Το “τανγκό” του Πούτιν με τον Πάπα Φραγκίσκο για να… σώσουν (ξανά) τον κόσμο

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 11, 2017, 12:28 pm
4 secs

 

[email protected]

 

Η διαχείριση των συμβόλων από έναν πρώην πράκτορα της KGB, προφανώς και θα διδάσκεται στις σχολές πολιτικής επικοινωνίας του μέλλοντος. Ο… πράκτορας είναι φυσικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που κατάφερε να αναστηλώσει το πληγωμένο γόητρο του ιστορικού και περήφανου λαού της Ρωσίας, και να καταστήσει τη χώρα του… ετεροχρονισμένη νικήτρια του Ψυχρού Πολέμου, ακούγοντας τους Αμερικανούς να παραδέχονται ανοιχτά ότι… καρφίτσωσε στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρεί το πιο ηχηρό αποτύπωμα ηγέτη στην εποχή μας. Πιθανότατα μονάχα με τον Ρόναλντ Ρίγκαν μπορεί να συγκριθεί, υπό την έννοια ότι ο… ηθοποιός κατάφερε να οδηγήσει τη Σοβιετική Ένωση στη διάλυση, και να χαρίσει στη Δύση μια ιστορική επικράτηση έναντι της Ανατολής.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σε παρόντα χρόνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η καλοκουρδισμένη μηχανή του Κρεμλίνου κυριαρχούν, με στρατηγικές νίκες ανά τον πλανήτη. Από τη Συρία μέχρι τον… χριστιανισμό.

Την ώρα που η Ευρώπη δείχνει εγκλωβισμένη στην ανομοιογένειά της, και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού παίζουν στο στοίχημα το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα… πατήσει το κουμπί, με στόχο τη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις 20 Αυγούστου στη Μόσχα, τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού. Ο οποίος προφανώς και θα βρίσκεται, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε… ανοιχτή γραμμή με την Αγία Έδρα και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Πούτιν και ο “πάπας της συνείδησης”, κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να χορέψουν ένα… τανγκό, που ενοχλεί όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη μεγάλη εικόνα. Ο Ρώσος Πρόεδρος στηρίχτηκε στη θρησκεία και την ορθόδοξη Εκκλησία της Μόσχας, για να περάσει τα πολιτικά μηνύματά του σε πλατιά κοινωνικά ρεύματα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του, θεράπευσε χρόνια παθογένειες του Βατικανού, και σήκωσε στις πλάτες του πληθυντικές αμαρτίες άλλων, για να καταστήσει εκ νέου την Καθολική Εκκλησία πόλο παρέμβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Πούτιν και ο Πάπας συζητούν λοιπόν για το πώς θα… ξανασώσουν τον κόσμο. Όπως το έκαναν το 2013, όταν κατάφεραν με τις συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις τους, να… μπερδέψουν τον Μπαράκ Ομπάμα, και να μπλοκάρουν την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.

Κάπως έτσι, γράφεται η Ιστορία. Τυχεροί, όσοι τη ζούμε…

 

 

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας