Όταν μια χώρα εξακολουθεί να αναζητεί σωτήρες από τη δεξαμενή του… δήθεν

Μάνος Οικονομίδης
Posted on January 13, 2018, 8:35 pm
5 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

 

 

            Η χώρα μας διεκδικεί, με προχωρημένη αυτοπεποίθηση, το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται ως… μια από τις χειρότερες που σεργιανίζουν σήμερα στον αυτοπροσδιοριζόμενο ως «πολιτισμένο» κόσμο. Δεν είμαστε φυσικά. Συνεχίζουμε ωστόσο να συμπεριφερόμαστε ως… εκ των τελευταίων. Λες και η τρέχουσα κρίση δεν μας δίδαξε τίποτα.

            Βεβαίως, διαλυτικά φαινόμενα σαν και αυτά που ταλαιπωρούν εμάς, συναντά κανείς και στις… καλύτερες οικογένειες. Όπως συνέβη πρόσφατα με τη χώρα-φετίχ της ανθρωπότητας, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και τον ενθουσιασμό που συνόδευσε την πιθανολογούμενη υποψηφιότητα της Όπρα Ουίνφρεϊ για την Προεδρία των ΗΠΑ.

            Η Όπρα, επί δεκαετίες «ιέρεια» της αμερικανικής τηλεόασης, είναι ένα αδιανόητα προβεβλημένο brand name. Με προχωρημένη αναγνωρισιμότητα, και θετικές πινελιές για την παρουσία της. Όπως συμβαίνει με κάθε φωτογενή προσωπικότητα, ειδικά στην τηλεόραση.

            Μέχρι εκεί όμως. Όταν η συζήτηση σοβαρεύει, και η ανάλυση φτάνει σε περισσότερο ουσιαστικά βάθη, οι Αμερικανοί αρχίζουν να αναρωτιούνται. Να το ξανασκέφτονται. Και, σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, να κατανοούν ότι, μια προσωπικότητα σαν την Όπρα προσφέρεται για ένα ανάλαφρο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Όχι όμως και για να έχει δικαίωμα υπογραφής για το μέλλον της χώρας που, ακόμη και στα «σκοτεινά χρόνια» της διακυβέρνησης Τραμπ, διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως «υπερδύναμη».

            Στα δικά μας μέρη αντίθετα, συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε την πολιτική και τα δημόσια πράγματα με ανεπίτρεπτη χαλαρότητα. Και αναζητούμε «σωτήρες» στη δεξαμενή του… δήθεν.

            Η οποία, είναι βέβαια ανεξάντλητη, προσφέρει ωστόσο ηχηρά παραδείγματα… διασκεδαστών. Και μόνο. Σαν την… παιδική χαρά στην οποία αναφέρθηκε πριν από αρκετά χρόνια η “Monde”, επιχειρώντας να περιγράψει το σκανδαλιστικό έλλειμμα ηγεσίας στη σημερινή Ευρώπη.

            Η Ελλάδα μας αποτελεί την πιο εκκωφαντική περίπτωση παιδικής χαράς. Μια πραγματικότητα, αυταπόδεικτη και οδυνηρή, που εξηγεί επαρκώς την αδιέξοδη εθνική κρίση των τελευταίων 8 ετών. Και την αδυναμία μας να την υπερβούμε.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας