Το πολιτικό φλερτ του Τσίπρα με την περίοδο της Αλλαγής (και τον Ανδρέα)

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on September 29, 2016, 8:40 am
screen-shot-2016-09-29-at-8-38-24-am

Η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, προσέφερε, για άλλη μια φορά, επαρκές δείγμα της στοχοπροσήλωσης του Αλέξη Τσίπρα σε ένα διαρκές φλερτ με τη δεκαετία του 1980. Τη δεκαετία της Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός… ενοχλήθηκε από τη δαιμονοποίηση της συγκεκριμένης περιόδου από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Όχι τυχαία ή απροετοίμαστα. Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να επιδιώκει ένα φλερτ… ψυχισμού με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Εκείνου του ΠΑΣΟΚ. Που σήμερα δεν μπορεί να εκφραστεί από την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, με… συγκυβερνήτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ έχει βαθιά αντι-Δεξιά αντανακλαστικά. Και η συμπόρευση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν το μοιραίο λάθος που επέτεινε την κατάρρευση του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη, έχει κατανοήσει πλήρως την παραπάνω πραγματικότητα. Γνωρίζει ότι το “όλον ΠΑΣΟΚ” είναι διεκδικήσιμο, σε επίπεδο εκλογικού ακροατηρίου. Και επιχειρεί να “μπετονάρει” τις δικές του κοινωνικές εφεδρείες, διαπιστώνοντας ότι, είναι πολύ πιθανό οι επόμενες εκλογές να έχουν… δυο ημίχρονα.

Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, το δεύτερο ημίχρονο θα περιλαμβάνει στο μενού την απλή αναλογική.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος