Το νέο “όχι” του Τσίπρα σε εκλογές, και το ορόσημο του 2021 για τις… κάλπες

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 21, 2016, 8:20 am

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στο Ηράκλειο, είχε βαρύ πολιτικό αποτύπωμα. Κάποιοι, τη “διάβασαν” ως προεκλογική. Άλλοι, μάλλον περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα, διέγνωσαν πίσω από τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα την κεντρική επιχειρηματολογία με την οποία θα επιχειρήσει να πάει σε εκλογές… σε στάδια. Όχι τους επόμενους μήνες, αλλά ανοίγοντας παράθυρο σχετικής ευκαιρίας και στόχευσης, μετά το 2018.

Ο Πρωθυπουργός σήκωσε παντιέρα αντίστασης κατά των δανειστών, στα όρια που… επιτρέπει το Μνημόνιο, “κανιβάλισε” τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει υπέρ της χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους, και επανέφερε στον εθνικό ορίζοντα το ορόσημο του 2021.

Δηλαδή, τη συμπλήρωση 200 ετών από την Απελευθέρωση της χώρας, τότε που, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η “αναγεννημένη Ελλάδα θα μπορεί να είναι μια κανονική χώρα”.

Το ορόσημο του 2021 έχει τη σημασία του. Εκλογές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, θα έχουμε το 2019. Αν λοιπόν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην εξουσία με μια θνησιγενή πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα σκέφτεται ήδη τη “ρεβάνς”, με φόντο τις εκλογές που θα μπορούσαν να γίνουν ξανά μέχρι το 2021. Εκλογές με… απλή αναλογική, για να μην ξεχνιόμαστε.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος