Η Ρένα Δούρου θέτει ως δίλημμα των εκλογών "την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση"


 
Για το κρίσιμο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών που αφορά την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση, τοποθετήθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα.
Δεν μιλάμε για μια δεύτερη προσωπική θητεία, αλλά για το αν η Αττική θα συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο
«Το δίλημμα των εκλογών της 26ης Μαΐου στην Αττική είναι πολύ συγκεκριμένο. Αφορά την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση», είπε η ίδια. «Αφορά το αν θα συνεχίσουμε μια ρότα αλλαγής που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους πολίτες τον Σεπτέμβριο του 2014 ή αν θα επιτρέψουμε στο χθες, στις πολιτικές που κατέστρεψαν την πατρίδα και έβαλαν στο περιθώριο την Αττική, να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Δεν μιλάμε λοιπόν για μια δεύτερη προσωπική θητεία, αλλά για το αν η Αττική θα συνεχίσει, με τη στήριξη των πολιτών, εκείνων ακριβώς που μας κράτησαν στα δύσκολα, όταν δεχόμασταν ύβρεις και λάσπη, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να αλλάζει τα δεδομένα. Να έχει φωνή. Να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος των προβλημάτων των πολιτών» συμπλήρωσε.
Σήμερα είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα υποδομής που κανονικά θα έπρεπε να είχαν γίνει από τις διοικήσεις εκείνων που σήμερα διεκδικούν την Αττική
Σχετικά με τον απολογισμό του έργου της και το αν κάνει αυτοκριτική, η Ρένα Δούρου υπογραμμίζει:
• Είναι εύκολο να λέμε ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται. Εκείνο που όμως οφείλουμε στους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον που υπηρετούμε, είναι να μαθαίνουμε από την εμπειρία μας. Από καθυστερήσεις σε θέματα αντιμετώπισης γραφειοκρατικών διαδικασιών ως θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας. Όμως πλέον δεν λέμε «θα» αλλά παρεμβαίνουμε.
• Και έτσι δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα υποδομής που κανονικά θα έπρεπε να είχαν γίνει από τις διοικήσεις εκείνων που σήμερα διεκδικούν την Αττική, και οποίοι μετράνε δεκαετίες στην Αυτοδιοίκηση με έργο είτε βιτρίνας είτε ανύπαρκτο. Αντιθέτως εμείς τρέχουμε ή έχουμε ολοκληρώσει, με πολλή δουλειά και αντιμετωπίζοντας ένα σωρό προβλήματα, 168 αντιπλημμυρικά έργα, αξίας μισού δισεκατομμυρίου, στο πλαίσιο, για πρώτη φορά, συγκεκριμένου ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού. Έργα όπως το μεγαλύτερο σήμερα σε εξέλιξη δημόσιο έργο, αυτό της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, που είναι και αντιπλημμυρικό και μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την άσκηση διοίκησης για τους πολίτες: ως διαρκή αγώνα με έμπρακτα αποτελέσματα.
Με αυτά τα έργα και όχι με συνθήματα, ύβρεις, παραπληροφόρηση και στοχοποίηση, αποτίουμε πραγματικό φόρο τιμής στα θύματα. Για να μην επαναληφθούν νέες τραγωδίες
Για το πώς έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για να αποφευχθούν νέες καταστροφές η Περιφερειάρχης επισημαίνει:
• Η πληγή των αυθαιρέτων οφείλεται σε μια στρεβλή αντίληψη περί ανάπτυξης αλλά και άσκησης διοίκησης, που έχει ταυτιστεί ακριβώς με τις χρόνιες παθογένειες της διοίκησης που εκφράζουν ακριβώς οι πολιτικοί χώροι των δύο συνυποψηφίων μου, των κ.κ. Πατούλη και Σγουρού. Σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της… κοινής λογικής.
• Και η πληγή αυτή πρέπει να κλείσει με δραστική παρέμβαση, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, των Περιφερειών. Έχω μάλιστα θέσει το σχετικό ερώτημα στους κ.κ. Σγουρό και Πατούλη, χωρίς να έχω λάβει απάντηση.
• Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει. Έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση πρόταση, στη βάση έρευνας του WWF και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για νομοθετική ρύθμιση για fast track διαδικασίες για την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που βρίσκονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.
• Παράλληλα ολοκληρώνονται σήμερα κρίσιμα έργα που είχαν ξεκινήσει ήδη από την αρχή της θητείας της Δύναμης Ζωής. Όπως η διευθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και του χειμάρρου Σούρες στη Μάνδρα και υλοποιείται η νέα χάραξη του δρόμου Ελευσίνας – Υλίκης, είναι ο δρόμος που εξήγγειλε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοώντας ότι ήδη υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής.
• Με αυτές τις παρεμβάσεις, με αυτά τα έργα και όχι με συνθήματα, ύβρεις, παραπληροφόρηση και στοχοποίηση, αποτίουμε πραγματικό φόρο τιμής στα θύματα. Για να μην επαναληφθούν νέες τραγωδίες.
Επέκταση της χωματερής της Φυλής δεν πρόκειται να υπάρξει. Χρειάζεται όμως και η δραστική συνεργασία των Δήμων για την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού
Παράλληλα η Ρένα Δούρου αναφέρεται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων:
• Όσο βρίσκεται η Δύναμη Ζωής στα ηνία της Περιφέρειας Αττικής, επέκταση της χωματερής της Φυλής δεν πρόκειται να υπάρξει.
• Άλλωστε η απαγόρευση των χωματερών και της ξεπερασμένης και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πρακτική της ταφής, είναι στην καρδιά του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων που ψήφισε, με πρότασή μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και πλέον αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική.
• Και μάλιστα, για πρώτη φορά, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της Διαλογής στην Πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης. Μιλάμε για τα πάγια αιτήματα των πολιτών της Φυλής που εδώ και πολλές δεκαετίες υποφέρουν από έναν ταξικό χωροταξικά και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σχεδιασμό.
• Στον αντίποδα αυτής της επί δεκαετίες πολιτικής, που πέραν των άλλων, έχει στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η δική μας διοίκηση προωθεί την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων.
• Χρειάζεται όμως και η δραστική συνεργασία των Δήμων για την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού. Αν και υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, που πραγματικά κάνουν σοβαρή δουλειά, με δράσεις, πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών, ωστόσο άλλοι επιδεικνύουν αδιαφορία που αγγίζει τα όρια της πρόκλησης.
• Θλιβερό παράδειγμα ο Δήμος Αμαρουσίου, όπου ο κ. Πατούλης αν και με δύο ιδιότητες, εκείνη του προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, καταγράφει εξαιρετικά χαμηλή πτήση, εξακολουθώντας να στέλνει πολλές χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στη Φυλή, χωρίς μάλιστα να προκαλεί αντιδράσεις…
Βάζουμε πλώρη για μια Αττική με σύγχρονη διοίκηση
Για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει την επόμενη θητεία, η Περιφερειάρχης τονίζει:
• Χάρη στη δουλειά δεκαετιών που έχει γίνει μέσα σε μόλις 4.5 χρόνια, σε επίπεδο υποδομών, κοινωνικής πολιτικής, νέας, εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας αλλά και αλλαγής του ηθικού υποδείγματος διοίκησης, βγάλαμε την Αττική από το περιθώριο και την παρακμή και τη βάλαμε στην τροχιά της σύγχρονης, μητροπολιτικής περιφέρειας που έχει ανάγκη ο τόπος.
• Γιατί, ξέρετε, δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε λέξεις όπως «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», «νέο παραγωγικό πρότυπο», «προστασία και οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος», «ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την τουριστική προβολή», «πολιτισμός για όλους», αν δεν τις κάνουμε πράξη. Κι εμείς τηρήσαμε το συμβόλαιο που υπογράψαμε με τους πολίτες το 2014.
• Οι πολίτες το ζουν στην καθημερινότητα των γειτονιών τους. Και πλέον βάζουμε πλώρη για μια Αττική με σύγχρονη διοίκηση, με διαφάνεια και λογοδοσία, στο πλευρό των πολιτών, με διεύρυνση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας, με αστικές υποδομές που θωρακίζουν από την κλιματική αλλαγή βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές για πολίτες και επιχειρήσεις, μια Αττική ξεχωριστό διεθνή προορισμό ως κοιτίδα του πολιτισμού και της φιλοσοφίας. Μια Αττική αντάξια της δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας, μοχλός για την παραγωγική ανάπτυξη, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, του τόπου.
Η απλή αναλογική, που, όπως και τα δημοψηφίσματα που εισάγει ο νέος νόμος, αποτελούν τομή δημοκρατίας, επιβάλλει αλλαγή πολιτικής κουλτούρας
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών με τους συνυποψηφίους της, η Ρένα Δούρου σημειώνει:
Η απλή αναλογική, που, όπως και τα δημοψηφίσματα που εισάγει ο νέος νόμος, αποτελούν τομή δημοκρατίας, επιβάλλει αλλαγή πολιτικής κουλτούρας. Επιβάλλει πολιτική σύνθεση στη βάση προγραμματικών θέσεων. Που όμως σήμερα εκλείπουν από τους συνυποψηφίους μου. Δεν εννοώ φυσικά τετριμμένες εκθέσεις ιδεών αλλά προτάσεις που να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της Αττικής. Τις προκλήσεις με τις οποίες εμείς αναμετριόμαστε καθημερινά εδώ και 4.5 χρόνια. Και έχουμε εκείνες τις απαντήσεις που προϋποθέτουν οι προγραμματικές συγκλίσεις. Το θέμα είναι ότι, δυστυχώς για τους πολίτες της Αττικής, δεν ισχύει το ίδιο για τους συνυποψηφίους μου. Ποτέ δεν είναι αργά πάντως…

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών εξελίξεων. Ειδικά όταν διατηρείς την ψυχραιμία και την καθαρή ματιά, να κοιτάζεις τις μεγάλες εικόνες...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ήταν εκείνη της επόμενης χρονιάς. Το 1995. Στη Σαραγόσα. Με τα τρίποντα...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...