Η… συνταγή για την πρόωρη συνταξιοδότηση

 
 
Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους έχουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Βασική προϋπόθεση για την κατά 2 έτη συντομότερη «έξοδο» τους προς τη σύνταξη (σε σχέση με το 62ο έτος, που αποτελεί και το κατώτατο γενικό ηλικιακό όριο) αποτελεί να είχαν συμπληρώσει μέχρι τα τέλη του 2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης που ίσχυαν εκείνη την χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΕΦΚΑ, για να κριθεί το δικαίωμα του ασφαλισμένου από τον ενταχθέντα φορέα, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, «θα πρέπει αυτός που αιτείται συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου φορέα». Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, σημειωτέον, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Τι σημαίνει αυτό; Για τα ενταχθέντα στον Ενιαίο Φορέα πρώην ταμεία των αυτοτελώς απασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών (τ.ΕΤΑΑ και τ.ΟΑΕΕ), το 60ο έτος εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό Γενικό Έγγραφο του ΕΦΚΑ, με το οποίο παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις, «αυτό αποτελεί το όριο ηλικίας που απαιτείται κατά την άσκηση των ήδη θεμελιωμένων δικαιωμάτων από το 2012».
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, μια μητέρα που είχε ανήλικο τέκνο το 2010 και ήταν ασφαλισμένη στον πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) από το 1992 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 στον ΕΦΚΑ (27 έτη ασφάλισης). Από το 2008 έως και τα τέλη του 2016 και το 2017 ασφαλιζόταν και ως μισθωτή στο πρώην ΙΚΑ και ΕΦΚΑ (9 έτη ασφάλισης).
Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη μπορεί να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης μέσα στο 2019 στον ΕΦΚΑ, έχοντας συμπληρώσει το 60° έτος. Δεν θα θεμελιώσει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις κανενός εκ των δύο πρώην φορέων. Όμως, μπορεί να συνυπολογίσει τον μη παράλληλο χρόνο του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) στον χρόνο του πρώην ΙΚΑ.
Έτσι, η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει τις απαιτούμενες 5.500 ημέρες ασφάλισης θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ του 2010 ως μητέρα ανηλίκου τέκνου, κάνοντας χρήση των διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» περί αρμοδιότητας.
Τα δεδομένα αυτά ισχύουν για τα συνταξιοδοτικά αιτήματα που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16) δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθώς και για όσα εκκρεμούν. Όσα έχουν απορριφθεί μπορούν να επανεξετασθούν, εφόσον υποβληθεί νέα αίτηση από τους ενδιαφερόμενους (τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανατρέξουν στην ημερομηνία της νέας αίτησης).

 

Best Of

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...

Η… άσκηση θάρρους των βουλευτών που θα επισκεφτούν τις Περιφέρειές τους το Πάσχα

Μια ενδιαφέρουσα... άσκηση θάρρους, από ένα πολιτικό προσωπικό θλιβερά...

Αλεξία Μπακογιάννη: Οι πλατφόρμες εκδημοκράτισαν την πληροφορία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλαίσιο του Συνεδρίου Most Powerful Women...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Εγκαταλείψτε τον Μπάιντεν”… Το Κίνημα εξέγερσης στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, που… θεριεύει

Από το Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν. Και από εκεί στην Πενσιλβάνια. Οι τρεις πλέον... ενδιαφέρουσες Πολιτείες του "Γαλάζιου Τείχους", που απειλεί να αποσπάσει ο Ντόναλντ Τραμπ...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, μετά την εμφάνισή του στο...

Η… άσκηση θάρρους των βουλευτών που θα επισκεφτούν τις Περιφέρειές τους το Πάσχα

Μια ενδιαφέρουσα... άσκηση θάρρους, από ένα πολιτικό προσωπικό θλιβερά κατώτερο των περιστάσεων, της συγκυρίας και των προσδοκιών των Ελλήνων. Με φόντο την εορταστική περίοδο του...