Το πέρασμα (Πάσχα) από την απελπισία στην ελπίδα

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 08, 2018, 12:15 pm
2 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Στο Πάσχα, ως πέρασμα από μια κατάσταση σε μια άλλη, πέραν της θεολογικής διάστασής του, μπορεί κανείς να δώσει πληθυντικές έννοιες και περιεχόμενο. Η αφετηρία από την οποία ξεκινάμε άλλωστε, δεν είναι κοινή. Είναι σύνθετη και συναρπαστική.

Ως άτομα, ως κοινωνία, ως έθνη, προσεγγίζουμε το Πάσχα ως αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος. Ως παράθυρο προσδοκίας για κάτι διαφορετικό. Κάτι περισσότερο σημαντικό. Κάτι καλύτερο.

Εκεί μέσα άλλωστε, στην καρδιά του καθενός, υπάρχει μια εξαιρετικά λεπτή χορδή, που ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι ακριβώς θα την κάνει να κινηθεί. Ένα πρόσωπο, ένα χαμόγελο, μια εικόνα, μια σκέψη…

Το βέβαιο είναι ότι, ειδικά σε εποχές κρίσης, σύνθετης, βαθιάς και πολυεπίπεδης, σαν και αυτή που βιώνουμε από το 2010, η ανάγκη του περάσματος είναι περίπου απολύτως ταυτισμένη με την ανάγκη να επιβιώσουμε. Να αφήσουμε πίσω μας τη φθορά. Να ξεχάσουμε τον πόνο. Να αγκαλιάσουμε το μέλλον, ακόμη κι όταν φαντάζει νεφελώδες, αν όχι δυσοίωνο.

Είναι το πέρασμα από την απελπισία στην ελπίδα, που επιτρέπει στην καρδιά να χαμογελάσει. Και στο μυαλό να σκεφτεί. Να σχεδιάσει. Να μην σταματήσει να ονειρεύεται.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας