Το “τρένο της ελπίδας”, που λειτουργεί ως… το κινητό νοσοκομείο της Ινδίας

Υστερόγραφα Team
Posted on August 05, 2017, 6:06 pm
25 secs

 

[email protected]

 

Στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, με τον πληθυσμό να ξεπερνάει τα 1,3 δισ. κατοίκους, αποτελώντας το 17,86% του παγκόσμιου πληθυσμού, το σύστημα υγείας εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Στην Ινδία, όπου οι γεννήσεις αλλάζουν τα πληθυσμιακά δεδομένα ανά δευτερόλεπτο, με τα σταστιστικά να δείχουν ότι κάθε λεπτό γεννώνται κατά μέσο όρο 50 μωρά, αντιστοιχούν λιγότεροι από 10 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους.

Αυτό καθιστά αυτόματα δυσλειτουργική την ιατρική περίθαλψη, αναγκάζοντας τους κατοίκους κυριολεκτικά να μεταναστεύουν, ταξιδεύοντας εκατοντάδες μίλια, ώστε να φθάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

Όταν όμως η θέληση είναι παρούσα άνευ ανταλλάγματος, δημιουργεί ελπίδα και εκεί όπου δεν υπάρχει…

Αποφέροντας μάλιστα έμπρακτα αποτελέσματα. Όπως στην παρακάτω συγκινητική ιστορία. Όπου ένα τρένο έχει μετουσιωθεί σε πραγματικό νοσοκομείο, παρέχοντας τις υπηρεσίες του στους ανύμπορους και ταλαιπωρημένους κατοίκους της Ινδίας. Που μόνο και μόνο στη σκέψη των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, με τις αθένειες να κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, όχι απλά ο κάθε υποψήφιος ταξιδιώτης μπορεί να τρομοκρατηθεί, αλλά και ο καθένας από εμάς, που ζει σε απόσταση ασφαλείας πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Τα προβλήματα όμως στην Ινδία δεν εξαλείφονται απλά. Όμως η πρωτοβουλία του Impact India Foundation, του Ιδρύματος που μετρά 34 χρόνια ζωής, είναι παραπάνω από αξιοπρεπής και αναγκαία για τη βιωσιμότητα των μειονεκτούντων πληθυσμών της χώρας.

***

Το Ίδρυμα ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 1983 ως Διεθνής Πρωτοβουλία για την Πρόληψη των Αναπηριών, η οποία προωθήθηκε από το UNDP (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη), τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις κάθε συμμετέχουσας χώρας, ως αποτέλεσμα ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Στόχος του είναι να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης, του επιχειρηματικού τομέα και των ΜΚΟ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων υγείας, που αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Έχοντας ως όραμα «τη δράση του σήμερα για την πρόληψη της αναπηρίας του αύριο», που θα μπορούσε να αποτελεί και το μότο του.

Ειδικότερα, το Ίδρυμα προσπαθεί να εκκινήσει, αυξήσει και εντείνει τη δράση του, σε σχέση με τα αίτια που προκαλούν τις αναπηρίες, για τις οποίες όμως υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και ελέγχου. Που μπορούν να παρασχεθούν μέσω της υφιστάμενης υποδομής.

Ενώ επιπλέον, ασχολείται με τη θεραπεία εκατομμυρίων ατόμων που έχουν υποστεί αναπηρία από θεραπεύσιμη τύφλωση, κώφωση και σωματικές παραμορφώσεις, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της όρασης, της ακοής, της κινητικότητας και της διόρθωσης των παραμορφώσεων του προσώπου.

***

Επανερχόμενοι όμως στην ελπιδοφόρα δράση του Ιδρύματος Impact India, θα εστιάσουμε στο Lifeline Express, ή αλλιώς… στο «τρένο της ελπίδας», που αποτελεί και το βασικό θέμα του άρθρου.

Τη σημαντικότερη δηλαδή δράση του Impact India Foundation, η όψη του οποίου κοσμεί το φόντο της ιστοσελίδας του Ιδρύματος. Ένα όνειρο ζωής για τη διοίκησή του, που κατέστη πραγματικό στις 16 Ιουλίου του 1991. Αποτελώντας το πρώτο κινητό νοσοκομείο, που στεγάστηκε εντός βαγονιών τρένου, σε παγκόσμια κλίμακα. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ταξίδια στην πολύπαθη Ινδία, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σε εκατομμύρια Ινδούς, που χρήζουν διάγνωσης, θεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων, και οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Ένα κινητό νοσοκομέιο σαν αυτό, αποτελεί επομένως την μόνη τους ελπίδα. Τη στιγμή, που ναι μεν η φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας είναι βασικός προμηθευτής γενόσημων φαρμάκων στον αναπτυγμένο κόσμο, στην πραγματικότητα όμως η Ινδία υστερεί σε θέματα υγιεινής και δημόσιας υγείας.

