Αλ. Τσίπρας: Έχω πέσει και εγώ θύμα fake news


 
Γράφει ο Αλέξης Τσίπρας
Πηγή: tvxs.gr
 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γράφει στο Tvxs.gr, με αφορμή τα 10α γενέθλιά μας αλλά και την εκδήλωσή μας για τα Fake News και τη Δημοκρατία.
Αναφέρεται στην κρίση αξιοπιστίας της ενημέρωσης και τα ΜΜΕ, το Tvxs.gr και τα Fake News, θύμα τον οποίων έχει πέσει πολλές φορές και ο ίδιος, με το τελευταίο κρούσμα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα…

Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα
Tην προηγούμενη εβδομάδα έπεσα και εγώ, για μία ακόμη φορά, θύμα παραπληροφόρησης και fake news.Με την «είδηση», η οποία διακινήθηκε από το Πρώτο Θέμα και άλλα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, ότι στη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Μάτι, ρώτησα πυρόπληκτη κυρία, που καθόταν δίπλα μου, για κάποια νεαρή κοπέλα που είχε πάρει τον λόγο: «δικιά μας είναι αυτή; ».
Η «είδηση» διαψεύστηκε αμέσως από την ίδια τη γυναίκα στην οποία υποτίθεται ότι έκανα την ερώτηση. Από τη θέση του πρωθυπουργού είναι φυσικά πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση. Πώς μπορούν όμως να προστατευθούν οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας, που βομβαρδίζονται καιρό τώρα με κατασκευασμένες, τρομοκρατικές ειδήσεις, όπως για παράδειγμα για την επικείμενη περικοπή των συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους για το αντίθετο; Ή για την επιβολή νέου μνημονίου; Ή για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή; Ή για χίλια δυο άλλα, που αφορούν στην οικονομία, στη δημόσια ασφάλεια, και σε μη αρεστά πρόσωπα;
Τα fake news αποτελούν ένα διεθνές φαινόμενο. Από ειδικούς επιστήμονες υποστηρίζεται μάλιστα ότι επηρέασαν το αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο: οι ψευδείς αναρτήσεις δεν αναμεταδίδονται μόνο από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από τις σελίδες και τα ρεπορτάζ αντιπολιτευόμενων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Τα τελευταία,  μάλιστα, σπάνια φροντίζουν να ανασκευάζουν τις « ειδήσεις » τους, ακόμη και όταν αυτές διαψεύδονται πανηγυρικά.

Αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα εξηγεί τόσο την, χωρίς ευρωπαϊκό ανάλογο, συρρίκνωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, όσο και τον εξαιρετικά χαμηλό δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών: σε πρόσφατη διεθνή έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 38 χώρες, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα ΜΜΕ.
Η συρρίκνωση της κυκλοφορίας και της θεαματικότητας/ακροματικότητας, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας,  αδυνατίζει οικονομικά τα ΜΜΕ, διευκολύνει τον έλεγχο τους από οικονομικούς παράγοντες, που τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για “δουλειές”, και όπλα άσκησης πολιτικών πιέσεων και εκβιασμών, και οδηγεί σε ανεξέλεγκτα μονοπώλια ολιγαρχών. Είναι σαν να βλέπουμε σε κακέκτυπη κόπια την ταινία « Πολίτης Κέιν», του ‘Ορσον Ουέλλες.
Αυτή η απογοητευτική εικόνα έχει όμως και μια γενικότερη σημασία: υποβαθμίζει τον κοινωνικό διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση,  μειώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο απέναντι στα ΜΜΕ, αλλά στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, στρέφεται τελικώς εναντίον της δημοκρατίας. Καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, που χρειάζεται αξιόπιστη πληροφόρηση για να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και για τη ζωή του και για τη χώρα μας.
Δεν είναι φυσικά όλα μαύρα. Στους αντίποδες υπάρχουν προσπάθειες από συνεταιρισμούς, μεμονωμένους δημοσιογράφους, και κάποια ΜΜΕ, που προσπαθούν να πληροφορούν με τιμιότητα και αξιόπιστο τρόπο. Αναδεικνύουν προβλήματα, ενώ δεν διστάζουν να ασκήσουν κριτική, ή και πολεμική, με πολιτικούς όμως όρους, στην εξουσία και την κυβέρνηση.
Το Tvxs είναι μία τέτοια ηλεκτρονική εφημερίδα. Έχει κατακτήσει ένα σημαντικό μέρος του διαδικτυακού κοινού, που ζητά έγκυρη  ανάλυση και αξιόπιστη πληροφόρηση. Με ευκαιρία τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, εύχομαι να τα εκατοστήσει και καλούς δημοσιογραφικούς αγώνες.
 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...