Ι.-Μ. Παπαδόπουλος: Χάσι; Ποιος Χάσι;

Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος
Posted on August 23, 2017, 7:00 am
2 secs

Του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου

«Μα καλά, απ’ όλους τους προπονητές που εργάζονται στην Ευρώπη, πήγε και πήρε τον… Χάσι; Αυτόν που πέρυσι πήγε στην Πολωνία και απολύθηκε από τη Λέγκια πριν καν φύγει ο Σεπτέμβριος; Ποιόν Χάσι;». Λίγες, μόνο, σκέψεις που η πλειοψηφία των φίλων του Ολυμπιακού έκανε στις 9 Ιουνίου, όταν οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωναν την πρόσληψη του 45άχρονου Κοσοβάρου τεχνικού.

Κλασσικές… ελληνικές σκέψεις. «Ελαφρά τη καρδία» που λέμε. Δίχως ανάλυση. Δίχως να δοθεί στον Χάσι ο χρόνος που κάθε άνθρωπος χρειάζεται σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον ώστε να δείξει πόσο καλός (ή κακός) επαγγελματίας είναι. Και για ακόμα μία φορά οι… προπονητές της εξέδρας (κι ενίοτε του πληκτρολογίου ή –ακόμα χειρότερα- των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης) φαίνεται πως θα διαψευστούν. Τουλάχιστον τούτου γίνεται μέχρι τούτη τη στιγμή.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν στο τέλος, όταν και θα… ξυρίσουν τον γαμπρό, ο Χάσι θα έχει ολοκληρώσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο τη σεζόν. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως ο Κοσοβάρος έως τώρα έχει δείξει πως και σοβαρός στη δουλειά του είναι, και απόλυτος επαγγελματίας, και γνώστης του αντικειμένου του. Και προπάντων, κρατά χαμηλούς τους τόνους, ακόμα και μετά από μια βραδυά πρόκρισης στους ομίλους του Champions League!

Διότι η δουλειά του Χάσι δεν είναι μόνο να δει την κούραση του Κούτρη και να τον αντικαταστήσει με τον Φιγκείρας. Ή να προφυλάξει την ομάδα του, αντικαθιστώντας τον (κουρασμένο και με κίτρινη κάρτα από νωρίς) Ρομαό με τον Φορτούνη που μπορούσε να κρατήσει λίγο τη μπάλα. Η δουλειά του ξεκίνησε δυόμισι μήνες πριν και χαρακτηρίζεται από επιμονή και εξαιρετικές διαπροσωπικές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές. Ειδικά με αυτούς που ήρθαν στον Ολυμπιακό για… πάρτη του.

Λένε πως με εμφανίσεις όπως αυτή στην Κροατία, ο Οφόε θυμίζει… Τουρέ και πως φέτος θα είναι «η χρονιά του Οφόε». Έναν Οτζίτζα, τον οποίον ο Χάσι έφερε στον Ολυμπιακό, «αποτρέποντας» την τελευταία στιγμή τη μεταγραφή του στη Ρωσία. Με ένα τηλεφώνημα. Ή, μήπως, ξεχάσαμε τόσο γρήγορα πως ο «πολύς» Ζιλέ έκανε… άνω – κάτω τη Ναντ για να πάρει μεταγραφή «στον Ολυμπιακό του Χάσι», μόνο και μόνο για να συνεργαστεί και πάλι με τον Κοσοβάρο; Κι ο Μάριν; Τυχαία πήγε για να πανηγυρίσει το γκολ στη Ριέκα με τον προπονητή του; Τον πίστεψε, τον εμπιστεύθηκε, του έδωσε χρόνο και ρόλο στην ομάδα κι ο Γερμανός τον δικαιώνει με την απόδοσή του.

Κοντολογίς, ο Ολυμπιακός, κόντρα στην… κοινή λογική –υπάρχει, άραγε, δαύτη;- επέλεξε έναν προπονητή χαμηλών τόνων, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια από τους Πειραιώτες. Και φαίνεται πως πέτυχε… διάνα!

Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος
Ο Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος