Η Ρένα Δούρου επιμένει: Προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική


 
«Υπάρχει συγκεκριμένο δίλημμα για την Αττική: θα συνεχίσουμε στον δημοκρατικό δρόμο της επίλυσης των προβλημάτων με διαφάνεια, σύνεση και συνεργασία, ή θα επιστρέψουμε πίσω, με ανθρώπους που οι σχεδιασμοί τους δεν περιλάμβαναν την Περιφέρεια, και οι οποίοι βρέθηκαν να τη διεκδικούν ως προϊόν εσωκομματικού εκβιασμού στη ΝΔ, ή με ανθρώπους που περιορίστηκαν στη διαχείριση, με τα χρήματα της Περιφέρειας στις τράπεζες;» – Αυτό το δίλημμα έθεσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στο debate που οργάνωσε ο ραδιοσταθμός Αθήνα 984 με τη συμμετοχή των συνυποψηφίων της, Γ. Σγουρού, Γ. Πατούλη και Γ. Πρωτούλη – ο Γ. Πατούλης απουσίαζε. Η Περιφερειάρχης Αττικής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο της θητείας της, με έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κοινωνική πολιτική, την οικονομική πολιτική, τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, την απλή αναλογική.
«Αίτημα δεκαετιών η απλή αναλογική. Θα μετρηθούμε στη βάση των ιδεολογικών αρχών και των προγραμμάτων μας, και όχι στην άθροιση εδρών για να προκύψουν πλειοψηφίες», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Αττικής προσθέτοντας, αναφερόμενη στη Δύναμη Ζωής: «καταφέραμε από την αρχή το ψηφοδέλτιό μας να είναι πολυσυλλεκτικό, ενώ και στην πράξη πορευτήκαμε με συνεργασίες».
Τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεων της Ρένας Δούρου
Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων «προσπαθήσαμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο με σχεδιασμό συμβατό με τις ευρωπαϊκές επιταγές και εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», τόνισε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι η «εμπειρία των συμπολιτών μας για δεκαετίες, στη διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν τραυματική».
«Για την αποκομιδή απορριμμάτων υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι. Για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί χρειάζεται η συνεργασία όλων. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και εξαιρετικά παραδείγματα Δημάρχων, που λειτουργούν στη διαχείριση των απορριμμάτων υπέρ του συμφέροντος των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος».
«Δεν θα πάρω τη σκυτάλη από εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια άφηναν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Οι πολίτες δικαίως είναι καχύποπτοι».
«Το θέμα δεν είναι να βρούμε πού θα θαφτούν τα σκουπίδια, αλλά να σταματήσουμε να θάβουμε τα σκουπίδια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκρίνει την ανακύκλωση επειδή διαθέτει τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην Ελλάδα ο Εθνικός Σχεδιασμός δεν επιτρέπει την καύση.
Θα πρέπει να μάθουμε όλοι να λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο. Στη Φυλή, η κατάσταση ήταν άθλια. Δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχαν μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Με τις δράσεις που υλοποιήσαμε, αποκαταστήσαμε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και βάλαμε έτσι τέλος στα πρόστιμα που επέβαλε στην πατρίδα μας το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λόγω και της απλής αναλογικής θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε. Να προχωρήσουμε γρήγορα, να βρεθούν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις, και να μην αφήσουμε να επιστρέψουν τα ΣΔΙΤ από την πίσω πόρτα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου τόνισε ότι σήμερα παραμένουν «παγίδες θανάτου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής».
«Η νομοθεσία ξεκαθαρίζει ρητά ότι την ευθύνη για μια επιχείρηση πυρόσβεσης και διάσωσης των πολιτών, την έχει το Πυροσβεστικό Σώμα. Το ίδιο λέει και η κοινή λογική. Ο Περιφερειάρχης μπορεί ενδεχομένως να συντονίζει τις κάμερες».
«Αν υπάρχει πρόταση να αναλάβει την ευθύνη, ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να το συζητήσουμε.
Εκτός από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, και πολιτικά πρόσωπα, κανείς δεν είπε ότι την αρμοδιότητα την έχει ο Περιφερειάρχης.
Προσωπικά επιμένω ότι το θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι θέμα εμπειρίας, ή να πάρω τη μάνικα για να σβήνω τη φωτιά, όπως ισχυρίζεται ο κ. Πατούλης. Για τους περισσότερους πολιτικούς, όταν έχουν μια τραγωδία, επιρρίπτουν τις ευθύνες στους προηγούμενους. Εγώ δεν το έκανα αυτό.
Ενισχύσαμε οικονομικά το Πυροσβεστικό Σώμα και την Αστυνομία, όχι μετά τις εθνικές καταστροφές, αλλά πριν. Και μάλιστα, τότε μας είχαν ασκήσει κριτική ότι δίνουμε κονδύλια στα Σώματα Ασφαλείας.
Πρώτα, τις περασμένες δεκαετίες φτιάχτηκαν από τις τότε κυβερνήσεις και διοικήσεις παγίδες θανάτου, και σήμερα αντί να δούμε σοβαρά το πρόβλημα μετά τις εθνικές καταστροφές, είπαμε… ‘φταίει η Δούρου, πάμε παρακάτω’».
Παρεμβαίνοντας το θέμα της κοινωνικής πολιτικής, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι για τη διοίκηση της Δύναμης Ζωής η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα. «Με το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για Όλους’ βοηθήσαμε 60.000 νοικοκυριά, που το 2014 δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσαν να ανάψουν τον θερμοσίφωνα. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, εδώ και 4.5 χρόνια, 23.000 παιδιά βρίσκονται εγκαίρως στις σχολικές τάξεις, ενώ στο παρελθόν πήγαιναν μόλις 11.000. Διευκολύναμε την πρόσβαση συμπολιτών μας με αναπηρία σε παραλίες της Αττικής. Αυξήσαμε τη συνδρομή μας σε προνοιακές δομές, στηρίζοντας τη λειτουργία τους».
«Δεν είμαστε υπέρ της λογικής των συσσιτίων και της φιλανθρωπίας με πολλές κάμερες. Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτή τη λογική, λειτουργήσαμε στον αντίποδα και αντιθέτως απλώσαμε δίχτυ ασφαλείας για όλη την κοινωνία. Και, δεν μπορεί στα θέματα Πολιτικής Προστασίας να ευθύνεται η Δούρου, αλλά για το μεγάλο έργο που έχει γίνει στην κοινωνική πολιτική, ορισμένοι να αδιαφορούν προκλητικά».
Αναλύοντας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Περιφερειάρχης, τόνισε ότι «στην Περιφέρεια και τους Δήμους δεν έχουμε αυτοδιοίκηση, αλλά ετεροδιοίκηση». «Η έλλειψη οικονομικής αυτοτέλειας δεν προσφέρει κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας».
«Προσπαθήσαμε να απαλύνουμε τις πληγές των συμπολιτών μας, ιδίως στις περιοχές που δοκιμάστηκαν περισσότερο λόγω των δραματικών συνεπειών του Μνημονίου.
Ούτε μικροί πρωθυπουργοί είμαστε, ούτε οικονομική αυτοτέλεια έχουμε. Γι’ αυτό και επισημαίνω ότι έγινε μεγάλο έργο στην Περιφέρεια Αττικής αυτά τα χρόνια της δικής μας διοίκησης».

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...