Γ. Λακόπουλος: Η ώρα της ευθύνης και του θάρρους για τη (σοβαρή) ΝΔ


 
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
 
Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι της ΝΔ;  Υπάρχουν. Ας πάρουμε όμως τρεις συγκεκριμένους. Τον Κώστα Καραμανλή, την  Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βαγγέλη  Μεϊμαράκη. Δεν τους επιλέγουμε τυχαία. Ήταν οι εκπρόσωποι της χώρας στο Βουκουρέστι το 2008.  Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο Επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος, που δεν είναι βουλευτής, αλλά έχει ρόλο.
Στο Βουκουρέστι ως  Πρωθυπουργός ο Καραμανλής, πλαισιωμένος από τους δυο υπουργούς του διαμόρφωσε την εθνική γραμμή για την επίλυση του Μακεδονικού, με τη σύμφωνη γνώμη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου.
Σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων και απάλειψη των αλυτρωτισμών.
Ήταν η λύση που ήθελε ο Κώστας Μητσοτάκης για να σώσει ό,τι μπορούσε μετά τις επιπολαιότητες του Σαμαρά που εξελίχθηκε σε υπονομευτή της κυβέρνησής του και της  Ελλάδας για να τις καλύψει. Δεν προχώρησε γιατί τον έριξε ο Σαμαράς, «χάριν των διαπλεκομένων συμφερόντων»
Ήταν λύση που ήθελε ο Κώστας Σημίτης, αλλά δεν συζητούσαν οι Σκοπιανοί, αντιτείνοντας ότι «έχουμε όνομα: Μακεδονία». Ήταν η λύση που αντιπαρέθεσε στο ΝΑΤΟ ο Καραμανλής, αλλά πάλι απέρριψαν τα Σκόπια.
Μέχρι που ήλθε ο Ζάεφ και αντιλήφθηκε ότι η λύση είναι και για τη δική του χώρα διέξοδος. Ο Τσίπρας το έπιασε και άνοιξε εκ νέου τη διαπραγμάτευση. Κακώς δεν κάλεσε τον Μητσοτάκη και την αντιπολίτευση. Αλλά η λύση που συμφωνήθηκε- με την επιτυχή διαπραγμάτευση από τον Ν. Κοτζιά- είναι αυτή η επιδίωκε για δυόμισι δεκαετίες η ελληνική  διπλωματία.
Η Συμφωνία των Πρεσπών μάλιστα δίνει πρόσθετες εγγυήσεις στην ελληνική πλευρά. Αυτή είναι και η λύση που υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ήθελε να υπογράψει. Αυτό άλλωστε διεμήνυσε στον Ζάεφ με τη Σπυράκη: περίμενε να την υπογράψουμε μαζί. Και βέβαια η λύση που προσυπέγραψε ως μέλος της Κομισιόν ο Δημ. Αβραμόπουλος.
Είναι η λύση που κλείνει το θέμα. Αλλά έτσι επικυρώνεται ότι ο Σαμαράς χαντάκωσε στη χώρα -όπως και τη ΝΔ εν συνεχεία.
Καθώς αυτό είναι το πολιτικό τέλος του- μετά την νεκρανάστασή του από τον Καραμανλή  τον οποίο τώρα υβρίζει- έπιασε τον  Μητσοτάκη από το λαιμό: «Αν δεχθείς τη λύση, θα διασπάσω τη ΝΔ και δεν θα γίνεις ποτέ πρωθυπουργός». Από δίπλα ο Γεωργιάδης σε ειδική αποστολή: «Κυριάκο, αν δεχθείς τη λύση θα χάσουμε ψήφους στη Βόρεια Ελλάδα».
Άπειρος είναι ο Μητσοτάκης, φιλόδοξος, τυφλωμένος για εξουσία, ήδη υποταγμένος στον Σαμαρά και τον Γεωργιάδη, υπέκυψε. Ευλόγησε τα συλλαλητήρια στα οποία το σύστημα Σαμαρά και η επίσημη Ακροδεξιά έστειλαν ό,τι πιο  αντιδραστικό και μισαλλόδοξο υπάρχει και τάχθηκε κατά τη λύσης. Μόνο αυτός, ο Γκρουέφσκι και ο …Καμμένος, σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Όταν ήλθαν τα μεταμνημονιακά μέτρα τη κυβέρνησης και του αφαίρεσαν όσα σκόπευε να υποσχεθεί, έκανε την άρνηση  κεντρικό άξονα της πολιτικής του. Θέλει μάλιστα να πάει με αυτόν τον άξονα στις εκλογές.
Ανόητοι και επικίνδυνοι άνθρωποι δίπλα του- ένας δυο χαρακτηρίζονται έως και ηλίθιοι- ανέλαβαν να του κατασκευάσουν  και  «επιχειρήματα»: «Ο Τσίπρας δίνει το όνομα».
Αλλά αυτό δεν μπορεί να το πιει. Το όνομα το «δίνει» και ο ίδιος. Άλλωστε  η Ντόρα του το κοπανάει συνέχεια: το Βόρεια Μακεδονία δική μας πρόταση ήταν.
Έτσι κατέφυγαν την απόλυτη ψευδολογία: ότι τάχα ο Τσίπρας «αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα». Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο. Κάποια στιγμή τον έβαλαν να πει ότι ο Τσίπρας…  δημιουργεί «μακεδονική μειονότητα»  στην Ελλαδα, αλλά το  μάζεψε ευτυχώς.
Μένει στα άλλα δυο με επιμονή και εν γνώσει του ότι δεν ισχύουν. Να διαβάζει ξέρει. Όπως και αν δει κανείς τη συμφωνία, αυτά δεν υπάρχουν. Αλλά τα βάζει στο κέντρο της προπαγάνδας του και προχωράει: μαζί με τον Καμμένο και τον Σαμαρά. Ο Γκρουέφσκι πήρε το δρόμο για τα σίδερα.

Η ώρα της ευθύνης και του θάρρους

Κι εδώ ερχόμαστε στους σοβαρούς της ΝΔ που λέγαμε. Όταν η συμφωνία έλθει στη Βουλή, τι θα κάνουν ο Καραμανλής,  η Ντόρα και ο Μεϊμαράκης; Θα καταψηφίσουν τη λύση που οι ίδιοι διαμόρφωσαν; Θα δεχθούν να τους οδηγήσει ο Μητσοτάκης αγεληδόν έξω από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας;
Ως πρώην πρωθυπουργός και φυσικός επικεφαλής της παράταξης του ο Καραμανλής θα υποστεί διασυρμό από έναν περαστικό στην ηγεσία του κόμματός του;  Η Ντόρα θα απαρνηθεί το έργο των χειρών της, για να περάσει του Σαμαρά;  Ο Μεϊμαράκης θα διαγράψει το ότι είναι πολιτικός που τιμά το λόγο του;
Κι ο Αβραμόπουλος; Θα πει άλλα στην Αθήνα από αυτά που λέει και υπογράψει μαζί με τον Γιούνκερ και ολόκληρη την πολιτική τάξη της Ευρώπη γιατί ο Σαμαράς βρήκε υποχείριο στους τυχοδιωκτικούς και καταχθόνιους σχεδιασμούς του; Θα συνταχθεί με τον Άδωνι και τον Βορίδη, σε ένα θέμα που χειρίσθηκε ως πρώην υπουργός Εξωτερικών;
Αν ακολουθήσουν το δρόμο απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα γίνουν και αυτοί θύματα του Σαμαρά-του οποίου θύμα υπήρξε και Κώστας Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος φαίνεται ότι δεν έχει οδό επιστροφής: είναι το πιο τραγικό θύμα του εχθρού της οικογένειάς του και  ήδη έχει συμπτώματα Συνδρόμου της Στοκχόλμης.
Αλλά οι άλλοι; Αν ακολουθήσουν τον τυφλό δρόμο στον οποίο βάζει το κόμμα τους ο Σαμαράς -δια του Κυριάκου, δεν θα ηττηθούν απλώς προσωπικά. Θα φέρουν και την ευθύνη για την έκρηξη που θα έχει η Ακροδεξιά -επειδή το δεύτερο μεγάλο κόμμα της χώρας υιοθετεί τις θέσεις, τις «αξίες» και τις μισαλλοδοξίες της.
Για όλους στην πολιτική έρχεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και της ευθύνης. Για τον Καραμανλή και τους δυο πρώην υπουργούς του και τον Επίτροπο έρχεται σε μερικές εβδομάδες.

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη...

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Χαριτάτος και Ρέβη “ψηλώνουν” τον ενημερωτικό τομέα του Open

Διαρκώς ανοδική είναι η πορεία της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής...

Η ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη στον Βασίλη Ταλαμάγκα για τα “μυστικά” των δημοσκοπήσεων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο ραδιόφωνο του "Καναλιού 1" του Πειραιά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη φθορά, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, η αντιπολίτευση υποτίθεται ότι θα βρισκόταν σε διαδικασία......

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά δεδομένα των τελευταίων μηνών και τις βασικές εκτιμήσεις για τη μάχη του Νοεμβρίου για τον...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είχε ως μάλλον...