(Τώρα πλέον…) It’s… Twitter, stupid (Όχι πια η Οικονομία)

Μάνος Οικονομίδης
Posted on November 14, 2016, 8:00 am
cu0irfiwaaa-drr

 

[email protected]

Στο μακρινό 1992, ο… σωστός Κλίντον κατάφερε να κερδίσει τον… σωστό Μπους, και να τον εκδιώξει από τον Λευκό Οίκο, μόλις 4 χρόνια μετά την ενθρόνισή του σε αυτόν.

Οι εκλογές εκείνες, ήταν πράγματι σημείο αναφοράς. Για την Ιστορία της πολιτικής στις ΗΠΑ, αλλά και για την επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας. Το μέλλον θα κατέγραφε χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, ότι ο Μπιλ Κλίντον ήταν το γερό χαρτί της παντοδύναμης πολιτικής δυναστείας της οποίας ηγήθηκε. Η Χίλαρι; Έχασε το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, και το 2016, αδιόρθωτη και… αμετανόητη ως προς τη βαθιά τοξικότητά της, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε εκείνες τις εκλογές, ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε τον… σωστό Μπους. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο άλλοτε Αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρήγκαν και ακόμη παλιότερα διοικητής της CIA, αποδείχτηκε πολύ καλύτερος από τους δυο γιούς του. Τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000, για να… κάνει κουμάντο στον πλανήτη επί 8 χρόνια ο Ντικ Τσέινι. Και τον Τζεμπ Μπους, που κέρδισε το 2000 τις εκλογές για τον αδελφό του, ως Κυβερνήτης της Φλόριντα, το 2016 ωστόσο… κατάφερε να χάσει από τον Ντόναλντ Τραμπ, στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Εκείνες οι εκλογές “γέννησαν” ένα πολιτικό ταλέντο, σαν τον μέχρι τότε Κυβερνήτη του Άρκανσα, που εξελίχτηκε στον δημοφιλέστερο Πρόεδρο τον οποίο γνώρισαν οι ΗΠΑ από την εποχή του Κάμελοτ και του Τζον Κένεντι. Μέχρι φυσικά να τους “σβήσει” όλους ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός. Ο προφήτης της Αλλαγής. Ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα, που διατήρησε ανέπαφη (ως… έναν βαθμό) την ψυχή του, όσο κανένας άλλος πλανητάρχης. Κοινώς, παρέμεινε άνθρωπος.

Εκείνες οι εκλογές, έριξαν μια βαριά σκιά στην επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας. Ή μάλλον… άνοιξαν τον δρόμο για να κερδίζονται οι εκλογές από τις καμπάνιες, και όχι τους… υποψηφίους. Και επίσης, προσέθεσαν στο κάδρο του μύθου, το tipping point. Το σημείο καμπής. Τη στιγμή που ένας από τους δυο διεκδικητές της εξουσίας, πιάνει το νήμα με την παράμετρο που θα κάνει στην κοινωνία επαρκές γκελ για να του χαρίσει τις εκλογές.

It’s the economy, stupid… είναι η θρυλική ρήση που αποδίδεται στο επιτελείο Κλίντον, στις εκλογές του 1992. Εξηγώντας ότι, εκείνη η εκλογική μάχη, οπως και πολλές άλλες που ακολούθησαν στον πλανήτη, κρίθηκαν στον τομέα της οικονομίας.

Σήμερα, 24 χρόνια μετά, το… ρεφρέν αλλάζει. Και όπως παραδέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εκλεγμένος Πρόεδρος που θα μπορεί στο μέλλον να διεκδικεί την πατρότητα για τη ρητορική της “ξεχασμένης κοινωνίας”, που έκρινε τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου του 2016, από την οικονομία, περάσαμε στο… Twitter.

Συνολικά στα social media, αλλά πρωτίστως στο Twitter. Το πιο εγκεφαλικό, πολιτικό, και στρατηγικά προσανατολισμένο. Όπως παραδέχτηκε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο CNN, το Twitter του επέτρεψε να φτάσει εκεί όπου δεν έφταναν τα συστημικά ΜΜΕ. Ήθελε να πει… και να τα κανιβαλίσει, αλλά επέδειξε αυτοσυγκράτηση.

It’s… Twitter. Stupid… Να το θυμόμαστε για τις εκλογές του μέλλοντος.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας