Τρεις εκπρόσωποι Τύπου (της ΝΔ)… 3 (ενδιαφέρουσες) ιστορίες

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on October 21, 2017, 9:57 pm
2 secs

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Στα χρόνια της… ατελούς Δημοκρατίας που βιώνει η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, αλλά και λίγο νωρίτερα, στην “ακμή” της Μεταπολίτευσης, η θέση του εκπροσώπου Τύπου ενός κόμματος, πολύ περισσότερο ενός κόμματος εξουσίας, εξελίχτηκε περίπου σε φετίχ.

Έχει λοιπόν τη σημασία του να παρακολουθήσει κανείς τις επιλογές του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, τη σημειολογία και την… ουρά της τοποθέτησης των τριών μέχρι σήμερα εκπροσώπων Τύπου που επέλεξε, μετά την επικράτησή του απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Βασίλης Κικίλιας, η Μαρία Σπυράκη. Τρεις εκπρόσωποι Τύπου, 3 ιστορίες. Ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της εποχής Μητσοτάκη ήταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Διπλωμάτης καριέρας, από το καραμανλικό στρατόπεδο, που είχε στηρίξει στην εσωκομματική μάχη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μια αυτονόητη επιλογή, στην κατεύθυνση της κομματικής ενότητας και της ενοποίησης των πληθυντικών πολιτικών μηνυμάτων, που εκ των πραγμάτων εκπέμπει ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας.

 

Τον Γιώργο Κουμουτσάκο διαδέχτηκε ο Βασίλης Κικίλιας, με αθλητικό και αυτοδιοικητικό παρελθόν, προερχόμενος από το σαμαρικό στρατόπεδο. Η επιλογή Κικίλια υπηρετούσε την περιστασιακή ανάγκη να “ψηλώσουν” οι τόνοι της αντιπολιτευτικής ρητορικής της Νέας Δημοκρατίας, για την περίπτωση κατά την οποία στήνονταν πρόωρες κάλπες. Κάτι που τελικά, δεν συνέβη.

 

Η Μαρία Σπυράκη, διάδοχος του Βασίλη Κικίλια, είναι η πιο σύνθετη και ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ταυτόχρονα, και η πιο… ευθεία. Η πρώην δημοσιογράφος του Mega, είναι πιο κοντά στο υπόδειγμα πολιτικής ταυτότητας που θέλει να προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από κάθε άλλον. Κάτω από το πρίσμα αυτό, είναι εκείνη που μπορεί να διευκολύνει τη διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας σε μετριοπαθή κοινά, εκείνα που κάθε φορά χαρίζουν τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες λοιπόν, που, ωστόσο, αν τις δει κανείς από απόσταση, θα διαπιστώσει ότι συμπληρώνουν η μια την άλλη. Κουμπώνουν, η επόμενη στην προηγούμενη. Για να πάνε κάθε φορά, το πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (λίγο) πιο μακριά. Δηλαδή, πιο κοντά στην εξουσία.

 

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής