Γ. Χαρβαλιάς: Το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον Τσίπρα


 
Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς
Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Για να τελειώνουμε μια και καλή με τα καλαμπούρια και τις ονειροφαντασιώσεις: Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, τα σενάρια με τις διαφορές των «20 μονάδων και βάλε…» στην απόσταση ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ. απλούστατα δεν υπάρχουν. Τα βλέπουν μόνο τα σαΐνια που βγάζουν βόλτα τον Κυριάκο στην Κυψέλη. Αντε και ο έγκυρος σχολιογράφος με τις… άχαστες προβλέψεις στα τηλεπαράθυρα του Mega, που τα έβαλε στην αρχή της εβδομάδας με τους… νορμάλ δημοσκόπους επειδή τοποθετούν την ψαλίδα σε μονοψήφιο αριθμό και δεν συμμερίζονται τις μετρήσεις κάποιων «αιρετικών» που δεν μπορούν να δουν την…τύφλα τους στα exit polls, αλλά βλέπουν «γαλάζιο» περίπατο με double score!
Αν θέλουμε απλώς να βαυκαλιζόμαστε, υπάρχουν κι άλλες εκλογικές…προγνώσεις καφενείου από κάποιους που, όπως ο Πάγκαλος, θέλουν να δουν τον Τσίπρα κρεμασμένο στο Σύνταγμα. Και δεν είναι λίγοι. Ούτε τους κρίνω. Αλλά με το θυμικό δεν γίνονται επιστημονικές προβλέψεις. Ούτε με ευσεβείς πόθους και βασκανίες. Εχουν που έχουν τα προβλήματά τους για μία σειρά λόγων τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, αν τις αφήσουμε να κυριευτούν κι από πολιτικά συναισθήματα, ζήτω που καήκαμε.
Η πραγματικότητα στην οποία συγκλίνουν όλοι οι κανονικοί δημοσκόποι (ακόμη κι αυτός με το σπινθηροβόλο βλέμμα, που μας κοίμιζε τις Δευτέρες στο Mega και σήμερα κατοικοεδρεύει στην Πειραιώς ως παρακοιμώμενος του Κυριάκου) είναι ότι η σημερινή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. κινείται πέριξ των 8-10 μονάδων. Αυτή θα ήταν δηλαδή, αν οι εκλογές γίνονταν ξαφνικά αύριο, χωρίς προεκλογική περίοδο με ένταση και πάθος, λογιών λογιών φασούλια, σκάνδαλα και μοιραίες συγκρίσεις στο τηλεοπτικό γυαλί. Αρα μιλάμε για μια «φωτογραφία στιγμής», που σίγουρα δεν βολεύει το κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, κάθε γκάφα της Ν.Δ. στην προεκλογική περίοδο, π.χ. Αννούλα Διαμαντοπούλου στο Επικρατείας, θα κλείνει την ψαλίδα.
Επιπλέον, η σημερινή διαφορά προκύπτει χωρίς αναγωγή στους αναποφάσιστους. Με την αναγωγή οι μετρήσεις τείνουν να δώσουν ένα μικρό ακόμη άνοιγμα της ψαλίδας, βάσει αναλογικότητας υπέρ του πρώτου, αλλά και οι ίδιοι οι δημοσκόποι ξέρουν ότι το θεώρημα αυτό μπορεί να μην επαληθευτεί. Ισως να γυρίσει και μπούμερανγκ. Γιατί η Ν.Δ. έχει «πλαφονάρει» σε ποσοστό συσπείρωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σκορποχώρι. Μόνο που η συντριπτική πλειονότητα των αναποφάσιστων προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, έτσι και επαναπατρισθούν, θα ροκανίσουν τη διαφορά στο μισό.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον Τσίπρα. Από τον χρόνο στον οποίο θα αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες και από το αν θα έχει επιχειρήσει πριν να φέρει στη Βουλή την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν θελήσει να κινηθεί σε μια μακιαβελική λογική, πηγαίνοντας γρήγορα σε «τετραπλές κάλπες εκλογικού χάους» και αφήνοντας την καυτή πατάτα του Μακεδονικού για τον επόμενο, όλα είναι ανοιχτά. Οχι για να ανατραπεί η πρωτιά, όπως διατείνονται κάτι άλλοι φαντασιόπληκτοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να καταγάγει μία πύρρειο νίκη η Νέα Δημοκρατία, που δεν θα δημιουργήσει καμία προϋπόθεση αυτοδυναμίας και θα θέσει εν αμφιβόλω την προοπτική οποιασδήποτε κυβερνητικής βιωσιμότητας. Κατ’ επέκτασιν δε και την ικανότητα του Κυριάκου να αποτελεί αρχηγό κόμματος εξουσίας.
Το σενάριο του «χάους» θέλει τον Τσίπρα να συγχρονίζει τις εθνικές εκλογές με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών, όταν θα τρέχουν όλοι για τα δημαρχιλίκια και θα έχουν βγει μαχαίρια στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη αποχή (που συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο στην περίπτωση που κινητοποιηθούν εκλογικά μικρότερες ηλικίες) και γενικώς πολυδιάσπαση δυνάμεων στον εκλογικό αγώνα, αλλά και άμβλυνση εντυπώσεων από τον κεντρικό πολιτικό στίβο, καθώς το ενδιαφέρον θα διαχέεται και στις μεγάλες πόλεις ή περιφέρειες.
Αν, βεβαίως, ο Τσίπρας παρασυρθεί από τις εισηγήσεις κάποιων βολεμένων αυλικών του και μεταθέσει τις εκλογές για τον Οκτώβριο, έχοντας μία ήττα Ευρωεκλογών στην πλάτη του και το όνειδος της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, θα πρέπει ο Κυριάκος να ανάψει μια λαμπάδα στο μπόι του.
Η νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, κυρίως όμως η έκτασή της, εξαρτάται άμεσα από τα πιθανά λάθη στρατηγικής του Τσίπρα. Και λιγότερο από τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου, που, ούτως ή άλλως, δεν κάνουν το «γαλάζιο» κομματικό ακροατήριο να σκιρτά από χαρά… Αυτή είναι η ψυχρή και αντικειμενική αλήθεια και όχι η πρόβλεψη ότι, βρέξει χιονίσει, ο Τσίπρας θα πάει σπίτι του και ο Κυριάκος στο Μαξίμου…

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη...

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Χαριτάτος και Ρέβη “ψηλώνουν” τον ενημερωτικό τομέα του Open

Διαρκώς ανοδική είναι η πορεία της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής...

Η ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη στον Βασίλη Ταλαμάγκα για τα “μυστικά” των δημοσκοπήσεων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο ραδιόφωνο του "Καναλιού 1" του Πειραιά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη φθορά, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, η αντιπολίτευση υποτίθεται ότι θα βρισκόταν σε διαδικασία......

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά δεδομένα των τελευταίων μηνών και τις βασικές εκτιμήσεις για τη μάχη του Νοεμβρίου για τον...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είχε ως μάλλον...