Γ. Κουβαράς: Το καλύτερο δώρο του Τσίπρα στον Μητσοτάκη


 
Γράφει ο Γιώργος Κουβαράς
Πηγή: protothema.gr
 
Η εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η Βουλή παραπέμπει σε τσίρκο. Τη μία η γκαζόζα του Φωκά, την άλλη η παραίτηση του Παπαχριστόπουλου, που αναβάλλεται από το πρωί για το απόγευμα λόγω βλάβης αυτοκινήτου και τελικά μετατίθεται για την άλλη εβδομάδα, επιβεβαιώνουν ότι όσο παρατείνεται ο βίος αυτής της κυβέρνησης ο εξευτελισμός δεν έχει όρια.

Αν μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήσει την απειλή – υπόσχεση – δέσμευσή του και πάρει και τις 20 μέρες που του επιτρέπει το Σύνταγμα μετά τη συμπλήρωση της τετραετίας, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα τα δούμε όλα.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά διότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να παραμείνει στη θέση του μέσα σε μια θεσμική εκκρεμότητα την οποία ο ίδιος δημιούργησε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τυπικά υπάρχει κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και αυτό συμβαίνει μετά από μια ιδιότυπη συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου που αποφάσισαν ότι θα πάρουν μεν διαζύγιο, αλλά θα συνεχίσουν τη συγκατοίκηση. Μέχρι να λήξει το «μισθωτήριο», εν προκειμένω η συνταγματική θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στη Βουλή. Η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε και πήρε ο Τσίπρας πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δόθηκε από 151 βουλευτές. Δύο εξ αυτών, οι Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, είναι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών! Ο ένας εκ των δύο (Παπαχριστόπουλος) πρόκειται να παραιτηθεί αν δεν χαλάσει ξανά το αυτοκίνητό του και χρειαστεί να τρέχει στα συνεργεία και αν του το επιτρέψει και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας).
Μόλις παραιτηθεί θα πάρει τη θέση του ο Τέρενς Κουίκ, πρώην ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός, ο οποίος είτε θα ανεξαρτητοποιηθεί είτε θα προσχωρήσει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως θα συμβεί αφού πρώτα αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής ώστε να αποτελούν Κ.Ο. με πλήρη δικαιώματα πέντε βουλευτές εκλεγμένοι με οποιοδήποτε κόμμα, οι οποίοι θα αποφασίσουν να τη συγκροτήσουν. Ετσι θα συμβούν δυο τινά, θετικά για τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα: αφενός ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί να συνεχίσει να ηγείται πενταμελούς Κ.Ο. με πέμπτο μέλος της τον Αριστείδη Φωκά, που έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα (Ενωση Κεντρώων), και αφετέρου έξι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλεγμένοι με διάφορα κόμματα (Κουίκ, Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπακώστα, Δανέλλης, Θεοχαρόπουλος) θα μπορούν να συγκροτήσουν Κ.Ο. που θα στηρίζει την κυβέρνηση. Ετσι και ο Τσίπρας θα αθροίζει χωρίς άγχος 151 βουλευτές και ο Καμμένος θα μείνει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ολα αυτά τα κωμικοτραγικά συμβαίνουν σε μια Βουλή που έχει ψηφίσει για τις μεθεπόμενες εκλογές απλή αναλογική. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί αν τελικά η χώρα κυβερνηθεί με απλή αναλογική, όταν αυτά που ζούμε σήμερα συμβαίνουν χωρίς καν να την έχουμε.
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να παρατείνει με κάθε δυνατό τρόπο την κυβερνητική του θητεία αποτελεί το καλύτερο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, το οποίο έχει χάσει τη δυναμική του επειδή διατυπώνεται εδώ και δύο χρόνια, επανέρχεται τώρα με τεράστια κοινωνική αποδοχή. Η εικόνα παρακμής του Κοινοβουλίου, τα μαγειρέματα για να μείνουν ζωντανοί η κυβέρνηση και οι ΑΝ.ΕΛ. μπορούν να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής στις καρέκλες, αλλά φέρνουν πιο κοντά το πολιτικό τέλος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Προσεχώς, στις κάλπες…

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην...

Το εθνικό έγκλημα της προσφυγής στο Μνημόνιο, που παραμένει ατιμώρητο

Πέρασαν ήδη 14 χρόνια... Περισσότερα από τη... φαγούρα σε...

Τάσος Παππάς: Η ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Γράφει ο Τάσος Παππάς Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών   Δεν πρέπει να...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι γεμάτη από οξύμωρα. Ένας νέος άνθρωπος, με επικοινωνιακές...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην ιστορική διαδρομή της αναρίθμητους ηγέτες. Που λατρεύτηκαν και συγκλόνισαν τις μάζες, παρακινώντας την εκάστοτε κοινωνία...

Το εθνικό έγκλημα της προσφυγής στο Μνημόνιο, που παραμένει ατιμώρητο

Πέρασαν ήδη 14 χρόνια... Περισσότερα από τη... φαγούρα σε έναν έγγαμο βιο. Ξεπεράσαμε ακόμη και την επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που ανέχτηκε με...