Όταν η νανοτεχνολογία συναντά την Ιατρική

Υστερόγραφα Team
Posted on November 10, 2017, 10:02 am

 

Γράφει η Άρτεμις-Δήμητρα Κοροβέση

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

Η επιστήμη της νανοτεχνολογίας θεωρείται μία από τις τεχνολογίες-κλειδιά στον 21ο αιώνα, ενώ αποτελεί έναν ταχέως εξελισσόμενο κλάδο όταν συνεργάζεται με άλλα επιστημονικά πεδία βρίσκοντας ποικίλες εφαρμογές.

Συγκεκριμένα, η έννοια της νανοτεχνολογίας, δηλαδή της χρήσης νανοσωματιδίων, αποδίδεται στο επίπεδο της νάνο-κλίμακας, η οποία στα μαθηματικά είναι η κλίμακα της τάξης του 10-9. Η ανακάλυψη και η χρήση αυτών των νανοσωματιδίων, τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι, δεν αποτελεί μία νέα ανακάλυψη, καθώς η ιδέα της νανοτεχνολογίας εισήχθη για πρώτη φορά από τον Richard Feynman, το 1959. Η σύγχρονη νανοτεχνολογία αποτελεί έναν διεπιστημονικό τομέα, που ασχολείται με τα νανοσωματίδια και τις ειδικές χημικές, φυσικές και μηχανικές ιδιότητες τους, στο σημείο σύγκλισης με τις επιστήμες της φυσικής, χημείας, βιολογίας, ιατρικής, ηλεκτρονικής και άλλων.

Για να αποδοθεί πιο αναλυτικά, οι ειδικές περιοχές της νανοτεχνολογίας σπάνε το φράγμα μεταξύ των φυσικών επιστημών. Και πως συνδέεται η νανοτεχνολογία με την ιατρική; Στο παιχνίδι εμφανίζεται και η επιστήμη της βιοτεχνολογίας, η οποία σε συνεργασία με την νανοτεχνολογία, δημιουργούν τον λεγόμενο κλάδο της νανοβιοτεχνολογίας. Η νανοβιοτεχνολογία ασχολείται με τις μοριακές ενδο- και δια-κυτταρικές διαδικασίες, ενώ αποτελεί το σημείο αναφοράς και ελέγχου των εφαρμογών της νανοτεχνολογίας στην ιατρική. Αυτή η σύνδεση, εκδηλώνεται μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μοριακών τεχνικών, σε συνεργασία με τον κλάδο της νανοβιοτεχνολογίας, καθώς και των πιθανών εφαρμογών της νανοτεχνολογίας στην ιατρική.

Οι προσδοκίες των διαγνωστικών, θεραπευτικών και πολλών άλλων ιδιοτήτων της νανοϊατρικής είναι έντονες. Συγκεκριμένα, η επιστήμη προσανατολίζεται στην χρήση τους σε μία ευρεία γκάμα ιατρικών εφαρμογών. Μία από τις πολλά υποσχόμενες εφαρμογές τους αφορούν στην χορήγηση διαφόρων φαρμάκων απευθείας στην εστία της βλάβης και όχι συστηματικά, μία εφαρμογή που μειώνει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις παρενέργειες, συγκριτικά με την συστηματική χορήγηση του εκάστοτε φαρμάκου. Η εφαρμογή αυτή εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και νευρολογικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Επιπρόσθετα, η συμβολή της νανοϊατρικής στην πρόωρη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων και μεταξύ άλλων του καρκίνου είναι αξιοσημείωτη, μέσω απεικόνισης των όγκων από τον άμεσο εντοπισμό των νανο-εργαλείων που στοχεύουν τους όγκους, καθώς αποτελούν προσεγγίσεις μη επεμβατικές και μη ενδοεγχειρητικές.

Η αξιοποίηση του πλέον αναπτυσσόμενου κλάδου της νανοϊατρικής προς όφελος της εξέλιξης της ιατρικής, διευρύνεται συνεχώς, με την συνεχώς ενημερωμένη γνώση να συγκεντρώνεται σε μία θεματική ενότητα διαδικτυακών μαθημάτων της πλατφόρμας e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: “Nanotechnology | Nanomedicine” («Νανοτεχνολογία – Νανοϊατρική»).

Πιο αναλυτικά, το σύνολο της θεματικής αυτής ενότητας αποτελείται από 4 διαδικτυακά μαθήματα με τίτλους:

Τα παραπάνω διαδικτυακά μαθήματα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για απόφοιτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, που κατέχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο Ιατρικής, Βιολογίας, Βιοϊατρικών ή Βιοχημικών επιστημών, Φαρμακευτικής, Χημείας, ή κάποιου άλλου συναφούς πεδίου. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων δίνεται και πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης του συνόλου των διαλέξεων.

Τα μαθήματα αυτά, υποστηρίζονται από το πλέον κατάλληλο προσωπικό, που κατέχει σε βάθος τα γνωστικά πεδία της νανοτεχνολογίας, της νανοϊατρικής και των εφαρμογών αυτών, καθώς διαθέτει και την δυνατότητα μεταλαμπάδευσης της γνώσης αυτής στους ενδιαφερόμενους.

Οι διδάσκοντες των μαθημάτων είναι οι:

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι