Γ. Λακόπουλος: Η ευκαιρία του Τσίπρα να ηγηθεί (όλης) της Κεντροαριστεράς


 
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
 
Πολιτικοί παρατηρητές συγκλίνουν: η απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση,  έγινε δεκτή με ένα «ουφ» ανακούφισης από τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Η ιστορία φυσικά θα κρίνει αν το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε και άλλες επιλογές για να πάρει πραγματική υπόσταση η επιλογή των πολιτών να φέρουν -για πρώτη φορά στην πορεία του νέου ελληνικού κράτους- την Αριστερά στην κυβέρνηση.
Πολλοί συνυπολογίζουν ότι εκείνη την περίοδο από τη μια είχε στηθεί μια οργανωμένη παγίδα για να καταστήσει παρένθεση αυτή την ιστορική εξέλιξη και από τον άλλη ο Τσίπρας είχε στις γραμμές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του από σούργελα και σαλεμένους, μέχρι αντιευρωπαίους, ιδεοληπτικούς και παρακμιακούς.
Οι ίδιοι παρατηρητές συμφωνούν ότι η κεντρική επιδίωξη αυτής της -δημητροφικού χαρακτήρα- επιλογής δικαιώθηκε. Η Αριστερά επιβίωσε ως κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Τσίπρας έκανε λάθη, έμαθε, άλλαξε και όταν πήρε εκ νέου τη λαϊκή εντολή που ζήτησε πέτυχε τους στόχους της χώρας. Ήτοι να διασωθεί ό,τι ήταν δυνατό από τη χρεοκοπία που προκάλεσαν οι προηγούμενοι.
Να εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος από τη σήψη και τη χειραγώγηση της πολιτικής από τους «νταβατζήδες». Να βγει από το Μνημόνιο  για να βαδίσει εκ νέου προς την ευημερία. Να αποκτήσει το κύρος της  διεθνώς και να κλείσει μεγάλες εκκρεμότητες όπως το Μακεδονικό.
Αυτά επιτεύχθηκαν και με την κοινοβουλευτική στήριξη του Καμμένου. Μπορεί να έτρεμε το φυλλοκάρδι των Ελλήνων όσο ήταν υπουργός Άμυνας, αλλά δεν παρεμπόδισε αυτή την πολιτική που ήταν η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης που αναδείχθηκε τον Σεπτέμβριο τη 2015. Και εντίμως ο Αλέξης Τσίπρας του το απέδωσε.

«Πάμε παρακάτω»

Σε συζητήσεις των ημερών σε διάφορους πολιτικούς κύκλους σημειώνεται τι είδους πολιτικός είναι ο Καμμένος και η ποιότητα του ως δημόσιο πρόσωπο. Κάποιοι εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσα από τη σύμπραξη με την Αριστερά. Προφανώς, αλλά δεν το έκανε.
Αντίθετα το τελευταίο εξάμηνο  ήταν πολλοί όσοι διέκριναν ότι η τοξικότητά της δραστηριότητάς του αποκτούσε στοιχεία θεσμικής παρεκτροπής: υπουργός  διαφωνεί με την κυβέρνηση και δεν παραιτείται, αλλά αντίθετα  τείνει να την εκβιάζει.
Από κυβερνητικά στελέχη τονίζεται ότι η ανοχή του Πρωθυπουργού υπήρξε ίσως μεγαλύτερη από όσο θα περίμενε κανείς, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό το κεφάλαιο έκλεισε. Άλλωστε κατά την εκτίμησή τους στο επόμενο διάστημα ο Καμμένος θα αναδειχθεί σε πολέμιο του Τσίπρα ίσως με αθέμιτους τρόπους. Θεωρούν ότι ήταν «παραληρηματική εμφάνισή του στη συνέντευξη του είναι μεταβατικό στάδιο», αλλά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία και σημειώνουν «πάμε παρακάτω».
Αυτό το παρακάτω -κατά την κρίση τους- είναι ήδη διακριτό και βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα: είναι η ανασυγκρότηση  της Δημοκρατικής Παράταξης- με το εύρος που της έδινε ο Ανδρέας Παπανδρέου υπό το ορισμό «δημοκρατικές δυνάμεις». Πρακτικά με την δημιουργία της νέας μεγάλης Κεντροαριστεράς με κεντρικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ και ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταμνημονιακής διακυβέρνησης.

Νέα Κεντροαριστερά και νέα Κεντροδεξιά

Επικεφαλής της νέας Κεντροαριστεράς θεωρούν αυτονόητο ότι θα τεθεί ο Αλέξης Τσίπρας για προφανείς λόγους, αλλά και  γιατί το κόμμα του είναι το μεγαλύτερο. Με αυτή την ιδιότητα θεωρούν χρέος του πλέον να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενοποίηση του  δημοκρατικού χώρου και την εκλογική του συμπόρευση «για να ανακοπεί η προσπάθεια παλινόρθωσης της Δεξιάς και της διαπλοκής». 
Ο στόχος είναι μετά τις  εκλογές, οποτεδήποτε διεξαχθούν, να προκύψει νέα δημοκρατική πλειοψηφία που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση- ανάλογα με τους εσωτερικούς συσχετισμούς- και θα επιταχύνει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας  στην ανάπτυξη.
Έμπειροι πολιτικοί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ διακρίνουν και μια νέα διάσταση στις εξελίξεις: η συγκρότηση της Νέας Κεντροαριστεράς θα λειτουργήσει για το πολιτικό σύστημα ως Νέα Μεταπολίτευση και θα αναγκάσει και τις δυνάμεις της συντηρητικής παράταξης να διαμορφώσουν τη Νέα Κεντροδεξιά.
Έτσι προβλέπουν ότι θα αποκτήσει νέα δυναμική ο δημόσιος βίος. Κατά το πρότυπο που διαμορφώθηκε το 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέουάφησαν πίσω τα κόμματά προέλευσης τους και ίδρυσαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άσχετα αν τα αλλοίωσαν κάποιοι από τους επιγόνους τους.
Σε κάθε περίπτωση το τέλος της συγκυβέρνησης με τον Καμμένο συνιστά τομή για τις πολιτικές εξελίξεις. Πρόσωπα που υπολογίζουν στην προσωπική του εμβέλεια, θεωρούν ότι έχει καθήκον να δώσει ισχυρό βηματισμό στην Κεντροαριστερά ως φυσικός επικεφαλής της. Θεωρούν ότι οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν και είναι ορατές, είτε βρεθεί τις επόμενες μέρες νέα πλειοψηφία στη σημερινή Βουλή, είτε προκύψουν προδότες στις εκλογές.

Να αρχίσει με τον Τίμερμανς και τον…Ανδρέα

Τις πολιτικές προϋποθέσεις θα δημιουργήσει ο ίδιος με πρωτοβουλίες που θα υποχρεώσουν κόμματα και πρόσωπα σε ολόκληρη την αντιδεξιά παράταξη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν ότι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να το κάνουν, ιδιαίτερα από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ για ορισμένα πρώην στελέχη του οποίου σχολιάζουν: «όσοι εκλιπαρούν  τον Μητσοτάκη είναι από καιρό  αποσυνάγωγοι»
Εκ των πραγμάτων, πάντως, ο Πρωθυπουργός θα έχει τώρα διαδοχικές ευκαιρίες να δείξει τις προθέσεις του και να σηματοδοτήσει αυτή τη πορεία. Ακόμη και η συγκέντρωση της πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά στο Μέγαρο Μουσικής εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο.
Για πολλούς -και από την κυβέρνηση- η πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακοινώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει  για πρόεδρο της Κομισιόν τον  υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς. Και να ζητήσει από τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει το ίδιο.
Οι ίδιοι κρίνουν ότι θα έχει ιδιαίτερη επίδραση στη διαμόρφωση συνθηκών πανδημοκρατικής στρατιάς αν ο Πρωθυπουργός καλέσει Νίκο Βούτση να ανακηρύξει η Βουλή το 2019 «Έτος Ανδρέα Παπανδρέου» με την αφορμή των εκατό ετών από τη γέννησή του.
Η επικαιρότητα που θα διαμορφωθεί σε εκδηλώσεις προς τιμή του θα τον καταστήσει κατά κάποιο τρόπο «συνιδρυτή» της νέας Κεντροαριστεράς και θα της προσδώσει δυναμική να διαδραματίσει στη χώρα ρόλο αντίστοιχο με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...