Η Φίλιππος Ένωση Ελλάδας και το… θέατρο του παραλόγου, που τορπιλίζει τις ιπποδρομίες


 
 
Την Παρασκευή το μεσημέρι, η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) κάλεσε για σήμερα (Δευτέρα 14 Ιανουαρίου) συνδικαλιστικούς φορείς του ιπποδρόμου σε συζήτηση για θέματα που απασχολούν τις ελληνικές ιπποδρομίες. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται εν αναμονή της κατάθεσης του αθλητικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
 
Επιπλέον, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που δεν διεξάγονται ιπποδρομίες, καθώς: Πρώτον, η Ένωση Ιδιοκτήτων Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) και η Ένωση Επαγγελματικών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ), δηλαδή οι ενώσεις που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ενεργών ίππων, απέχουν από τις εγγραφές, έχοντας κηρύξει τον δικό τους ανένδοτο αγώνα απέναντι σε αυθαίρετες, άδικες και καταχρηστικές αποφάσεις της ΦΕΕ και των οργάνων της. Δεύτερον, οι ενεργοί ίπποι στο Μαρκόπουλο είναι 275, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διοργάνωση ιπποδρομιών, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει το κύρος, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία τους.
 
Πολλοί λοιπόν αναμένουν τι θα πει ο Πρόεδρος της ΦΕΕ και πώς θα τοποθετηθεί έναντι των ζητημάτων που απασχολούν την ιπποδρομιακή κοινότητα. Υπάρχουν βεβαίως και πολλοί που απλώς αναρωτιούνται «τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;»…
 
Γνώστες του ιπποδρόμου εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι για την εξέλιξε της «συζήτησης». Οι πηγές αυτές από τον Πρόεδρο της ΦΕΕ έναν «φιλιππικό» λόγο εναντίον του φορέα διεξαγωγής ιπποδρομιών, της Πολιτείας και όποιου εκφράζει άποψη διαφορετική από τη δική του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ακροατήριο θα περιλαμβάνει «δικά του παιδιά», που πρόθυμα θα τον χειροκροτήσουν και θα πουν ότι όλη η ιπποδρομιακή κοινότητα συντάσσεται πλήρως μαζί του… Τι κι αν στο παρελθόν πολλοί από τους «χειροκροτητές» εξαπέλυαν μύδρους για την προηγούμενη θητεία του κυρίου Μυτιληναίου στη ΦΕΕ; Ας μην αφήσουμε τις λεπτομέρειες να χαλάσουν μια όμορφη ιστορία…
 
Τι δεν θα πει ο Πρόεδρος της ΦΕΕ
Όπως τονίζουν γνώστες του χώρου, ας μην περιμένει κάποιος αυτοκριτική από τον Πρόεδρο της ΦΕΕ. Θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανάληψη ευθύνης για ενέργειες που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και τορπίλισαν τις ιπποδρομίες, θέτοντας σε απειλή το μέλλον των 3.000 οικογενειών που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα.
 
Όμως, μια απλή ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνει τα «κατορθώματα» της διοίκησης Μυτιληναίου. Τον Απρίλιο του 2018, η ΕΙΔΙΕ αντέδρασε έντονα στις προσπάθειες της ΦΕΕ να επιβάλει νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, βροντοφωνάζοντας «ΩΣ ΕΔΩ!!!!!!». Σε μια πύρινη ανακοίνωση, η ΕΙΔΙΕ κατήγγειλε «κλίμα τρομοκρατίας», «κυνήγι μαγισσών» και άνιση μεταχείριση ιδιοκτητών, αλλά και το γεγονός ότι «ο ελεγκτής είναι συγχρόνως και ελεγχόμενος».
 
Το ζήτημα έφτασε μέχρι τη Βουλή, καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που ανέδειξε τον κίνδυνο για την επιβίωση 3.000 οικογενειών εξαιτίας των ενεργειών της διοίκησης της ΦΕΕ. Ο βουλευτής σημείωσε μάλιστα ότι η ιπποδρομιακή κοινότητα διαπιστώνει πώς οι πράξεις, οι παραλείψεις και οι αντιφατικές αποφάσεις της ΦΕΕ επηρεάζουν τη διεξαγωγή και την ακεραιότητα των ιπποδρομιών.
 
Τον Μάιο του 2018, οι πρακτικές της διοίκησης Μυτιληναίου έφεραν αντιδράσεις ακόμη και εντός της ίδιας της ΦΕΕ, καθώς τρία μέλη της (Ασπασία Ράλλη, Γρηγόρης Παπαχρήστου και Γεώργιος Παρθένης) κατήγγειλαν υπέρβαση αρμοδιοτήτων, καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου και των νόμων, μεθοδεύσεις και παρατυπίες, που προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στην ιπποδρομιακή κοινότητα.
 
Ράπισμα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
 
Ισχυρό ράπισμα αποτέλεσε και η απόρριψη τεσσάρων αποφάσεων της ΦΕΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν οι μεθοδεύσεις για «στάβλους αυξημένης επιτήρησης», οι ρυθμίσεις για ανείσπρακτα πρόστιμα και ελέγχους ντόπινγκ, η διοργάνωση επιδοτούμενων σεμιναρίων για αναβάτες και προπονητές από τη ΦΕΕ, που τελούσαν κατά παράβαση του Κώδικα Ιπποδρομιών και βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων. Η ενέργεια αυτή ερμηνεύθηκε ως μήνυμα υπέρ της νομιμότητας και της ισότητας στον ιππόδρομο.
 
Όμως, τα επεισόδια στο ιπποδρομιακό σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Γ. Μυτιληναίο δεν σταμάτησαν εδώ. Στην ιδρυτική της ανακοίνωση, τον Σεπτέμβριο του 2018, η ΕΝΕΠΔΙ κατήγγειλε ότι «ο ελληνικός ιππόδρομος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, όταν παρατηρούνται αλληλεξαρτήσεις μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων, κοντόφθαλμες πρακτικές που εξυπηρετούν μόνο ατομικά συμφέροντα και λογικές μιας κακώς νοούμενης «συντεχνίας»…»
 
Στα κάγκελα οι προπονητές και οι ιδιοκτήτες
 
Ένα μόλις μήνα μετά, η ΕΝΕΠΔΙ σημείωνε ότι έχουν παγιωθεί καταστάσεις που υποσκάπτουν το παρόν και το μέλλον των ελληνικών ιπποδρομιών, ζητώντας ριζικές λύσεις από την Πολιτεία, ώστε «να φύγουν τα βαρίδια που τραβάνε τις ιπποδρομίες προς τα κάτω». Επιπλέον, οι προπονητές κατήγγειλαν «αλληλεξαρτήσεις προσώπων και θεσμών», «βαρύτατες προσωπικές επιθέσεις», καθώς και «συμπεριφορές και πρακτικές που αγγίζουν ακόμη και τα όρια της παρανομίας». Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΙΔΙΕ κάλεσε τους ιδιοκτήτες ίππων να μη λάβουν μέρος σε επερχόμενες δημοπρασίες ίππων, καταγγέλλοντας «πρακτικές παράγκας και τρομοκρατίας» από πλευράς ΦΕΕ και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
 
Τον Νοέμβριο του 2018, τέθηκε σε διαβούλευση ο νέος Αθλητικός Νόμος, που φέρνει τομές και σπάει κατεστημένα δεκαετιών στη ΦΕΕ, καθώς: α) περιλαμβάνει ξεκάθαρες ρυθμίσεις σχετικά με τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των ιπποδρομιακών οργάνων, β) εισάγονται ασυμβίβαστα ενάντια σε συγκρούσεις συμφερόντων και στη σύγχυση των ιδιοτήτων ελεγχόμενου και ελεγκτή, γ) εκδημοκρατίζεται το ΔΣ της ΦΕΕ και προωθείται η συναίνεση, με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) για όλα τα σημαντικά ιπποδρομιακά θέματα.
 
Η ΕΙΔΙΕ και η ΕΝΕΠΔΙ εξέφρασαν τη στήριξη τους προς το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι δίνει νέα πνοή στα ιπποδρομιακά δρώμενα και στην ιπποδρομιακή κοινότητα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τη ΦΕΕ σε ενέργειες που θεωρούνται «εκδικητικές» από γνώστες του χώρου.
 
Τον Δεκέμβριο, επιβλήθηκε αποκλεισμός ενός μήνα στον Πρόεδρο της ΕΙΔΙΕ, Μάριο Κουτσομύτη, με αφορμή παλαιότερη ανακοίνωση της Ένωσης. Η ΕΙΔΙΕ κατήγγειλε άμεσα την «επιμελή και συστηματική προσπάθεια του Προέδρου της ΦΕΕ και της Επιτροπής Ιπποδρομιών, να απομονώσουν τον Πρόεδρο της ΕΙΔΙΕ…», καθώς και ότι η ΦΕΕ «έχει ξεκινήσει ένα πογκρόμ εναντίον όσων τάχθηκαν υπέρ του Νομοσχεδίου, το οποίο συνεχίζεται καθημερινά…». Έπειτα από αυτό, η Ένωση ανακοίνωσε την απόφαση της για αποχή από τις εγγραφές των ιπποδρομιών, «μέχρις ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ισότιμη μεταχείριση και η δημοκρατική τάξη στον ιπποδρομιακό χώρο…».
 
Την ίδια περίοδο, και η ΕΝΕΠΔΙ κατήγγειλε πρακτικές άνισης μεταχείρισης των μελών της από τις Επιτροπές Ελέγχου της ΦΕΕ, λόγω της στήριξης που παρείχε στο αθλητικό νομοσχέδιο. Επιπλέον, τα μέλη της ΕΝΕΠΔΙ αποφάσισαν  να απέχουν από τις εγγραφές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας «απέναντι σε μια ακόμη άδικη και ατεκμηρίωτη απόφαση της ΦΕΕ για την αφαίρεση χρωμάτων στον Πρόεδρό της ΕΙΔΙΕ», καλώντας την Πολιτεία να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ΦΕΕ.
 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...