Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ακούει… φωνές (του Χένρι Κίσινγκερ)

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 01, 2017, 2:14 pm

Μπορεί επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους (νεότερου) ο «διασυρμός» των Αμερικανών Προέδρων να είχε «χτυπήσει» κόκκινο, το ρεκόρ ωστόσο αυτό φαίνεται να το έχει ήδη καταρρίψει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Γελοιογραφίες καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του πλανήτη, κατακλύζουν καθημερινώς τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, προσδίδοντας μία κωμική διάσταση στο φαινόμενο που ονομάζεται «Τραμπ».

Ευφάνταστα σκίτσα προσπαθούν να εντυπωθούν σε μυαλό και βλέμμα των αναγνωστών τους, άλλοτε περνώντας ξεκάθαρα το μήνυμα και άλλοτε προϋποθέτοντας μία βαθύτερη γνώση των τεκταινόμενων.

 

Ρωσία και Κίνα

Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο Ρώσου γελοιογράφου, που απεικονίζει τον Τραμπ καρφωμένο με μαχαίρια στα οποία αναγράφεται η ρωσική λέξη που σημαίνει «συμβιβασμός».

Επίσης χαρακτηριστικό είναι και ένα σκίτσο, γεμάτο προφητεία θα έλεγε κανείς, που τον απεικονίζει να ιππεύει έναν ταύρο, κατευθυνόμενος προς ένα υαλοπωλείο με κινεζικές πορσελάνες. Πρόβλεψη ή όχι, οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μας προϊδεάζουν για μία συγκρουσιακή σχέση.

Και το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αμέσως μετά την εκλογή του με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, κατά τη διάρκεια της οποίας αμφισβήτησε την πολιτική της «Μιας Κίνας» που ακολουθούσαν όλοι οι προκάτοχοί του από τη δεκαετία του ’70. Αρχιτέκτονες της οποίας εν έτει 1972, ήταν οι Νίξον και Κίσινγκερ, οι οποίοι προσέγγισαν την Κίνα του Μάο, στοχεύοντας την αποδυνάμωση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η φράση του Κίσινγκερ προς τον Πρόεδρό του, στις 14 Φεβρουαρίου 1972, κατά το σχεδιασμό του επικείμενου ταξιδίου του Νίξον στο Πεκίνο, ήταν ενδεικτική: «Οι Κινέζοι είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους Ρώσους. Σε βάθος χρόνου, μάλιστα, είναι πιο επικίνδυνοι. Σε 20 χρόνια από σήμερα, ο διάδοχός σου, αν είναι εξίσου σοφός με σένα, θα προσεγγίσει τους Ρώσους εναντίον των Κινέζων».

 

Η παγκόσμια ιστορία πάντως έχει δείξει ότι επαναλαμβάνεται κάθε 40 χρόνια. Και μάλλον… η απαιτούμενη χρονική περίοδος πληρείται σχετικά, ώστε να έχουμε μία (εκ νέου) επανάληψή της.

Νέος Κίσινγκερ δεν θα υπάρξει ξανά! Η πολιτική του όμως;

Προς το παρόν ας πάρουμε μία καλλιτεχνική δόση ευθυμίας και ας αφήσουμε την ιστορία να το διαπιστώσει…

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.