Το πρώτο ημίχρονο των εκλογών που μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 23, 2017, 8:29 am
2 secs

[email protected]

Η διαπίστωση είναι αφόρητα κλισέ, συνηθισμένη… Οι εκλογές που θα φέρουν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας. Μόνο που, στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, το πρώτο ημίχρονο των οποίων βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη, δεν χωρούν χασμουρητά. Οι εκλογές αυτές μπορούν πράγματι να αλλάξουν την Ευρώπη. Και να την αλλάξουν δραματικά.

Όχι φυσικά αν εκλεγεί ο άχρωμος και απολιτίκ Εμανουέλ Μακρόν. Ούτε αν κάνει την έκπληξη ο Φρανσουά Φιγιόν, και επιβεβαιώσει ότι η γαλλική Κεντροδεξιά διαθέτει “μέταλο”, κόντρα σε σκάνδαλα που το “σύστημα” συντόνισε και ανέδειξε για να κοντύνει τον πάλαι ποτέ πρωθυπουργό των κυβερνήσεων του Νικολά Σαρκοζί. Αλλά φυσικά, αν εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν.

Η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να συντονίσει τη ρητορική της με ακραίες αγωνίες της γαλλικής κοινωνίας. Μπορεί να εκφράσει πλειοψηφικό ρεύμα; Η λογική, αλλά και η ιστορική παράδοση της Γαλλίας, απαντούν αρνητικά. Απ’ την άλλη ωστόσο, δεν ζούμε σε εποχή κανονικότητας. Δεν μπορούμε λοιπόν να περιοριζόμαστε και σε αναλύσεις κανονικότητας.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κατάφερε να φτάσει δημοσκοπικά πολύ ψηλότερα από ό, τι ονειρευόταν, ενώ ο Μπενουά Αμόν, ο… “Γάλλος Βαρουφάκης”, κατέστρεψε τους Σοσιαλιστές, όπως εύλογα μπορούσε να περιμένει κάποιος, με βάση την ατζέντα πολιτικών ιδεών που κόμισε στον δημόσιο διάλογο.

Σήμερα, ζούμε το πρώτο ημίχρονο αυτής της ιστορικής αναμέτρησης, καθώς σε δυο εβδομάδες θα έχουμε τον δεύτερο γύρο, όπου και θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος. Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το μωσαϊκό θα ολοκληρωθεί.

Και εκεί, θα ξέρουμε πόσο πραγματικά άλλαξε η Γαλλία.Για να συμπεράνουμε πόσο θα αλλάξει η Ευρώπη.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας