Χρ. Κώνστας: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα στους ξένους, και αγόρασε (άφθονο) πολιτικό χρόνο στο εσωτερικό

Υστερόγραφα Team
Posted on December 04, 2017, 1:26 pm

 

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

Το θέμα δημοσιεύτηκε στη “Βραδυνή της Κυριακής”

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

 

Τις διατάξεις του νέου συνδικαλιστικού νόμου, τις έστειλε στην Ουάσιγκτον, με e mail πριν 20 μέρες και εγκρίθηκαν από μακριά. Την πώληση των πιο παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, τη συμφώνησε  ο Γιώργος Σταθάκης στις Βρυξέλλες προτού καν έρθει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία των «θεσμών» για την τυπική έγκριση. Το «τσεκούρι», το ονομάζουν «εξορθολογισμό», στα κοινωνικά επιδόματα τον συμφώνησαν χωρίς πολλές αντιρρήσεις…

 

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των ακινήτων ξεκίνησαν και μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποσχέθηκε στους «θεσμούς» ότι σχεδιάζει να εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλους πλέον τους πλειστηριασμούς σε ολόκληρη τη χώρα, για να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι αντιδράσεις.

 

Γι’ αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών, αναλώθηκαν ολόκληρη την εβδομάδα που έμειναν στην Αθήνα, στην συγγραφή του νέου «επικαιροποιημένου μνημονίου» και στην «τεχνική συμφωνία» staff level agreement που οδηγεί στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση των 5,1 δις Ευρώ, τα οποία ωστόσο δείχνει να μην «χρειάζεται» η ελληνική κυβέρνηση λόγω των τεραστίων δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

 

Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα στους ξένου και αγόρασε άφθονο πολιτικό χρόνο στο εσωτερικό.

Μέσα σε 1.000 μέρες η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση έδωσε στους δανειστές όσα δεν τόλμησαν να προτείνουν καν οι προηγούμενες «μνημονιακές» κυβερνήσεις:

 

·         Το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, έκλεισε με την περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση και την υποθήκευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99χρόνια στο Υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

·         Το δεύτερο 6μηνο της ΠΦΑ Κυβέρνησης, έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2015, με το ξεπούλημα του συνόλου του τραπεζικού μας συστήματος σε εξευτελιστικές τιμές ανα μετοχή, στα ξένα funds, με την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που κατέστη αναγκαία μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital control του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών της χώρας συνεδριάζουν πλέον στην αγγλική γλώσσα.

·         Το τρίτο 6μηνο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, χαρακτηρίστηκε από τον Ασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα του Γιώργου Κατρούγκαλου που πετσόκοψε με βιαιότητα όλες τις συντάξεις (σημερινές και μελλοντικές) αυξάνοντας ταυτόχρονα, σε εξοντωτικά επίπεδα, τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων.

·         Μετά ήρθε η πρωτοφανής προ-νομοθέτηση των νέων περικοπών των συντάξεων από το 2019 και της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 8600 ευρώ στα 5600 Ευρώ.

 

Με τον τρόπο αυτό, έδωσε εγγυήσεις, προς χάριν των δανειστών, ότι στο εξής η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζει για πολλά χρόνια, θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον δηλαδή τουλάχιστον 7 δις Ευρώ το χρόνο ώστε να μπορεί να αποπληρώνει τοκοχρεολύσια χωρίς νέο δανεισμό.

 

Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αποδεικνύεται ως η πλέον «υπάκουη» μνημονιακή κυβέρνηση της χώρας, αφού με χαρακτηριστική ευκολία υποκύπτει σε όλες τις πιέσεις τους και παραδίδει στους ξένους όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση εξασφαλίζει την «ησυχία» της και συνεχίζει απρόσκοπτη την άλωση της Δημόσιας Διοίκησης, της Δικαιοσύνης, των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των υπολοίπων θεσμών της Δημοκρατίας μας.

 

·         «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα.».

Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον νέο-φιλελεύθερο οικονομολόγο ή «γερμανοτσολιά» του παρελθόντος αλλά στον κορυφαίο εκπρόσωπο της «ομάδας των 53», της«αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο λίγο λεπτά αφότου ενημέρωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και προτού συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών αφού μεταφέρει τα καλά νέα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ξεκινά επταήμερη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τους εκπροσώπους επενδυτικών οίκων θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.  

 

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι Τσακαλώτου συνδέεται με την πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει -όχι ένα αλλά- δύο νέα ομόλογα και να σηματοδοτήσει την …επιστροφή στην κανονικότητα. Στα τέλη Δεκεμβρίου θα δοθεί στις αγορές ένα μικρό, τριετές ομόλογο.

 

Το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 θα πιστοποιήσει την πανηγυρική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έναρξη των διαδικασιών της τέταρτης στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα προαπαιτούμενα που δεν θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε….

Τότε, στα τέλη Ιανουαρίου 2018, η Ελλάδα θα τολμήσει να βγει στις αγορές με ένα πολυετές δηλαδή 7ετές ομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό πιστοληπτικής αξιοπιστίας.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι