Γ. Ραγκούσης: Συνειδητός εμπαιγμός των πολιτών από τον κ. Μητσοτάκη


 
Γράφει ο Γιάννης Ραγκούσης
Πηγή: efsyn.gr
 
Θυμάστε τον πρόσφατο -μεγάλο- θόρυβο που ξεσήκωσε η βασική και γι’ αυτό βαρύγδουπα διατυπωμένη εξαγγελία του υποψήφιου πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση.
Θυμάστε επίσης ότι από την πρώτη στιγμή -κι ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τη συγκεκριμένη πρόταση- εγείραμε ζήτημα αντισυνταγματικότητας αρμόδιοι υπουργοί, νυν και πρώην, (Α. Χαρίτσης, ο υπογράφων) καθώς και συνταγματολόγοι (Γ. Σωτηρέλης).
Θυμάστε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε. Προχώρησε σε συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης μέχρι που επιστράτευσε (εξέθεσε για να ακριβολογούμε) και νομικούς για να υποστηρίξει την εξαγγελία του.
Ωστόσο δεν θα θυμάστε ότι σε μια πρόσφατη ομιλία μου είχα πει «[…] περιμένετε λίγο. Στην πρόταση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα αποδειχτεί ποιος λέει αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει θεσμούς και ανθρώπους. Με την έννοια ότι εάν στην ίδια του την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Μητσοτάκης συμπεριλάβει και το άρθρο 102, τότε θα είναι καθαρό ότι εμείς είπαμε την αλήθεια κι αυτός το ψέμα στη ΔΕΘ».
ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Η πρόταση αναθεώρησης του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το ακόλουθο:
«Αρθρο 102 […] οι ΟΤΑ έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο»! Δηλαδή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα αναφορά, που σήμερα δεν υπάρχει, περί ιδίων εύλογων φόρων από τους ΟΤΑ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ευθέως ότι χωρίς αυτήν την προσθήκη η εξαγγελία του είναι απλώς ένας φτηνός κι ανέφικτος εντυπωσιασμός.
Ο οφειλόμενος λοιπόν επίλογος μιας δημόσιας συζήτησης έχει ως εξής:

  • 1ον: Με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτό που τόσο πομπωδώς ανακοίνωσε ως μεγάλη μεταρρύθμιση είναι απλώς μια αντισυνταγματική αερολογία, ένας συνειδητός από μέρους του εμπαιγμός των πολιτών και της αυτοδιοίκησης. Διότι απλούστατα αν δεν πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να εφαρμοστεί η εξαγγελία του.
  • 2ον: Εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αδικαιολόγητα πρόχειρος εξαγγέλλοντας ανενδοίαστα κάτι ευθέως αντισυνταγματικό. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο υποψήφιου πρωθυπουργού στην ιστορία του θεσμού της ΔΕΘ.
  • 3ον: Με τέτοια έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να εισέλθει με αισιοδοξία στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά πολύ γρήγορα θα βρεθεί ξανά μπροστά στα ίδια αδιέξοδα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009.

ΥΓ. Οταν θα ακούτε τους ποικιλώνυμους εκπροσώπους, επίσημους και άτυπους, του κ. Μητσοτάκη να λένε: «ναι, προτείναμε την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, μολονότι αυτό δεν χρειαζόταν», τότε αυτό που θα κρίνεται από εκεί και μετά δεν θα είναι η (έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη) ειλικρίνειά τους, αλλά το κατά πόσο εσείς αποδέχεστε όλοι αυτοί να συνεχίσουν να σας προσβάλλουν τη νοημοσύνη!

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Αδαμαντία Λιόλιου στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ για το Open

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η καλοκουρδισμένη ενημερωτική μηχανή του Open, υπό...

Ο Τραμπ σχεδιάζει (ήδη) τη νέα ομάδα-κρούσης στο Οβάλ Γραφείο

Του Κυριάκου Βελισσάριου Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμη, κάθε άλλο...

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής...

Ο Κένεντι άρχισε να ροκανίζει (και) τον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ...

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Αδαμαντία Λιόλιου στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ για το Open

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η καλοκουρδισμένη ενημερωτική μηχανή του Open, υπό την ευθύνη του πολύπειρου Χρήστου Παναγιωτόπουλου, δίνει... ρέστα και στην κάλυψη της πολεμικής ανάφλεξης στη...

Ο Τραμπ σχεδιάζει (ήδη) τη νέα ομάδα-κρούσης στο Οβάλ Γραφείο

Του Κυριάκου Βελισσάριου Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμη, κάθε άλλο παρά έχουν κριθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο δείχνει να... βιάζεται. Επτά μήνες πριν τις κάλπες των...

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ πυκνώνει τις εμφανίσεις και τις...