Το… “παραμύθι για μεγάλους” της Γερμανίας, σε μια φωτογραφία

Μάνος Οικονομίδης
Posted on June 19, 2017, 5:18 pm

 

[email protected]

Υπάρχουν στιγμές που η δύναμη την οποία κρύβει μέσα της μια εικόνα, αντιστοιχεί πραγματικά σε χίλιες (και βάλε) λέξεις… Όπως η παραπάνω, με την Άνγκελα Μέρκελ να υπογράφει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Χέλμουτ Κολ, στο ειδικό γραφείο που διαμορφώθηκε στην Καγκελαρία.

Όσο γενναιόδωρος κι αν είναι κάποιος με τη σημερινή Γερμανία, και το πόσο άλλαξε η χώρα αυτή στα χρόνια που ακολούθησαν την Επανένωση, θα δυσκολευτεί να επιδείξει ουσιαστικές αντοχές στον μεγάλο πειρασμό.

Στον πειρασμό να θυμηθεί και να σχολιάσει… Η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά τον μέντορά της. Τον άνθρωπο που την πήρε από το χέρι, και τη βοήθησε  να διασχύσει το Τείχος του μίσους, αφήνοντας πίσω της ένα αμαρτωλό και… περίεργο πολιτικό παρελθόν, στα χρόνια της Ανατολικής Γερμανία.

Τον μέντορα-ευεργέτη, που την επέβαλε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ως προστατευόμενή του, και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, δεν δίστασε να πετάξει στη θάλασσα, τόσο τον ίδιο τον Χέλμουτ Κολ, σε πρώτη φάση, όσο και τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε αμέσως μετά, προκειμένου να καθαρίσει τον εσωκομματικό ανταγωνισμό.

Ο κύκλος κλείνει με το μεγάλο ταξίδι του Χέλμουτ Κολ σε μια άλλη ζωή. Σε εμάς, στην Ιστορία, και στην Άνγκελα Μέρκελ φυσικά, μένουν οι ζωηρές αναμνήσεις. Που… χλιμιντρίζουν ως ιστορική παρακαταθήκη.

Το… “παραμύθι για μεγάλους” της Γερμανίας που κέρδισε σε καιρό ειρήνης και στο πεδίο της οικονομίας, υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ, όσα δεν κατάφερε να κερδίσει στα πεδία των μαχών δυο Παγκοσμίων Πολέμων που η ίδια προκάλεσε.

Τον δε επίλογο, τον γράφει η “χοντρή κυρία που τραγουδάει τελευταία στη σκηνή”. Respect…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας