Το σχέδιο Τραμπ να “αλώσει” το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά τη συνταξιοδότηση Κένεντι

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on June 28, 2018, 11:58 am
4 secs

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Από την πρώτη στιγμή που ο δικαστής Άντονι Κένεντι ανακοίνωσε την απόφασή του να συνταξιοδοτηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όλοι κατάλαβαν την… τρομακτική ευκαιρία που προσφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ, να αλλάξει τις ισορροπίες, στον πιο ιστορικό Θεσμό της Αμερικής.

Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Βόρεια Ντακότα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει την εκλογή του διαδόχου του Άντονι Κένεντι στις αρχές του φθινοπώρου, δηλαδή πριν από τις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου.

Μια απόφαση πολιτικά αναμενόμενη και εξηγήσιμη, από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν σήμερα την πλειοψηφία και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, και επομένως μπορούν να επιβάλλουν τις προτεραιότητές τους.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μάλιστα, μίλησε για την ανάγκη να επιλεγεί ένας δικαστής από τη νεώτερη γενιά, προκειμένου να υπηρετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο για 30-40 χρόνια, ενώ ο Αντιπρόεδρος Μαικ Πενς από την πλευρά του… κάρφωσε ότι, ο Λευκός Οίκος στοχεύει σε ένα πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εμβληματικού δικαστή Σκαλία, ο οποίος “έφυγε” πριν από έναν χρόνο από τη ζωή.

 

 

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τον δικαστή Άντονι Κένεντι είναι αρκούντως επαινετική, ενώ ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ξεκαθάρισε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες για ψηφοφορία, εντός του Σεπτεμβρίου.

 

 

Τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν σειρά από αφιερώματα για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, και τις ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους δικαστές. Στη… μέση βρίσκεται ο Άντονι Κένεντι, ο οποίος επηρέασε με την εναλλακτική ψήφο του, υπέρ της μιας ή της άλλης πτέρυγας, μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις, τα τελευταία 30 χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιβάλλει τον εκλεκτό του, ώστε να σπρώξει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε συντηρητική κατεύθυνση, και να διευκολύνει έτσι την προώθηση της προσωπικής πολιτικής ατζέντας του.

 

 

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής