Το νέο “δίπολο” που χτίζει ο Τσίπρας ενόψει των εκλογών

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on February 09, 2018, 10:00 pm
2 secs

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου της Novartis “φωνάζει” για τη στρατηγική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο να επιβάλλει, για άλλη μια φορά, τις δικές του προτεραιότητες στην πολιτική ατζέντα καθημερινότητας, αλλά να οδηγηθεί σε εκλογές με ένα διαφορετικό “δίπολο”. Ένα “δίπολο” που, ο ίδιος εκτιμά ότι τον ευνοεί, και τον διευκολύνει να αμφισβητήσει τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί τα δυο τελευταία χρόνια, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προλαβαίνει; Η κοινή λογική λέει “όχι”. Σπανίως ωστόσο οι εκλογές κρίνονται στη βάση της κοινής λογικής. Και, με δεδομένο ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές δυο ημιχρόνων, καθώς είναι περίπου αδύνατο να διαμορφωθούν κοινοβουλευτικές ισορροπίες αλλαγής της απλής αναλογικής, που θα ισχύσει ως εκλογικός νόμος στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο Αλέξης Τσίπρας εκκινεί από την αφετηρία της στρατηγικής στόχευσης να “μαζέψει” τη διαφορά.

Εκεί… σκοντάφτει και η νέα πραγματικότητα που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου να διαμορφώσει. Με το σκάνδαλο Novartis απευθύνεται στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνους που τον ψήφισαν το 2015, αλλά σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων, που αναλόγως της εταιρείας η οποία διενεργεί την εκάστοτε δημοσκόπηση, κινείται πάνω ή κάτω από το 20%.

Σε αυτό το εκλογικό κοινό, “ακουμπάει” περισσότερο εύκολα η δαιμονοποίηση και ο κανιβαλισμός του “παλαιού πολιτικού συστήματος”, με την ανάδειξη ενός σκανδάλου, η εξυχνίαση του οποίου είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Το νέο “δίπολο” ποι επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας, με ορίζοντα δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι “το παλαιό και το νέο”. Προφανώς με τον ίδιο να επιδιώκει να εκφράσει το δεύτερο μέρος της εξίσωσης.

Το “δίπολο” αυτό, καλείται να διαδεχθεί τη διάκριση “Μνημόνιο-αντιμνημόνιο”, που καταργείται πλέον στην πράξη. Και διευκολύνει τη ρητορική Τσίπρα, καθώς αφαιρεί από την ατζέντα της συζήτησης και της σύγκρισης, τα δικά του πεπραγμένα. Επιδιώκει να βάλει στη ζυγαριά τη δική του τριετία, με τους… σκελετούς στη ντουλάπα των 4ο ετών της Μεταπολίτευσης. Ειτε υπάρχουν, είτε όχι.

Αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει ψύχραιμα να διαχειριστεί η αντιπολίτευση. Όσο είναι ακόμη νωρίς…

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής