Το τέλος του δρόμου για τον “Τόρι Μπλερ”. Η αυγή της “εποχής του τρελού”…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on June 28, 2016, 5:26 am

4-foolproof-ways-david-cameron-and-boris-johnson-could-rebuild-their-friendship-once-all-this-eu-stuff-is-over-136406843403503901-160617090035
Η ζωή κάνει τους κύκλους της. Και έχει τον τρόπο της να χαμογελάει, ακόμη και μετά από τραγωδίες. Πριν από έναν χρόνο, στις 7 Μαϊου του 2015, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερνε να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, διαψεύδοντας τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων, και ταπεινώνοντας τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. Τον οποίο και οδήγησε τελικά… στην ανεργία.

Ο “Τόρι Μπλερ”, όπως ήταν το παρατσούκλι του Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αναδείχτηκε στην ηγεσία των Τόρις, λόγω της επικοινωνιακής… συγγένειάς του με τον Τόνι Μπλερ, και της στρατηγικής επιδίωξής του να αλλάξει το Συντηρητικό Κόμμα, στηρίχτηκε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στη δέσμευση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον… λογαριασμό, ο Κάμερον τον πλήρωσε σήμερα. Οι Βρετανοί πολίτες, όπως… όλοι οι πολίτες, σε… όλον τον πλανήτη, κάθε φορά που στήνονται κάλπες δημοψηφίσματος, επέλεξαν την αρνητική απάντηση. Το “όχι”. Το “απέναντι”. Χωρίς η ταυτότητα του “απέναντι” να είναι ξεκάθαρη, πολύ περισσότερο κοινή.

Τις συνέπειες για την τραγωδία της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε δρόμο μπροστά μας για να τις κατανοήσουμε πλήρως. Ο Ντέιβιντ Κάμερον χρειάστηκε απλώς μερικές ώρες για να ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, έστω και συντεταγμένα, μέσα στους επόμενους μήνες.

Η φύση βέβαια δεν επιτρέπει κενά. Και η διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον μοιάζει… σερβιρισμένη στο πιάτο του πρώην Δημάρχου Λονδίνου και φυσικού πολιτικού ηγέτη του Brexit. Του Μπόρις Τζόνσον. Του άλλοτε διόσκουρου του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς μαζί και με τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, οι τρεις τους κατάφεραν να ξανακάνουν τους Τόρις πολιτικά κυρίαρχους στη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι περίπου βέβαιο ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ακόμη κι αν η ομάδα του Ντέιβιντ Κάμερον επιχειρήσει να συστρατευτεί δίπλα στον Τζορτζ Όσμπορν. Το ποτάμι, πιθανότατα δεν γυρίζει πίσω.

Το τέλος του δρόμου για τον “Τόρι Μπλερ”, γράφτηκε σήμερα το πρωί, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ. Με τον ίδιο να παλεύει με τον ψυχισμό του, για να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Αντικρίζουμε ήδη την αυγή της εποχής του… τρελού. Του “κλόουν”, όπως είναι το παρατσούκλι του Μπόρις Τζόνσον.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας