Χρ. Κώνστας: Η μοναδική λύση για τα “κόκκινα δάνεια”

Υστερόγραφα Team
Posted on December 06, 2017, 9:58 am

 

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

 

Αυτή είναι η μοναδική λύση για τα “κόκκινα δάνεια”

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτέλους ξεκινούν, σημαντικοί πόροι θα απελευθερωθούν, το τεράστιο όμως -οικονομικό , κοινωνικό και πολιτικό – πρόβλημα των “κόκκινων δανείων δεν θα λυθεί.

Οι περιβόητοι “στρατηγικοί κακοπληρωτές”, ενδεχομένως να χάσουν κάποιες πολυτελείς κατοικίες και τα πανάκριβα -στρατηγικά επιλεγμένα- οικόπεδα και καταστήματά τους. Δυστυχώς όμως η μεσαία τάξη, οι πολίτες που κάποτε τα πήγαιναν καλά αλλά σήμερα συνθλίβονται από το βάρος της πρωτοφανούς βαριάς φορολογίας και της πολυετούς οικονομικής κρίσης, όχι μόνο θα χάσει το βιος της αλλά ταυτόχρονα χάνει κάθε δυνατότητα να ανακάμψει.

Η οικονομικά αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη λύση είναι απλή: Στην Ελλάδα των δημοσιονομικών υπερ-πλεονασμάτων, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Ταμείο Διαχείρισης Ληξιπρόθεσμων Δανείων για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες. Για τις μικρές περιουσίες και τα μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα που χρειάζονται μια βοήθεια για να σηκωθούν.

Αυτή η “Ειδική Κακή Τράπεζα” (bad bank κατά τα διεθνώς καθιερωμένα) δεν θα χαρίζει δάνεια. Θα τα διαχειρίζεται για να διευκολύνει τους δανειολήπτες είτε να πουλήσουν για να ξεπληρώσουν είτε να πληρώνουν λίγα-λίγα ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματά τους και τις δυνατότητες τους.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του Εθνικού Ταμείου Διαχείρισης Ληξιπρόθεσμων Δανείων, σύμφωνα με κορυφαίους εξειδικευμένους τραπεζικούς παράγοντες, θα είναι απλός:

. Τα “Κόκκινα δάνεια” περιέρχονται σε Ειδικό λογαριασμό της πιστώτριας τράπεζας.

. Η Τράπεζα αποκτά τον απόλυτο έλεγχο του ακινήτου και αποφασίζει τον τρόπο αξιοποίησής του.

. Το ακίνητο μπορεί να πωληθεί ή να επινοικιαστεί σε άλλον ιδιώτη ή ακόμη και στον ίδιο τον δανειολήπτη.

. Aν ο δανειολήπτης σταματήσει να καταβάλει το ενοίκιο, χάνει πλήρως και αυτομάτως τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα.

Σκοπός είναι να απαλλαγεί ο δανειολήπτης από το βάρος, χωρίς να απαξιωθεί το περιουσιακό στοιχείο.

Το “κόκκινο δάνειο” στην ουσία “παρκάρεται” και χρησιμοποιείται πλέον ως ενεργητικό αντί να αποτελεί κίνδυνο τόσο για την τράπεζα όσο και για τον δανειολήπτη.

Αντίστοιχη διαχείριση μπορεί να γίνει και στα επιχειρηματικά δάνεια. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Eurobank Νικ. Καραμούζης από το 2016 είχε προτείνει σε όλες τις συστημικές τράπεζες να εξετάσουν τη δημιουργία από κοινού μιας «κακής τράπεζας» με το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές, ειδικά για τα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια. Ο κ. Καραμούζης είχε επισημάνει ότι οι μαζικές, αναγκαστικές, πωλήσεις ενεργητικού προβληματικών δανείων, σε εξευτελιστικές τιμές, θα κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε προτείνει μια πανευρωπαϊκή Bad Bank που θα αναλάμβανε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης (τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος), ώστε να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης. Παρουσίασε μάλιστα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η “μνημονιακή” Ιρλανδία δημιούργησε τη ΝΑΜΑ (National Asset Management Agency) η οποία, μόλις πριν από λίγες μέρες, ξεπλήρωσε όλα τα λεφτά με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί.

Η Ισπανία επένδυσε στην Sareb (Sociedad de Gestiοn de Activos procedentes de la Reestructuraciοn Bancaria). Στην Ιταλία ξεκίνησαν την προσπάθεια με μια εταιρεία ειδικού σκοπού την ΑTLAS που έχει κάποια στοιχεία bad bank αλλά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη.

Στην Ελλάδα, οι δανειστές, οι “θεσμοί”, αρνήθηκαν μετά βδελυγμίας την πρόταση για έναν κρατικό φορέα διαχείρισης των “κόκκινων δανείων” γιατί έχουν πικρή πείρα από το πως οι πολιτικοί διαχειρίζονται αυτούς τους φορείς. Είναι σημαντικό ο φορέας αυτός να είναι τεχνοκρατικός για να είναι αποτελεσματικός και να φέρει σοβαρά κοινωνικά αποτελέσματα.

Η ουσία όμως παραμένει: Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα δικαιούται μια ομαλή προσγείωση στην νέα πραγματικότητα. Οι αποτιμήσεις των ακινήτων δεν πρέπει να συνεχίσουν τον κατήφορο. Όσοι χρωστούν πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να πουλήσουν σε λογικές τιμές για να ξεπληρώσουν. Η οικονομία πρέπει να κινηθεί με φυσιολογικούς ρυθμούς και αυξημένη ρευστότητα.

Μετά από 8 χρόνια ύφεσης, στην πραγματική οικονομία πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Οι κομπιναδόροι να τιμωρηθούν αυστηρά και όσοι έχουν δυνατότητες να στηριχθούν.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι