Το πολιτικό αδιέξοδο Βενιζέλου, μετά το (ηχηρό) “όχι” Μητσοτάκη για μεταγραφή στη ΝΔ

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 04, 2018, 8:48 am
0 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Την αντίστοιχη διαδρομή επιχείρησαν να τη διανύσουν η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Αμφότεροι… έμειναν στα μισά, και τελικά αναγκάστηκαν σε πολιτική αναδίπλωση, που εν πολλοίς τους οδήγησε στο πολιτικό περιθώριο.

Για να μην τους αδικούμε βέβαια, τα δυο κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν διατυπώσει ποτέ δημοσίως την επιθυμία τους να μετακινηθούν στον… εχθρό. Στη Νέα Δημοκρατία. Τα σχετικά σενάρια και οι ζυμώσεις περπάτησαν στο παρασκήνιο. Προφανώς όμως υπήρχε… καπνός που άναψε τη σχετική φωτιά.

Στην ίδια συνθήκη συγκυρίας βρίσκεται σήμερα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αδυνατώντας να προφυλάξει τον εαυτό του από τη διολίσθηση στο μίσος που θολώνει την καθαρή κρίση, ο πιο ταλαντούχος πολιτικός της γενιάς του γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, με ένα τουλάχιστον ασθενές επιχείρημα κατά της Συνταγματικής Αναθεώρησης, και μετά το ηχηρό “όχι” που άκουσε δημοσίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προοπτική να τον… υποδεχτεί στις τάξεις της η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται πλέον σε βαθύ πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειχνε εδώ και πολύ καιρό ότι… δεν χωράει στο Κίνημα Αλλαγής, και εξαιρεί τον εαυτό του από τη συλλογική μάχη για την ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Δηλαδή, του πολιτικού χώρου ο οποίος τον στέγασε σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στα κοινά, τα τελευταία 30 χρόνια. 

Σε εποχή σκληρού διπολισμού, με την πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης του Κινήματος Αλλαγής να αισθάνεται αποστροφή για την Κεντροδεξιά και τη σημερινή Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο τρόπος με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται και τοποθείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον αποξενώνει από τις συγκεκριμένες κοινωνικές δεξαμενές.

Η πόρτα της Νέας Δημοκρατίας, ως διεξόδου, έκλεισε μετά το “όχι” Μητσοτάκη. Φυσικά, υπάρχει πάντα η προοπτική μιας… χαλαρής συμβίωσης, σε μετεκλογικές συνθήκες, στη βάση της συνεργασίας προσωπικοτήτων. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά πιθανό να επαναληφθεί και στο μέλλον. 

Μόνο που υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα πρέπει να είναι στην επόμενη Βουλή. Δηλαδή, να μην συμπεριληφθεί στις λίστες του Κινήματος Αλλαγής για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μια λύση, είναι και αυτή. Το έχει γράψει και ο Καβάφης στους… “Βαρβάρους”. 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής