Το “σύμφωνο συμβίωσης” που καλείται να… επανιδρύσει την Ευρώπη

Μάνος Οικονομίδης
Posted on February 07, 2018, 8:20 pm
2 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Μια πολύμηνη αναμονή που προκαλούσε ανασφάλεια στο σύνολο της ηπείρου μας, έλαβε τέλος, η σχέση οδήγησε στο αναμενόμενο “σύμφωνο συμβίωσης”, και ακόμη ένας “GroKo”, “Μεγάλος Συνασπισμός”, ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, καλείται να πάρει την Ευρώπη από το χεράκι, και να την οδηγήσει σε ένα περισσότερο ενδιαφέρον μέλλον.

Αυτό θα ήταν το ευκταίο σενάριο. Το πιθανότερο είναι ότι… δεν θα το ζήσουμε. Μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας και “υπό αίρεση” κυβερνησιμότητας, η Άνγκελα Μέρκελ ανακτά το δικαίωμα υπογραφής για την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, και εκ των πραγμάτων για το σύνολο της κοινής οικογένειας των εθνών της πιο ταλαιπωρημένης ηπείρου του πλανήτη.

Ο Μάρτιν Σουλτς και οι Σοσιαλδημοκράτες, θα έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν πινελιές κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από μια περισσότερο ανθρωποκεντρική και ανεκτική στους λιγότερο δυνατούς οικονομική πολιτική. Τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα, είναι ωστόσο υπαρκτά.

Μόνο που η συγκυρία, με την αμερικανική οικονομία να… μπάζει νερά, κάθε άλλο παρά ευνοεί κοινωνική εξωστρέφεια από την πλευρά των “Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”. Όσο κι αν ο Εμμανουέλ Μακρόν, θα ήθελε να ηγηθεί μιας “ειρηνικής επανάστασης”, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής. Όχι στο περιθώριο, ούτε πολύ περισσότερο… απέναντι.

Η Άνγκελα Μέρκελ, για άλλη μια φορά, επιβεβαίωσε την αμερικανική παροιμία για τη “χοντρή που ανεβαίνει στη σκηνή και τραγουδάει τελευταία”. Τότε, μετά το δικό της τραγούδι… τελειώνουν όλα.

Η φυσική ηγέτης μιας Ευρώπης… παιδικής χαράς, έχει ακόμη μια ευκαιρία να κινητροδοτήσει την “επανίδρυση” της ηπείρου μας. Για να καταγράψει η προσωπική πολιτική υστεροφημία της, κάτι… λιγότερο ανιαρό από τα συνηθισμένα.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας