Γ. Κουβαράς: Ο Τσίπρας ως… μετρ των πολιτικών μεταμορφώσεων


 
Γράφει ο Γιώργος Κουβαράς
Πηγή: protothema.gr
 
Η επιβίωση μιας κυβέρνησης με… leasing βουλευτών μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 είναι το τελευταίο πολιτικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα. Εχοντας στόχο να καταφέρει να πάρει ακόμη και τις τελευταίες 20 μέρες που δίνει το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού, το οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος εύστοχα χαρακτήρισε ως «ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό».

Αλλους βουλευτές τους παίρνει με μεταγραφή, άλλους τους παίρνει δανεικούς, απ’ όλους ζητά προκαταβολικά την εκχώρηση της συνείδησής τους, μετατρέποντάς τους σε «δηλωσίες».
Την ώρα που ο ίδιος ηγείται ενός κόμματος που αξιώνει βάσει καταστατικού από τους βουλευτές του να παραδίδουν την έδρα τους όταν διαφωνούν με την πολιτική του, ο Αλέξης Τσιπρας κυβερνά χάρη σε βουλευτές άλλων κομμάτων που κάνουν αυτό που απαγορεύεται να κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: κρατούν τις έδρες που κατέκτησαν με το κόμμα τους και τις δανείζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να παραμένει στην εξουσία.

Το δράμα του Τσίπρα είναι ότι από τους 6 δανεικούς που του εξασφαλίζουν το 151 μόνο ένας, ο Σπύρος Δανέλλης, ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι υπόλοιποι είναι είτε βέροι δεξιοί (Παπακώστα, Κουντουρά, Κόκκαλης) είτε ΑΝ.ΕΛ. (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις). Ενώ, λοιπόν, με εργαλείο τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσιπρας επιχειρεί να πείσει ότι δεν είναι πια ο λαϊκιστής ηγέτης του παρελθόντος, αλλά ο υπεύθυνος σοσιαλδημοκράτης του μέλλοντος και επιχειρεί να κάνει την τελική, μεγάλη kolotοumba που θα τον προσγειώσει στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να πορεύεται μέχρι τέλους χέρι-χέρι με ακραιφνείς δεξιούς, κάποιους από τους οποίους ο ίδιος ίσως θα αποκαλούσε και ακροδεξιούς αν στήριζαν τη Ν.Δ. και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι χωρίς αμφιβολία μετρ των πολιτικών μεταμορφώσεων. Στο τσίρκο της ελληνικής πολιτικής σκηνής επα­ξίως ανακηρύσσεται βασιλιάς της kolotoumbas. Απ’ όλες όμως τις μεταμορφώσεις του, η πιο δύσκολη αποδεικνύεται αυτή που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα εν όψει εκλογών. H μεταμφίεσή του από αριστερό λαϊκιστή σε υπεύθυνο σοσιαλδημοκράτη με βασικούς συμμάχους δεξιούς λαϊκιστές είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος με πολλά στοιχεία κωμωδίας.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...