Το Lifeline Express, που συνεργάζεται με τους Ινδικούς Σιδηροσρομους, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, όπως καταγράφεται στα στοιχεία τα οποία παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, έχει περιθάλψει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους που υποφέρουν τόσο από τη φτώχεια, όσο και από την αναπηρία σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας. Αναγάγοντας έτσι ως κυρίαρχο στόχο την περίθαλψη αγρτικών πληθυσμών στην Ινδία, που λόγω άγνοιας ή και παραμέλησής τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με, ιάσιμες μεν, αναπηρίες δε.

Το Lifeline Express αποτέλεσε όχι μόνο τη ναυαρχίδα των δράσεων του Ιmpact India Foundation, αλλά κατέστη επίσης πρότυπο για ανάλογη δράση και σε άλλες χώρες, με την ίδρυση παρόμοιων έργων σε Κίνα, Κεντρική Αφρική, Μπαγλαντές και Καμπότζη.

Η «ψυχή» όμως του Lifeline Express, είναι οι εθελοντές ιατροί που το στελεχώνουν, και οι οποίοι ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιομέτρων για να συμμετάσχουν στις «ειρηνευτικές» αυτές αποστολές.

Δικαίως λοιπόν το Ίδρυμα αποκαλεί το συγκεκριμένο τρένο ως το «Μαγικό Τρένο της Ινδίας». Και οι παρακάτω φωτογραφίες αν μη τι άλλο, όχι απλά δικαιώνουν αυτήν την ονομασία, αλλά θέτουν προβληματισμούς στις εύπορες περιοχές του πλανήτη, για τις απεριόριστες δράσεις που μπορεί να προκαλέσει η ανθρώπινη θέληση, με περίσσεια ψυχικών αποθεμάτων, εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Που πολλές φορές, στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων, ενυπάρχει η σχετική εκμετάλλευση καταστάσεων με θύματα το έμψυχο υλικό των πληγέντων περιοχών. Το «τρένο της ελπίδας» όμως, μας δίνει την υπόσχεση, ότι θα συνεχίσει το έργο του στο πέρασμα των χρόνων, κάνοντας τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Και όπως μας ενημερώνει διαδικτυακά, παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει το Ίδρυμα, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να υπηρετεί τους φτωχούς με αναπηρίες στην αγροτική Ινδία, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση, τον επιχειρηματικό τομέα και σε όσους μπορούν να προσφέρουν μία χείρα βοήθειας στους γιατρούς και το προσωπικό, στους χαλεπούς καιρούς που βιώνει η Ινδία.

To Lifeline Express φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Gondia, στην κεντρική Ινδία, όπου το περιμένει πλήθος κόσμου.

 

Το τρένο διακοσμείται εξωτερικά με φωτεινά χρώματα, με ζωγραφισμένα λουλούδια και ουράνια τόξα, σαν να προοιωνίζει τον ερχομό της ελπίδας.

 

Αλλά και εσωτερικά, το Lifeline Express, είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ασθενών του.

 

Η εγχείρηση καταρράκτη, αποτελεί μία από τις πιο συχνές θεραπείες εντός του τρένου.

 

Οι γιατροί εν ώρα καθήκοντος εντός του Lifeline Express.

 

Ένας χώρος εντός του τρένου, όπου οι γιατροί μπορούν να τρώνε και να ξεκουράζονται έπειτα από το πέρας των εγχειρήσεων.

 

Το τρένο, εκτός από χώρος θεραπείας, λειτουργεί και ως «σεμιναριακός χώρος», όπου εξειδικευμένοι ιατροί ενημερώνουν τον τοπικό πληθυσμό για διάφορα ζητήματα. Στη φωτογραφία, πραγματοποιείται ενημέρωση για την επιληψία, που είναι ελαχίστως γνωστή στις απομακρυσμένες περιοχές της Ινδίας.

 

Το νοσοκομείο της πόλης Gondia, σε ένα από τα ταξίδια του Lifeline Express, λειτουργεί συμπληρωματικά με τις παροχές του τρένου.Στη φωτογραφία, γιατρός εξετάζει το μάτι ασθενούς με καταρράκτη. Οι ασθενείς που χρήζουν θεραπείας και εγχείρησης, περνούν ένα εικοσιτετράωρο στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, και έπειτα μεταφέρονται στο τρένο.

 

Όπως και στην παρακάτω φωτογραφία, όπου έπειτα από την εγχείρηση, οι ασθενείς μεταφέρονται εκ νέου στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου για ένα εικοσιτετράωρο, για να παρακολουθηθεί η πορείας της υγείας τους.

 

Ωστόσο, οι γιατροί του τρένου επισκέπτονται τους ασθενείς που αδυνατούν να πάνε στο νοσοκομείο, ακόμα και στα σπίτια τους. Ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας τους και να πράξουν αναλόγως.

 

Ενώ στο άκουσμα της επίσκεψης του τρένου στην περιοχή τους, δεκάδες είναι εκείνοι που σπεύδουν να προσέλθουν στα τοπικά νοσοκομεία, όπου αυτά υπάρχουν, ώστε να εξεταστούν σε πρώτη φάση από τους γιατρούς, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποιοι θα μεταβούν στο κινητό νοσοκομείο.

 

(Πηγή φωτογραφιών: Jeanne Frank/Al Jazeera)

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι