Φεύγουν οι καπετάνιοι και μένουν τα… ποντίκια στα ΜΜΕ

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on July 03, 2017, 11:30 am
0 secs

Η χρονιά αυτή έχει ήδη σημαδευτεί από εμβληματικές αποχωρήσεις από τη ζωή, ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους.

Κι αν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, στο σκέλος της πολιτικής και του δημοσίου βίου, δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί με αντίστοιχο ενδιαφέρον στον Αριστείδη Αλαφούζο και τον Μίνωα Κυριακού.

Δυο μεγάλοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες, που ασχολήθηκαν ενεργά και πρωταγωνιστικά με τον χώρο των ΜΜΕ. Δυο καπετάνιοι που έφυγαν, ενώ μένουν τα… ποντίκια.

Αλαφούζος και Κυριακού ήταν κομιστές μιας διαφορετικής κουλτούρας και αισθητικής στον χώρο των ΜΜΕ. Ανεξαρτήτως της εμπλοκής τους στο… κοινωνικό φαινόμενο της διαπλοκής, που θα έλεγε και ο Κώστας Σημίτης, υπήρξαν σημεία αναφοράς, όχι μόνο για όσους δούλεψαν στα ΜΜΕ τους, αλλά συνολικά για τον μιντιακό χώρο.

Επί εποχής Αλαφούζου και Κυριακού, είχε επικρατήσει μια αισθητική αξιοπρέπειας. Απούσιαζαν οι αγοραίες συμπεριφορές και τα τσουβαλιάσματα τύπου μπράβων της νύχτας. Γι’ αυτό και τα ΜΜΕ διατήρησαν ένα στοιχειώδες επίπεδο.

Τότε βέβαια υπήρχε ακόμη ένας Χρήστος Λαμπράκης, που επίσης απουσιάζει πολύ έντονα από τον δημόσιο βίο. Ενώ, επιπροσθέτως, είχαν περισσότερο ενεργό ρόλο ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Γιώργος Μπόμπολας, που σήμερα έχουν κάνει μισό βήμα πίσω, λόγω και της οικογενειακής διαδοχής.

Τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο. Λιγότεροι καπετάνιοι, περισσότερα… ποντίκια. Από αυτά που, πηδούν πρώτα από το πλοίο, λίγο πριν βουλιάξει. Και ενώ νωρίτερα, το έχουν οδηγήσει τα ίδια τα… ποντίκια στο ναυάγιο.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής