Το Σκοπιανό και τα σενάρια δημιουργίας ελληνικής… Λέγκας του Βορρά

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on January 03, 2018, 10:13 pm
1 sec

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Οι εικόνες από τα συλλαλητήρια του 1992 για την υπόθεση των Σκοπίων προφανώς και προκαλούν ανατριχίλα στην εθνική μνήμη. Πέρασαν κιόλας σχεδόν 26 χρόνια, από τη στιγμή που το Σκοπιανό έγινε εθνικό θέμα, και δημιούργησε το πρόπλασμα για την αποστασία και ανατροπή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επαναφέροντας στη εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για την εθνική χρεοκοπία του 2010.

Το Σκοπιανό υπήρξε πάντοτε παράμετρος… φετίχ για το πολιτικό σύστημα. Σχεδόν κανείς δεν τόλμησε να μιλήσει στους Έλληνες με ειλικρίνεια και γενναιότητα. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη ότι, κάθε φορά που επανέρχεται στην επικαιρότητα, προκαλεί αξιοσημείωτη αποδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος.

Μπορεί να οδηγήσει το Σκοπιανό στην ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα; Σχεδόν αδύνατο. Μπορεί να οδηγήσει σε νέες κομματικές αναζητήσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς; Όχι και… τόσο αδύνατο. Τα σενάρια άλλωστε που ήδη διακινούνται παρασκηνιακά, κάνουν λόγο για την… χιλιοτραγουδισμένη ελληνική Λέγκα του Βορρά. Με πολιτικούς από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, και ισχυρή στήριξη από οικονομικούς και θρησκευτικούς παράγοντες.

Φυσικά, το σενάριο έχει πολυφορεθεί στο παρελθόν. Μόνο που, αυτή τη φορά, αν υπάρξει η “μεγάλη δικαιολογία” του Σκοπιανού, μπορεί και να το ζήσουμε. Ως φάρσα, τραγωδία ή… καταλύτη επηρεασμού του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών. Και όσων ακολουθήσουν, με το… βολικό εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής