Υποψιάζεστε γιατί το 40% των Γάλλων δεν αποκαλύπτει… τι θα ψηφίσει;

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on April 01, 2017, 4:05 pm
1 sec

Η τελευταία δημοσκόπηση της BVA για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, επιβεβαιώνει τα… προφανή. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι σχεδόν ισοϋψείς, ο Φρανσουά Φιγιόν δεν προλαβαίνει να ανακάμψει, προκειμένου να μπει σφήνα στο δίδυμο, και στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, ο πάλαι ποτέ αγαπημένος “μαθητής” του Φρανσουά Ολάντ, επικρατεί με μεγάλη άνεσης της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Προς τι η… αγωνία και ο προβληματισμός λοιπόν; Μα, ακριβώς επειδή μια προσεκτική ανάγνωση των ποιοτικών δεδομένων των δημοσκοπήσεων, υποψιάζει για υπόγεια ρεύματα που υπάρχουν και δεν εκδηλώνονται. Τουλάχιστον όχι εγκαίρως.

Για παράδειγμα το 81% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν, ξεκαθαρίζουν ότι δεν ταλαντεύονται για την τελική στάση που θα κρατήσουν την ημέρα των εκλογών. Δηλαδή, θα στηρίξουν την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη μάχη για τα Ηλύσια Πεδία. Αντιθέτως, σε ό, τι αφορά τον Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχη βεβαιότητα δείχνει μόλις το 60% εκείνων που εμφανίζονται σήμερα διατεθειμένοι να τον ψηφίσουν.

Επιπροσθέτως και… πιο ανησυχητικά, το 38% των Γάλλων δεν αποκαλύπτει τι σκοπεύει να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές. Οι πολιτικοί αναλυτές λοιπόν, υποψιάζονται, και δικαίως, ότι ο λόγος που τους αποτρέπει από τη δημόσια εξομολόγηση, αφορά στην πρόθεσή τους να ψηφίσουν… εκτός πλαισίου. Κάτι αντισυμβατικό και αντιδημοφιλές.

Δηλαδη… εκείνη. Τη Μαρίν Λεπέν. Όχι φυσικά όλοι, αλλά ένα μεγάλο μέρος της σιωπηλής πλειοψηφίας της γαλλικής κοινωνίας. Και αυτή ακριβώς η παράμετρος είναι που προκαλεί τον τρόμο. Τον τρόμο που… έρχεται.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος