Το… ρεκόρ που σημείωσε ο Τραμπ, σνομπάροντας τις συνεντεύξεις Τύπου

Υστερόγραφα Team
Posted on August 08, 2017, 5:49 pm
9 secs

 

[email protected]

Ο Ντοναλντ Τραμπ συμπλήρωσε αισίως 200 ημέρες στον Λευκό Οίκο ως «Πλανητάρχης».

Προς απογοήτευση πολλών, που στοιχημάτιζαν ακόμα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα κατορθώσει να ξεπεράσει το χρονικό αυτό διάστημα. Πιστεύοντας ότι θα δει την πόρτα της εξόδου από το Κογκρέσο, μέσω ενός πιθανού “impeachment”. Μιας δηλαδή πρότασης μομφής. Μίας αρκετά δύσκολης διαδικασίας ωστόσο, καθώς όποτε επιχειρήθηκε, δεν ήρθε σε πέρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως, όχι μόνο διαψεύδει μέρα με τη μέρα αυτά τα σενάρια, αλλά «σπάει» ακόμα και χρόνιες παραδόσεις της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Με ποιο από όλα να πρωτοασχοληθεί κανείς; Mε την αργοπορία του διορισμού των προσώπων που στελεχώνουν τη διοίκησή του; Mε την αντικατάσταση πολλών από αυτών με ταχύτατες διαδικασίες; Mε την εκ νέου καρατόμηση στελεχών, με αποκορύφωμα τις 11 μόλις ημέρες εξουσίας που δόθηκαν στον πάλαι ποτέ διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Άντονι Σκαραμούτσι; Με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνεντεύξεις Τύπου, σπάζοντας άλλη μία παράδοση, που αφορά στη συχνότητα και τον τρόπο αναμετάδοσή τους; Ή με τις χιλιάδες κατηγορίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά ο Τραμπ, αναφορικά με τις πολιτικές επιλογές του; Οι οποίες ξενίζουν όλη την υφήλιο και εισάγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία νέα εποχή.

Εκτός όλων αυτών, άλλη μία «καινοτομία» του Αμερικανικού Προέδρου προκύπτει από την πολιτική του συμπεριφορά. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παραχωρήσει τις λιγότερες… σόλο συνεντεύξεις Τύπου, από την εποχή του Προέδρου Αϊζενχάουερ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία  που μας έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, σε συνεργασία με το CNN.

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ορκίστηκε 34ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 1953. Εν έτει 2017, η Αμερική κυβερνάται από τον 45ο Πρόεδρο στην ιστορίας της. Ενώ έχουν περάσει 64 χρόνια από την ηγεσία Αϊζενχάουερ. Αυτό και μόνο, αναγάγει σε υπερθετικό βαθμό τη σημειολογία του ευρήματος της έρευνας, το οποίο μπορεί και να περνούσε αδιάφορο. Δεδομένου ότι ο αμερικανικός λαός είναι συνηθισμένος, ένα εξάμηνο τώρα, στις εκπλήξεις.

Στο δια ταύτα λοιπόν… Μέσα στις 200 πρώτες ημέρες του Τραμπ, μόνο μία σόλο συνέντευξη Τύπου έχει παραχωρηθεί από τον ίδιο. Με το ημερολόγιο να γράφει 16 Φεβρουαρίου 2017. Πριν συμπληρώσει δηλαδή καλά καλά έναν μήνα στην Προεδρία. Μία συνέντευξη Τύπου που αποδείχτηκε, εκτός από μοναδική, και επεισοδιακή. Λόγω της σύγκρουσης του Τραμπ με τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου. Έκτοτε, δεν ακολούθησαν άλλες.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην μοναδική σόλο συνέντευξη Τύπου που έχει παραχωρήσει μέχρι στιγμής. 16 Φεβρουαρίου 2017, Ανατολική Αίθουσα Λευκού Οίκου. (Φωτογραφία Mark Wilson/Getty Images North America)

 

Ίσως ο αριθμός της μονάδας που συνοδεύει τις σόλο συνεντεύξεις Τύπου του Τραμπ να μην ήταν αξιοπρόσεκτος, αν δεν τονιζόταν η σύγκριση. Ίσως γιατί η εικόνα του να απευθύνεται από πόντιουμ, μας είναι εντελώς οικεία. Ίσως πάλι, γιατί έχουμε αντικαταστήσει στο μυαλό μας την παραπάνω εικόνα, με τις αμέτρητες παρεμβάσεις του μέσω παντών των μέσων, και κυρίως του twitter.

Ξεχνώντας ότι όντως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παραχωρήσει, πλην αυτής της μίας, ποτέ άλλη συνέντευξη Τύπου μόνος του.

Συγκριτικά όμως με τους 11 προηγούμενους Προέδρους, φτάνοντας πίσω στην εποχή Αϊζενχάουερ, τα στοιχεία παρακάτω δεν είναι καθόλου με το μέρος του.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι