Όταν η Άνοιξη έρχεται νωρίτερα…

Υστερόγραφα Team
Posted on March 20, 2017, 1:30 pm

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Άνοιξη… Όταν η μελαγχολία του χειμώνα εξαφανίζεται και τη θέση της λαμβάνει η αναπτερωμένη διάθεση. Όταν τα σύννεφα “εκδιώκονται” από τις ηλιόλουστες μέρες και το δροσερό αεράκι των ήσυχων βραδιών. Όταν σηματοδοτείται εν ολίγοις μία νέα αρχή. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα προσωπικά μας γενέθλια. Μία νέα αρχή μαζί με τη νέα αυτή εποχή.

Τον ερχομό της τον έχουμε συνδέσει με την 21η Μαρτίου. Την επίσημη ημέρα έναρξης της άνοιξης. Μόνο που μερικές χρονιές έρχεται και νωρίτερα. Όπως ακριβώς συνέβη φέτος. Η άνοιξη του 2017… ήρθε σήμερα. Από τις 12:29 ώρα Ελλάδας το βόρειο ημισφαίριο της Γης ζει σε ανοιξιάτικους ρυθμούς, λόγω εαρινής ισημερίας. Η ημερομηνία της οποίας αμφιταλαντεύεται ανά τα χρόνια μεταξύ 20 και 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ.

Όπως ακριβώς αμφιταλαντεύεται και η διάθεσή μας τα τελευταία χρόνια. Και σε προσωπικό και σε εθνικό επίπεδο. Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η μία ημέρα δεν κάνει τη διαφορά. Πόσες όμως μέρες αναβάλαμε “κάτι” για την επόμενη, με αποτέλεσμα αυτό το “κάτι” να μην πραγματοποιηθεί ποτέ; Είτε για ένα προσωπικό ζήτημα, είτε για ένα επαγγελματικό, είτε εν τέλει για ένα εθνικό.

Η πολιτική προσφέρεται για πολλά τέτοια παραδείγματα, με αποφάσεις να λαμβάνονται βεβιασμένα πριν την ώρα τους, ή χειρότερα, να μην λαμβάνονται ποτέ, καθώς ο εκάστοτε πολιτικός δεν “πρόσεξε” εκείνη την “εαρινή ισημερία” που θα μπορούσε να φέρει την άνοιξη σε ένα ολόκληρο έθνος.

Με αποτέλεσμα αυτό το έθνος να ζει μονίμως σε μία αέναη μελαγχολία, με τα μαύρα σύννεφα να το σκιάζουν, και μη μπορώντας να αποδράσει από αυτήν την κατάσταση, όντας δέσμιος του παρατεταμένου χειμώνα.

Όλα τα γεγονότα όμως είναι προσωπικές επιλογές, που από μόνα τους μπορούν να οδηγήσουν σε μία ξεχωριστή άνοιξη για τον καθένα μας. Ή και για τους γύρω μας. Ανεξαρτήτως χρονικής, αστρονομικής σημειολογίας. Με μοναδικό πλοηγό τη θέληση.

Ο συνδυασμός λοιπόν άνοιξης και θέλησης μπορεί να επιφέρει αλλαγές και να μας οδηγήσει από το σκοτάδι του χειμώνα… στο φως της άνοιξης. Ένα φως που το έχει ανάγκη η χώρα μας, ώστε να απαλειφθεί (σιγά σιγά) από τον παρατεταμένο χειμώνα των μνημονίων.

Εξάλλου η ιστορία τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει ότι γρήγορες αλλαγές δε θα υπάρξουν. Πάνε εξάλλου εννέα χρόνια, με τις νεότερες γενιές να θυμούνται τα νιάτα τους σε ένα οικονομικό αδιέξοδο χωρίς ελπίδα, τις περισσότερες φορές. Μία ελπίδα όμως, που κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει. Ή καλύτερα να τη δημιουργήσουμε μόνοι μας, με τις προσωπικές μας επιλογές, όπως ακριβώς αρμόζει σε αυτόν τον υπερήφανο λαό.

Το “ορθά” αναπάντεχο επομένως είναι και το καλύτερο. Όπως ακριβώς ο φετινός ερχομός της άνοιξης, μία ημέρα πριν από την αποτυπωμένη στο μυαλό μας ημερομηνία, έτσι κάθε αναπάντεχο γεγονός μπορεί να μας αναζωογονήσει και να μας γεμίσει ξανά με ελπίδες.

Πάντα ωστόσο υπάρχουν ημερομηνίες που χαράσσονται στη καρδιά και το μυαλό μας. Που είτε συμβολίζουν προσωπικές, είτε επαγγελματικές, είτε εθνικές επετείους. Έτσι και η Άνοιξη… Στη μνήμη μας θα εορτάζεται πάντα στις 21 Μαρτίου, παρά τις όποιες μετακινήσεις.

Τη δική μας επέτειο όμως με την ιστορία θα τη δημιουργήσουμε μόνοι μας. Και αν το θελήσουμε, μπορούμε την άνοιξη να τη φέρνουμε νωρίτερα.

Όπως ακριβώς οι κερασιές στη μακρινή Ιαπωνία ανθίζουν νωρίτερα, και με τα χρώματά τους μας γεμίζουν γαλήνη και αισιοδοξία.

Και αυτήν την αισιοδοξία τη χρειαζόμαστε.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι