Το… πατριωτάκι Μπέζος, όχι τον Ζούκερμπεργκ. Ο Τραμπ θέλει να καταστρέψει την Amazon, όχι το Facebook

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 30, 2018, 10:30 am
6 secs

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

“Πατριωτάκι” βέβαια, δεν είναι ακριβώς ο Τζεφ Μπέζος, καθώς το επώνυμό του, που παραπέμπει σε Ελλάδα, το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, για τον οποίο υπάρχουν… φήμες ότι είχε ελληνικές ρίζες.

Η ουσία βεβαίως βρίσκεται αλλού. Ο ιδρυτής της “Amazon”, που συχνάζει στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αποτελεί τον πραγματικό στόχο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζεφ Μπέζος. Όχι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το Facebook.

Η σχετική πληροφορία σερνόταν έντονα τις προηγούμενες μέρες σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία στις ΗΠΑ, στον απόηχο του σκανδάλου “Cambridge Analytica”, την αρνητική δημοσιότητα για τον ίδιο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και την κλήση του ιδρυτή του Facebook για… απολογία ενώπιον του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το σχετικό αφήγημα, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να “γονατίσει” την “Amazon” εστιάζοντας στην άνεση που της προσφέρει μέχρι σήμερα το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ. Ένα φορολογικό σύστημα που, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αναμορφώσει, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στα κόμματα, σε οριζόντιο επίπεδο.

Και, για όσους ήταν εν μέρει διστακτικοί για τις παραπάνω πληροφορίες, ήρθε ο Αμερικανός Πρόεδρος, με ανάρτηση στο… λατρεμένο του Twitter, μέσω του οποίου εσχάτως… απολύει τους υπουργούς του, για να μην αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις του.

 

“Τους προβληματισμούς μου για την Amazon τους είχα εκφράσει πολύ πριν τις εκλογές. Σε αντίθεση με άλλους, πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους στους κρατικές και τοπικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες μας σαν το δικό τους… delivery boy, προκαλώντας μεγάλες απώλειες για τις ΗΠΑ, και οδηγούν πολλούς επαγγελματίες στην ανεργία”, ήταν το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα… καλύτερα, έρχονται, και σε αυτό το μέτωπο.

 

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος