εθνικής συνεννόησης για ν’ αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν που κλιμακώνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο και βέβαια, απουσιάζει τελείως το ήθος και το ύφος που θα έπρεπε να έχει αυτός ο προεκλογικός διάλογος.
Κοκορομαχία χωρίς περιεχόμενο που μονάχα νέα αδιέξοδα δημιουργεί.
Για όσους παρακολούθησαν την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή αλλά και για μένα που συμμετείχα, ήταν πραγματικά σοκαριστικό. Κοκορομαχία χωρίς περιεχόμενο. Μονάχα αδιέξοδο υπάρχει μετά από μια τέτοια συζήτηση. Έχουν αναμίξει οικογένειες, λάσπη στον ανεμιστήρα κι από τις δυο πλευρές. Εγώ πραγματικά σκέφτομαι μερικές φορές πώς αισθάνονται τα παιδιά τους όταν παρακολουθούν μια τέτοιου είδους συζήτηση, τί αμηχανία μπορεί να νιώθουν. Και τελικά, πόσο βοηθά αυτή η συζήτηση την πολιτική ζωή του τόπου; Πόσο βοηθά στο να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μέση ελληνική οικογένεια σήμερα; Καθόλου. Είναι πάρα πολύ μακριά από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όλη αυτή η συζήτηση, η οποία αν θέλετε μας προσβάλλει όλους.
Προσβάλει τους πολίτες, μας προσβάλλει ως πολιτικούς, πληγώνει την αξιοπρέπεια και των πολιτικών και της πολιτικής. Όλη αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει. Γιατί όλη αυτή τη σύγκρουση, μετά από δέκα χρόνια που βρισκόμαστε μέσα στην κρίση και στα μνημόνια, την πληρώνει πανάκριβα ο ελληνικός λαός.
Είναι κατάντια, είναι κατήφορος. Για την Προοδευτική, Δημοκρατική Παράταξη, είναι διαρκής η προσπάθεια και σήμερα αλλά και στο παρελθόν να κρατάμε την πολιτική αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο. Ακόμα και στις πιο σκληρές και δύσκολες ημέρες αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, το επίπεδο ποτέ δεν ήταν όπως αυτό που παρακολουθήσαμε.
Υπήρχε πάντα μια αν θέλετε πολιτική δεοντολογία, μπορεί να ήταν σκληρές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά τουλάχιστον από τη μεριά μας δεν ήταν ποτέ προσωπικές. Γιατί εμείς στην πολιτική δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε αντιπάλους. Εάν μπεις στη λογική ότι στην πολιτική τους άλλους πρέπει να τους αντιμετωπίσεις ως εχθρούς, τώρα το επόμενο βήμα είναι η προσωπική εξόντωσή τους και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Η ευθύνη για τις πολιτικές λιτότητας βαραίνει την Ευρωπαϊκή Δεξιά. Η μόνη ελπίδα είναι να δυναμώσουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.
Η ευθύνη για όλη αυτή την πολιτική που περιγράψατε, βαραίνει κατά κύριο λόγο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Δεξιά.
Η πολιτική της διαρκούς λιτότητας, είναι αυτή που διαλύει την Ευρώπη, που καταστρέφει το κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η δική μας διαφωνία και διαφορά που ξεχωρίζει εμάς τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη. Η στήριξη ακριβώς του κοινωνικού κράτους, για να μην επικρατήσει η ανασφάλεια, ο φόβος, στοιχεία που δίνουν χώρο στην Ακροδεξιά και στους κάθε λογής λαϊκιστές στην Ευρώπη. Εγώ δε θ’ αρνηθώ ότι οι σοσιαλιστές έκαναν λάθη τα τελευταία χρόνια. Πράγματι έγιναν λάθη, πράγματι έδειξαν οι ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατών σε διάφορες χώρες ν’ ακολουθούν την οικονομική πολιτική, τη συντηρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, να γίνονται πολλές φορές παρακολούθημα και αυτό απογοήτευσε πάρα πολύ τον κόσμο και το πληρώσαμε οι σοσιαλιστές, σε όλη την Ευρώπη.
Θεωρώ όμως ότι τα χρόνια πέρασαν, εμπειρία έχουν αποκτήσει όλοι, έχουν καταλάβει τα λάθη. Οι σοσιαλιστές σε όλες συνεδριάσεις και στα συνέδρια του κόμματός μας που συμμετέχω, έχουν γυρίσει σελίδα, μιλούν για μια ριζοσπαστική ατζέντα, για την αναβίωση της κοινωνικής πολιτικής. Μιλούν για αύξηση του κατώτερου μισθού, για αύξηση της κατώτερης σύνταξης έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια, μιλούν για αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Άρα έχουν μια πραγματικά νέα ατζέντα και θεωρώ ότι αν έχει μια ελπίδα αυτή τη στιγμή η Ευρώπη να διατηρηθεί, να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση, να υπάρξει αυτή η Ευρώπη της αλληλεγγύης που θέλουμε, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, η μόνη ελπίδα είναι να δυναμώσουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.
Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής τώρα για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι, αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή και στην Ελλάδα. Αυτό που ζητώ λοιπόν σήμερα από τους πολίτες, είναι να στείλουν μήνυμα αλλαγής. Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής τώρα. Και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ενίσχυση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αλλά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι τί σημαίνει να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές αλλά και τί σημαίνει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.
Ψηφίζοντας λοιπόν Νέα Δημοκρατία, ενισχύουν την Ευρωπαϊκή Δεξιά, ενισχύουν τον κ. Weber, δηλαδή την ουσία της συντήρησης, τους εμπνευστές της λιτότητας, που διαλύουν όλα αυτά τα χρόνια την Ευρώπη. Είναι λοιπόν σα να λέει ο ελληνικός λαός, ναι, συνεχίστε σε αυτή την πορεία, συνεχίστε σε αυτά τα προγράμματα που μας επιβλήθηκαν και εμάς εδώ και μας έκαναν δύσκολη τη ζωή, όλη αυτή την τελευταία δεκαετία.
Ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ενισχύεται η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της χαοτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς η οποία πρέπει να θυμίσω στον ελληνικό λαό, ότι τα χρόνια της κρίσης ήταν απέναντι στους αγώνες μας και στις προσπάθειές μας, διαφωνούσαν με τα προγράμματα υπέρ του ελληνικού λαού. Διαφωνούσαν με τη βοήθεια απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, τί σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και πώς αυτό θα επηρεάσει στην ουσία τη χώρα μας. Γιατί την επόμενη μέρα, θα συνομιλήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη νέα Commission και θα πρέπει να δούμε και τις αλλαγές στους όρους και τις δεσμεύσεις που μας έχει φέρει η κυβέρνηση αυτή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας είναι απλά παρατηρητής στις συναντήσεις που κάνει η ηγεσία του PES πριν από τις Συνόδους Κορυφής δεν είναι μέλος, δεν έχει σχέση με το PES. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Διότι είναι λογικό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, όταν έβαλαν πλάτη για την Ελλάδα, για να μη βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης με την τυχοδιωκτική πολιτική του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του ’15, να θέλουν να είναι από κοντά, να παρακολουθούν τη χώρα και να βλέπουν τον Πρωθυπουργό της πριν τις συνεδριάσεις των Συνόδων Κορυφής. Γιατί αλλοίμονο αν η Ελλάδα μετά από τόση βοήθεια που πήρε από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, δε συμφωνούσε με τις θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Συνόδους Κορυφής, θα ήταν το λιγότερο αχαριστία.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έκαναν μια τεράστια προσπάθεια να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ την κρίση. Το’ να χέρι νίβει τ’ άλλο…
Κοιτάξτε, η ανευθυνότητα που έδειξαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μας οδήγησαν και στο να καθυστερήσουμε πάρα πολύ να βγούμε από αυτήν και ν’ ακριβύνει και το κόστος της προσπάθειας για τους Έλληνες πολίτες. Προσπαθώντας λοιπόν να κρύψουν αυτή την ανευθυνότητα, καλλιεργήθηκαν διάφορα σενάρια και μάλιστα κάποια από αυτά ήταν σενάρια συνωμοσίας.
Θυμάστε ότι επικράτησε για πάρα πολύ καιρό η συζήτηση, ότι η χώρα δεν έπρεπε να μπει στα μνημόνια, ότι η κρίση προκλήθηκε από τα μνημόνια και ότι κάναμε χρήση των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων, επειδή παραποιήθηκαν τα στοιχεία της χώρας και κάποιοι είχαν συμφέρον να φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην καταστροφή.
Και ότι ενώ τα οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν ήταν τέτοια που να την οδηγούν σε κρίση και μνημόνια, κάποιοι ήταν προδότες, Γερμανοτσολιάδες, δοσίλογοι, αυτά λέγονταν τότε στις πλατείες των αγανακτισμένων και έβαλαν την Ελλάδα σε αυτή την περιπέτεια.
Σήμερα, μετά την αμετάκλητη αθώωση του κ. Γεωργίου, είναι ολοφάνερο ότι αυτά τα σενάρια συνωμοσίας κατέρρευσαν. Και είναι πια ολοφάνερο, ότι τα στοιχεία ήταν αληθινά, το έλλειμμα ήταν δυσθεώρητο, ήταν πάνω από 15% και αυτό σήμαινε ότι η Ελλάδα είχε μια τεράστια ανάγκη στήριξης και δανεισμού αφού δε μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές.
Σε μια Ευρώπη η οποία ήταν ανέτοιμη ακόμα να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να βοηθήσει, δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός στήριξης, όλο το βάρος έπεσε πάνω στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μια τεράστια προσπάθεια η οποία κρατάει μέχρι σήμερα, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, τα έχω πει πολλές φορές, το’ να χέρι νίβει τ’ άλλο…
Έχετε ακούσει ποτέ τον κ. Τσίπρα να μιλά για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004-2009 που εκτόξευσε το έλλειμμα και οδήγησε στην πραγματικότητα στην κρίση; Έχετε ακούσει ποτέ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει κριτική, να κάνει αυτοκριτική, να κάνει μια κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησής τους;
Τους έχετε ακούσει ποτέ ν’ αποδέχονται στη Βουλή όταν τους ζητώ να γίνει Εξεταστική για την οικονομία, από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα, για να δούμε τί έπαιξε, τί κάναμε λάθος σε αυτή τη χώρα; Τους έχετε ακούσει ποτέ ν’ αποδέχονται, να ελέγξουμε τα οικονομικά της χώρας μας για όλα αυτά τα χρόνια και ν’ αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες; Δε θέλουν καμία συζήτηση για όλα αυτά. Γιατί τους βολεύει πάρα πολύ.
Πάντα προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον.
Τώρα λοιπόν όμως, ξαναγνωριζόμαστε όλοι, ξανακρινόμαστε όλοι, τώρα οι πολίτες ξέρουν την αλήθεια για τότε, έχουν μέτρο σύγκρισης για σήμερα κι επανατοποθετούνται. Και επιστρέφουν στο Κίνημα Αλλαγής, επιστρέφουν στη Δημοκρατική Παράταξη και ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι εμείς είμαστε εγγύηση. Είμαστε εγγύηση για τη δημοκρατία, είμαστε εγγύηση για τα εθνικά ζητήματα, είμαστε εγγύηση για την ανάπτυξη, είμαστε εγγύηση για τα έργα που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, είμαστε εγγύηση για το κοινωνικό κράτος που απλά δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να κυβερνηθεί ο τόπος μ’ ένα πνεύμα εθνικής συνεννόησης
Η δύναμη που θα δώσει στο κάθε κόμμα, ο τρόπος με τον οποίο θα μας κατατάξει όλους, θα μας βάλει στη θέση μας και θα μας αναγκάσει όλους να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Αυτό λοιπόν που ζητάω εγώ από τον ελληνικό λαό, είναι ν’ αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη που έχει, έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, να πάει να ψηφίσει και τώρα στις ευρωεκλογές. Όχι στην αποχή, όχι στον καναπέ, όλοι στην κάλπη, αυτή τη δύναμη αξιοποιήστε την, στείλτε το μήνυμα αλλαγής τώρα, δώστε δύναμη ανατροπής και στις εθνικές εκλογές αναγκάστε μας όλους να καθίσουμε, να συνεννοηθούμε και να μπορέσει επιτέλους η χώρα ν’ αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση και τα μνημόνια.
Οι Έλληνες να μην κάνουν πλάνο δόσεων στην Εφορία αλλά πλάνο για το μέλλον τους.
Ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στις επενδύσεις για αυτό επέλεξε την υπερφορολόγηση. Όμως, αυτή η πολιτική υπερφορολόγησης χωρίς ανάπτυξη, έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί; Γιατί καταδικάζει την οικονομία σ’ έναν αργό θάνατο. Δε θα μπορούν για πολύ ακόμα οι Έλληνες ν’ ανταποκρίνονται σε αυτές τις ευθύνες που τους έχουν ανατεθεί. Ήδη τα έσοδα είναι μειωμένα. Δε μπορούν, έχουν γονατίσει και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δεν πάει άλλο. Του το λέμε με κάθε τρόπο.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε ευρώ που επιστρέφει σε μια ελληνική οικογένεια, κάθε ευρώ είναι αναγκαίο. Όμως, εγώ πραγματικά στενοχωριέμαι βλέποντας τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού απέναντι στις ελληνικές οικογένειες, γιατί αυτό που γίνεται παραμονές των εκλογών, είναι η μεγαλύτερη περιφρόνηση που μπορεί να γίνει στον ελληνικό λαό ο οποίος έχει μια περηφάνια, έχει μια αξιοπρέπεια.
Γιατί είναι σα να του λέει, «ξέχασε ό,τι σου έκανα, ξέχασε ότι σου έχω πάρει 10 από τη μία τσέπη, ότι σ’ έχω γονατίσει, ότι σ’ έχω κάνει να ζεις μέσα στη μιζέρια, ότι από κει που ήσουν ένας υπερήφανος συνταξιούχος, σ’ έχω κάνει να μη μπορείς να βγεις από το σπίτι σου και να μη μπορείς να δώσεις ένα δώρο στα εγγόνια σου. Ξέχασέ τα όλα, γιατί σου πετάει τώρα ένα κομματάκι και έρχονται εκλογές κι εγώ είμαι σίγουρος ότι θα σε κάνω να τα ξεχάσεις. Γιατί σ’ έχω», όπως λέμε.
Οι Έλληνες απαιτούν αξιοπρέπεια. Τί είχαν σχεδιάσει; Αφού είχαν σχεδιάσει τόσον καιρό, γιατί το δώρο Πάσχα το έδωσαν μετά το Πάσχα και πριν τις εκλογές; Κοροϊδευόμαστε τώρα; Δηλαδή υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας αυτό το πράγμα. Ήρθαν να δώσουν δώρο Πάσχα μετά το Πάσχα, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα επίδομα εκλογών που θα εξανεμιστεί αμέσως μετά, γιατί έρχεται η μείωση του αφορολόγητου.
Η 13η σύνταξη έρχεται όταν παίρνει κάποιος τη 12η. Εδώ ο κ. Τσίπρας έχει κόψει τη 12ησύνταξη από τους συνταξιούχους και οι συνταξιούχοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Τους κόβει μια σύνταξη κάθε χρόνο εδώ και 5 χρόνια, τους έχει πάρει 6 δις από τους συνταξιούχους κι έρχεται τώρα και τους λέει «πάρτε 800 εκατομμύρια και τη βαφτίζω 13η σύνταξη και θέλω να και να με ψηφίσετε και να είστε κι ευχαριστημένοι και να πείτε και ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ».
Οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά είναι απίστευτες. Γονάτισαν τους συνταξιούχους και μάλιστα χωρίς λόγο γιατί το ασφαλιστικό σύστημα είχε φύγει από την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Επανήλθε μετά τις τυχοδιωκτικές πολιτικές το ’15.
Τους έχει πάρει 10, το λέω πάρα πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και τώρα, τους έχει πάρει 10 και επιστρέφει ένα και θεωρεί ότι αυτό είναι και μεγάλη επιτυχία και πρέπει να ξεχαστούν όλα. Όχι. είναι υποχρέωσή του και δεν έπρεπε να έχει πάρει τα 10. Και αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι Έλληνες δε μπορεί να κάνουν πλάνο δόσεων στην Εφορία. Πρέπει να κάνουν πλάνα για το μέλλον τους.
Να ψηφίσουμε όλοι μαζί βασικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και να πάμε άμεσα σε εκλογές.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%. Για να έχουμε πόρους να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη και για την κοινωνική πολιτική και βέβαια πρέπει να μπει μπροστά ή ανάπτυξη στη χώρα, να παραχθεί νέος πλούτος. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους, π.χ. στους μικρομεσαίους από το 29% να πέσει στο 20% και 2 μονάδες να μειωθεί ο ΦΠΑ και στις δύο κλίμακες. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για να μπορέσουν ν’ αναπνεύσουν τα νοικοκυριά. Και βέβαια να καταργηθεί η διάταξη για τη μείωση του αφορολόγητου.
Όλα αυτά δεν είναι κούφια λόγια του αέρα. Έχουμε εξειδικευμένες διατάξεις και τις έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου στη Βουλή. Ανά πάσα στιγμή, προκαλούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να έρθουν και από κοινού να ψηφίσουμε. Τους το είπα και στη Βουλή, μετά απ όλη αυτή τη λάσπη και την κοκορομαχία που ζήσαμε εκεί. Τους κάλεσα αν θέλουμε να σώσουμε την τιμή της πολιτικής, ελάτε όλοι μαζί να ψηφίσουμε 6 μέτρα για τους νέους ανθρώπους, για τα νέα ζευγάρια, για τους συνταξιούχους, για τις μικρομεσαίες, για τους αγρότες και αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές γιατί δε μπορούμε μέχρι τις εκλογές να ζούμε μέσα σ’ αυτή την τοξικότητα και το δηλητήριο.
Κανείς δεν μπορεί να βάζει όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων με βάση τον τόπο κατοικίας τους.
Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί για τις συλλογικές συμβάσεις, δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει προστασία του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη, δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν. Πώς; Μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο εργαζόμενος να δουλεύει λιγότερο και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του με περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του.
Προσπαθεί επιμελώς ο κ. Μητσοτάκης να κρύψει την πραγματική του ατζέντα γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται ν’ ακούσει τί θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, τί θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής, τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προσπαθεί επιμελώς να κρύψει την πραγματική του ατζέντα, αλλά βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι όσο προχωρά η συζήτηση για τα προγράμματα του καθενός προς τις εκλογές, βάζει και αυτογκόλ. Αποκαλύπτεται λοιπόν η πραγματική του ατζέντα και όσο και αν θέλει να λέει ότι είναι ένα βαθιά λαϊκό κόμμα, στην πραγματικότητα έχει βαθύτατα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πολιτικές.
Μας έχει πει ότι οι ανισότητες είναι περίπου φυσικό φαινόμενο και ότι δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτε για να τις αντιμετωπίσουμε . Και το χειρότερο απ’ όλα που άκουσα το τελευταίο διάστημα, ήταν η περίφημη λογική για τον ψυκτικό από το Περιστέρι. Αυτό το χάσμα ανάμεσα στις γειτονιές, από τη μία όχθη και την άλλη του ποταμού, γεφυρώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν έχει δικαίωμα, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας, να βάζει όρια στα όνειρα των νέων ανθρώπων και μάλιστα με βάση το πού κατοικούν. Είναι αδιανόητο. Κι εμείς τουλάχιστον θα είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική.
Να μη χειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του όπως το Σκοπιανό.
Κατ’ αρχάς αντιλαμβάνεται κανείς τη σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο μεγάλη ασφάλεια μας εξασφαλίζει αυτή την ώρα. Είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος και συμπαραστάτης, και βεβαίως πάντα, και σ’ αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και η κα Μογκερίνι, με τις δηλώσεις της έχει σταθεί στο πλάι της χώρας. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο.
Το δεύτερο, είναι ότι η θέση μας, ξέρετε ότι είμαστε ένα καθαρά πατριωτικό κόμμα, είναι ότι τα εθνικά μας συμφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτα. Με ποιο τρόπο μπορούμε να τα διασφαλίσουμε; Ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος είναι να υπάρξει μια εθνική γραμμή, ένα ενιαίο μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας. Την επιδιώκουμε διαρκώς στα εθνικά ζητήματα, το γνωρίζετε ότι έχουμε δείξει πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, όλα αυτά τα χρόνια. Η αντιπολιτευτική μας στάση είναι εξαιρετικά προσεκτική. Εγώ θέλω να διαμηνύσω ένα πράγμα: Να μη χειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του όπως το Σκοπιανό. Γιατί άκουσα κάποιους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να λένε ότι είναι πρότυπο το πώς η κυβέρνηση χειρίστηκε το Σκοπιανό για να λυθούν και άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια καταστροφική λογική, το Σκοπιανό αξιοποιήθηκε μόνο για προσωπικούς και κομματικούς σκοπούς, προσπάθησε να διχάσει και την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα και κατέληξε σε μια μεγάλη παραχώρηση σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα. Αλίμονο λοιπόν εάν δούμε μια τέτοια αντίστοιχη παραχώρηση στα ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά.
Είναι σημαντικό να κερδίσουν Δήμους και Περιφέρειες, προοδευτικοί με ικανότητες και αποτελεσματικότητα.
Αν έχεις περάσει από την αυτοδιοίκηση, αισθάνεσαι πάντα αυτοδιοικητικός, γιατί εκεί βλέπεις την αμεσότητα της δουλειάς σου, το αποτέλεσμα στην καθημερινότητα της πόλης, της Περιφέρειας, του πολίτη.
Από την ΕΝΑΕ όπου είχαμε μια άριστη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις, ήταν από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου πραγματικά. Τότε σχεδιάσαμε και την αιρετή Περιφέρεια και τους ισχυρούς Δήμους ως προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου έχει βάλει διαχρονικά τη σφραγίδα του στην Αυτοδιοίκηση. Έδωσε ουσία, περιεχόμενο, δύναμη και στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας. Όταν το 1981 ξεκίνησε αυτή η μεγάλη τομή, οι Δήμοι ασχολούνταν μόνο με τα νεκροταφεία και μ’ ελάχιστες δουλειές της καθημερινότητας.
Σήμερα, μέσα στην κρίση οι Δήμοι στάθηκαν δίπλα στην ελληνική οικογένεια με την κοινωνική πολιτική και την παρουσία τους αλλά και την συλλογική προσπάθεια και δείχνουν ότι μπορούν να σηκώσουν και άλλα βάρη..
Χρειάζονται περισσότερες αρμοδιότητες. Με το δικό μας το πρόγραμμα, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει επιτέλους μια επανάσταση σ’ αυτό το κράτος, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, θ’ αναλάβουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες. Και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να κερδίσουν Δήμαρχοι και Περιφέρειες από αυτές τις εκλογές, δημοκρατικοί, προοδευτικοί με άποψη για την περιοχή τους, με γνώση, με ικανότητες και με αποτελεσματικότητα.
Είδαμε τί έγινε με τον «Κλεισθένη», είδαμε ότι ο νόμος αυτός δυστυχώς οδηγεί στο να δυσκολευτούν πάρα πολύ να διοικηθούν την επόμενη μέρα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρξουν συναλλαγές κάτω απ’ το τραπέζι και υπάρχει και πολύ μεγάλος κίνδυνος να υπάρχουν εκβιασμοί από τοπικά συμφέροντα και να μη μπορούν να διοικηθούν οι Δήμοι έτσι όπως θέλουν οι δημότες. Άρα λοιπόν, μεγάλη δύναμη, πλειοψηφίες ισχυρές.
Έχω δεσμευτεί προσωπικά για την κατάργησή του «Κλεισθένη». Είναι καταστροφικός για την Αυτοδιοίκηση. Εκτός από αυτο όμως, είχαμε δυστυχώς επεισόδια τον τελευταίο χρόνο στη χώρα, τραγικά. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Φαίνεται λοιπόν ότι χρειάζεται και ευαισθησία και αποτελεσματικότητα. Ζητώ λοιπόν από τους Έλληνες πολίτες, να γυρίσουν την πλάτη στην αναλγησία και στον κυνισμό και στην Αυτοδιοίκηση και συνολικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ας δώσουν τη δύναμη να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή με ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής τώρα και στους ανθρώπους που στηρίζουμε στις Περιφέρειες της χώρας και στους μεγάλους Δήμους.
Είμαστε η σύγχρονη έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ
Ζήσαμε τις περιπέτειες, για δέκα χρόνια. Και οφείλεται ακριβώς η περιπέτεια του ελληνικού λαού στις συγκρούσεις, στην πόλωση, στο διχασμό, στο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο.
Εμείς σηκώνουμε τη σημαία της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής ομοψυχίας για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και ν’ αντιμετωπίσουμε και να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και τα εθνικά μας συμφέροντα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Γι’ αυτό ζητάμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό. Είμαστε η Κεντροαριστερά, είμαστε η σύγχρονη έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, η συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ και ξέρουν οι παλιότεροι ότι έζησαν καλά με το ΠΑΣΟΚ, έζησαν καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα λοιπόν, η νέα γενιά, να ζήσει καλύτερα με το Κίνημα Αλλαγής.

Best Of

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με το ίδιο πάθος για τα εθνικά συμφέροντα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Ελίζα Βόζεμπεργκ δίνει και πάλι τη...

Προκόπης Παυλόπουλος: Η αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Στην ομιλία του, με τίτλο: «Όψεις της φιλοσοφικής επιρροής...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Πώς θα επιστρέψουν στη δημοσιογραφία, όσοι δεν εκλεγούν (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο);

Και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε πολλές...

Μάνος Νιφλής: Είναι ντροπή να κλείνει η ΕΣΗΕΑ τα μάτια στους απεργοσπάστες (του διαδικτύου)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την ανάγκη να ασχοληθεί... επιτέλους η ΕΣΗΕΑ...

Ο Μενέντεζ παριστάνει τον… παραπλανημένο, που δεν ήξερε τι έκανε η σύζυγός του

Η τραγική διολίσθηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος βιώνει...

Όταν λέμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου… το εννοούμε

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την απόπειρα χρηματικής...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο Δήμαρχος των "τριών Β" δεν... παραδίδεται για...

Πώς θα επιστρέψουν στη δημοσιογραφία, όσοι δεν εκλεγούν (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο);

Και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε πολλές άλλες στο πρόσφατο παρελθόν, παρατηρείται το άκομψο φαινόμενο... ορδές δημοσιογράφων να συνωστίζονται στα ψηφοδέλτια των...

Μάνος Νιφλής: Είναι ντροπή να κλείνει η ΕΣΗΕΑ τα μάτια στους απεργοσπάστες (του διαδικτύου)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την ανάγκη να ασχοληθεί... επιτέλους η ΕΣΗΕΑ με το φαινόμενο των απεργοσπαστών στον χώρο του διαδικτύου, οι οποίοι αδιαφορούν κάθε φορά για...