Το “unfair” του Βενιζέλου απέναντι στη Φώφη

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on March 29, 2018, 12:40 pm
3 secs

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο μπορεί να πει κανείς πολλά. Θετικά και αρνητικά. Αυτό άλλωστε συμβαίνει με κάθε προσωπικότητα που ξεφεύγει, κατά πολύ, από τον μέσο όρο της κοινωνίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πάλαι ποτέ αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Σαμαρά, τη “δύσκολη” περίοδο 2012-2015, που… πυροδότησε το ρεύμα λαϊκισμού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, συρρίκνωσε την κοινωνική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στα πιο χαμηλά επίπεδα της Ιστορίας της, και έφερε το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα όρια της πολιτικής εξαφάνισης, και της αγχώδους εισόδου στη Βουλή, έγινε το πρόσωπο των ημερών, με την ηχηρή διαφοροποίησή του από τη Φώφη Γεννηματά, για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Πέραν της φυσικής ροής των πραγμάτων, από τη στιγμή που, από την εποχή της συγκατοίκησης με τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν προφανές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει τον εαυτό του “πέρα και πάνω” από τα στενά κομματικά όρια της (λεγόμενης) δημοκρατικής παράταξης, και των όποιων αντικειμενικών λόγων βλέπει για να έχει δίκιο, το πιο πολιτικό στέλεχος της γενιάς του δεν άντεξε στον πειρασμό να υποπέσει σε ένα unfair.

Απέναντι στη διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τη Φώφη Γεννηματά, η οποία του προσέφερε πλήρη κάλυψη και ασπίδα προστασίας για το σκάνδαλο της Novartis. Στη συλλογιστική της επιχειρηματολογίας, δεν εντάσσεται η… χαριτωμένη παράμετρος του τι πραγματικά έχει συμβεί με τη Novartis. Ελάχιστα να περπατάει κανείς στην κοινωνία, διαπιστώνει ότι η “μάχη των καφενείων” έχει κριθεί εις βάρος των εμπλεκομένων, και συνολικά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Απλώς, η… ποσόστωση διαφοροποιείται κάθε φορά.

Άδικη και θλιβερή, αυτή όμως είναι η πικρή αλήθεια. Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να μην ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο… πετώντας από το τρένο τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τους υπερασπίστηκε, με το εύλογο και υπερτροφικό πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Υπό αυτή την έννοια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε το δίκιο του, με το πώς διαχειρίζεται την προσωπική υστεροφημία του, και το πώς προστατεύει την πολιτική διαδρομή του. Unfair…

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής