Χρίστος Δήμας: Η ΝΔ οικοδομεί μια ρεαλιστική εναλλακτική για τη χώρα

Υστερόγραφα Team
Posted on November 07, 2016, 10:35 am
11 secs

14997188_355126601504645_236915897_n

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Η. Μίχο

Η Νέα Δημοκρατία οικοδομεί μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για τη χώρα, χωρίς ακρότητες και ψέματα, σύμφωνα με τον Χρίστο Δήμα. Μιλώντας στα Υστερόγραφα, o βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, τονίζει ότι το κόμμα του με “συγκεκριμένες προτάσεις δείχνει τι μπορεί να γίνει στη χώρα”. Όσον αφορά τα δημοσκοπικά ευρήματα, επισημαίνει ότι “σημαντικότερο είναι τι ψηφίζει ο πολίτης” τη μέρα των εκλογών, ενώ, ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η μεγάλη κάμψη της κυβέρνησης οφείλετε στα “μεγάλα ψέματα” που είπε και στην ανυπαρξία σχεδίου για την οικονομία.

Κληθείς να σχολιάσει την έντονη στάση που κρατά το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κόμμα του, ο 36χρονος βουλευτής, εξηγεί πως “το ότι έχουμε συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε μαζί του” και προσθέτει ότι είναι ανάγκη παρά τις “πολλές σημαντικές διαφορές”, μετά από ενδεχόμενες εκλογές να σχηματιστεί “κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό”.

Σχετικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει η ΝΔ για πρόεδρο, αρκεί πρώτα να “επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ” και “να αποσυρθεί ο νόμος Παππά”.

Αναφορικά με τις αυριανές αμερικανικές εκλογές, εκφράζει την πεποίθηση ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, οφείλει να συμβάλει στην “ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και την καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών”. Τέλος, μιλά για την αγάπη του να μελετά ιστορία και συγκεκριμένα στην εμβάθυνση που έχει κάνει στον Πελοποννησιακό πόλεμο, από τον Θουκυδίδη.

Αναλυτικά, η συνέντευξη που παραχώρησε ο Χρίστος Δήμας στα Υστερόγραφα:

-Tι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία στο θέμα του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης;

Η Νέα Δημοκρατία έχει πει εξαρχής πως θα πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Παππά, να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες πίσω στο ΕΣΡ και μετά να συζητήσουμε για τα πρόσωπα”.

-Στη πρόσφατη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής διαμορφώθηκαν νέοι συσχετισμοί. Η κυβέρνηση πέτυχε μια σημαντική πλειοψηφία, καίτοι δεν σύγκεντρωσε την απαιτούμενη. Όπως και με τον εκλογικό νόμο. Προκύπτει, λοιπόν, το εξής ερώτημα: η ΝΔ έχει στρατηγικούς συμμάχους να συγκυβερνήσει, μια και ζητά μετ΄επί τάσεως εκλογές;

“Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι όποια πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα να συμφωνήσουν με τις προτάσεις ειδικά στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής και το κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι καλοδεχούμενα σ’ αυτήν την προσπάθεια. Ακόμα και αυτοδυναμία να πετύχαινε η ΝΔ, αν υπάρχουν κόμματα διατεθειμένα να βοηθήσουν ώστε να επιτύχουμε τους εθνικούς στόχους και να πάει καλύτερα η χώρα, είναι παραπάνω απο καλοδεχούμενα”.

-Το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ τηρεί ίσες αποστάσεις  έναντι των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρότι με τη δεύτερη συγκυβέρνησε.  Δηλαδή, την επομένη των εκλογών θα ζητήσετε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέχρι χθες σας επιτιθόταν;

“Είναι δεδομένο ότι υφίστανται διαφωνίες μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Άρα και μεταξύ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές. Από ‘κει και έπειτα, αν δεν υπήρχαν τόσο έντονες διάφορες θα ήταν πολύ πιο στενά τα πλαίσια των συνεργασιών. Ωστόσο, μετά απο ενδεχομένες εκλογές νομίζω όλοι κατανοούν την ανάγκη να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία θα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει πολιτικές που θα μειώσουνε τις επιβαρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις. Κυβέρνηση που θα είναι σταθερή και θ’ αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις που πιθανότατα να επέλθουν εάν δεν υπάρχει άμεσα αλλαγή της πολιτικής. Άρα σ’ εκείνο το σημείο, νομίζω ότι τα πολιτικά κόμματα αν χρειαστεί θα σταθούνε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η στιγμή και θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε κάτω απο μια συνισταμένη”.

-Λόγω της στάσης του, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει ότι επιθυμεί να διαφοροποιείται εντελώς από τη ΝΔ, όπως επεσήμανε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Δεν θα έπρεπε να έχει άλλη στάση έναντι στον άλλοτε κυβερνητικό του εταίρο;

“Όχι, το ότι έχουμε συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με ο,τι κάνει ή ο,τι λέει απο το 2015 και έπειτα. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικές διάφορες με το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν υπήρχαν οι διάφορες με το ΠΑΣΟΚ, θα υπήρχε ακόμα πιο στενή συνεργασία. Όμως, διαφορετική είναι η πορεία του ενός κόμματος, διαφορετική και του άλλου. Όπως διαφορετική είναι η ιστόρια του ενός κόμματος, διαφορετική και του άλλου. Το ότι έχουμε συγκυβερνήσει δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε πλήρως”.

-Προϊόντος του χρόνου, το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει. Σε τι οφείλεται αυτή η δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα σας;

“Το σημαντικότερο δεν είναι οι δημοσκοπήσεις αλλά τι αποφασίζει να ψηφίσει ο πολίτης την ημέρα των εκλογών. Υπάρχει παρά πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια για την σημερινή κυβέρνηση. Όχι μόνο για τα ψέματα που είπαν τόσα χρόνια, αλλά κυρίως γιατί είχαν αυξήσει παρά πολύ τον πήχη των προσδοκιών σε πράγματα που ήταν εντελώς μη ρεαλιστικά. Και αποδεικνύεται ότι  δεν είχαν ούτε σχέδιο για την οικονομία, ούτε ικανότητα να χειριστούν την συγκεκριμένη κατάσταση. Βλέπουμε να συντελείτε μια μαζική φυγή ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία με υπεύθυνη αντιπολίτευση, χωρίς ακρότητες και ψέματα, προσπαθεί με συγκεκριμένες προτάσεις να οικοδομήσει μια ρεαλιστική εναλλακτική για το τι μπορεί να γίνει στην χώρα. Κύριο σημείο ότι απαιτείται διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειάζονται λιγότεροι φόροι, αλλά για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να μειωθούν ισόποσα και οι κρατικές δαπάνες. Επίσης, μειώνοντας την φορολογία για πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και το ΦΠΑ, πετυχαίνεις ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Έτσι ώστε να αρχίσει σταδιακά η βελτίωση της οικονομίας και να γεννιούνται περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες χάνονται.

Φέτος είναι η πρώτη χρόνια που κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις απο ότι ανοίγουν, ενώ έχουμε και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο. Η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων έχει παρέλθει, δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε φορολογικές επιβαρύνσεις που μας επιβάλλει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Η κατάσταση της οικονομίας είναι σε αδιέξοδο. Για να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα χρειάζεται αμέσως μείωση των φορολογικών συντελεστών”.

-Η κοινωνία δυστυχώς στενάζει. Επί του πρακτέου, τι θα κάνει η ΝΔ όταν αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου ώστε να ανακουφιστούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες;

“Το πρώτο βήμα είναι κάποιες φορολογικές μειώσεις ορισμένων συντελεστών. O πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας, ότι θα μειωθούν οι φόροι στην επιχειρηματικότητα και θα πάνε στο 20%, θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και ότι οι εταιρίες θα υπάγονται στο καθεστώς του ΦΠΑ απο τις 25.000 χιλιάδες ευρώ. Επίσης θα αποπληρώσει το δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, κι αυτό είναι σημαντικό γιατί χρωστάει σε πολίτες και σε επιχειρήσεις περίπου στα 6,3 δις. Αυτά ισοδυναμούν περίπου με δυο αναπτυξιακά προγράμματα. Αποπληρώνοντας τα, βοηθάς την ρευστότητα της αγοράς.

Υπάρχει και το θέμα των οφειλετών προς το δημόσιο, για το οποίο εμείς κάναμε συγκεκριμένη πρόταση για το πως μπορούν να μειωθούν σημαντικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όλα αυτά μαζί δε λύνουν το πρόβλημα, όμως είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απο τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν. Βάρη που οδηγούν την ιδιωτική οικονομία και τα νοικοκυριά σε πολύ προβληματικές καταστάσεις”. 

-Μια και αναφερθήκατε σε εκλογές, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ένας αριθμός κυβερνητικών βουλευτών, θεωρεί ότι θα στηθούν ξανά κάλπες το 2019. Εσείς πότε υπολογίζετε ότι θα έχουμε εκλογές;

“Το 2018 λήγει η χρηματοδότηση του προγράμματος προς την χώρα. Άρα τότε θα πρέπει η χώρα να έχει την δυνατότητα να δανείζεται απο τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Εάν δεν γίνει αυτό, οδηγούμαστε σε τέταρτο μνημόνιο. Κάτι που ήδη συζητείται στο εξωτερικό. Και θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία απο πολλά εθνικά κοινοβούλια τα οποία οφείλουν βάσει της νομοθεσίας τους να το ψηφίσουν, να το υπερψηφίσουν. Αυτό θα γίνει εάν δεν έχει η χώρα την δυνατότητα να βγει στις αγορές να δανειστεί. Μέσα στο 2017 πρέπει να γίνει μια σειρά κινήσεων απο την κυβέρνηση, για να μπορέσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε να βγει το επόμενο χρονικό διάστημα στις αγορές και να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Αν δεν καταφέρει αυτά τα πράγματα, που ελπίζω να τα καταφέρει αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο μπορεί, θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές πολύ νωρίτερα απο 2019”.

-Ξεκινά η λειτουργία της πολιτικής ακαδημίας στελεχών της ΝΔ. Μήπως ουσιαστικά πρόκειται για “σχολείο” ώστε να υπάρχει πλήρως κοινή πολιτική γραμμή και ρητορική μεταξύ των στελεχών του κόμματος;

“Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Θεωρώ ότι είναι μια καλή εξέλιξη ώστε να μπορούν να ενημερώνονται νέα και παλιότερα στελέχη σε όλα τα επίπεδα, για εξελίξεις που μπορεί να τους ενδιαφέρει ή για τεχνικές βελτίωσης και καλυτέρευσης κάποιων τεχνικών”.

-Μια μερίδα του κόσμου βλέπει καχύποπτα όσους γίνονται πολιτικοί και αποκτούν αξιώματα, αν οι γονείς ή κάποιοι κοντινοί συγγενείς τους διατέλεσαν προγενέστερα στο χώρο. Η αποκαλούμενη οικογενειοκρατία. Προέρχεστε από πολιτική οικογένεια. Τι απαντάτε αυτές τις αντιλήψεις;

“Προφανώς, το γεγονός ότι έχω την δυνατότητα να είμαι υποψήφιος σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο πατέρας μου. Aν ο πατέρας μου είχε αφήσει κακό όνομα στην πολιτική σκηνή δεν θα ήθελε και η ΝΔ να είμαι στο ψηφόδελτιό της. Όμως, από μια στιγμή και μετά αυτό είναι μια επιπλέον δυσκολία γιατί καλείσαι να αποδείξεις την αξία σου και όχι να συγκρίνεσαι με έναν καταξιωμένο πολιτικό των τελευταίων χρόνων. Είχα την τιμή και έχω εκλεγεί τέσσερις φορές στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προσπαθώ να δώσω το δικό μου στίγμα στην πολιτική και θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου, ειδικά στον νόμο Κορινθίας, το βλέπουν”.

-Αύριο διεξάγονται οι αμερικανικές εκλογές. Καθ’ όλη την προεκλογική διάρκεια, η Χίλαρι Κλίντον διατηρούσε ένα κραταιό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Πριν λίγες μέρες, σε μία δημοσκόπηση πέρασε μπροστά ο δεύτερος, ενώ φαίνεται ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται στη Φλόριντα, μια πολιτεία “κλειδί”. Τι προβλέπετε;

“Λόγω του εκλογικού συστήματος των αμερικανικών εκλογών, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τι λένε οι παναμερικανικές δημοσκοπήσεις, αλλά πολύ σωστά όπως είπατε και κάποιες πολιτείες κλειδιά. Διότι υπάρχουν πολιτείες που παραδοσιακά ψηφίζουν Ρεπουμπλικανούς και άλλες που παραδοσιακά δημοκρατικούς. Το κλειδί είναι συνήθως οι πολιτείες, τα λεγόμενα swing states, που ψηφίζουνε εκατέρωθεν ανάλογα με τις συνθήκες. Φαίνεται ότι σε κάποιες πολιτείες προηγείται ο ένας και σε κάποιες άλλες, ο άλλος. Αναμφισβήτητα, οι αμερικανικές εκλογές έχουν απασχολήσει το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας και ελπίζουμε οποίος και να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ να μπορέσει να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και την καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών για όλο τον κόσμο”.

-Ο απερχόμενος πρόεδρος της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφτεί προσεχώς την Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου μετά από 17 χρόνια. Τι σηματοδοτεί;

“Είναι μια θετική εξέλιξη ότι μας επισκέπτεται ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας. Νομίζω ότι η υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης με την διαρροή κάποιων εγγράφων, ειδικά το καλοκαίρι του 2015, ήταν εμφανής. Απο κει και έπειτα είναι μια επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη και το τι θα συζητηθεί και πως είναι κάτι που γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι ασχολούνται. Υποθέτων πως πέραν των οικονομικών, θα συζητηθούν και ζητήματα ασφαλείας”.

-Kαι κάτι τελευταίο. Στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι σας αρέσει η μελέτη της ιστορίας. Σε ποια εποχή έχετε εντρυφήσει;

“Θα σας πάω αρκετά πίσω, στον Πελοποννησιακό πόλεμο και ειδικά στον Θουκυδίδη. Είναι ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό έργο το οποίο έχει άμεσο ενδιαφέρον ακόμα και για κάποιον που ασχολείται με την σημερινή επικαιρότητα”.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι