Το (μόνο) δημοσκοπικό εύρημα που κάνει τον Τσίπρα να ελπίζει…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 20, 2018, 2:05 pm
2 secs

 

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπήρξε ποτέ… φίλος των δημοσκοπήσεων. Στα χρόνια της δικής του ανέλιξης στα σκαλοπάτια της εγχώριας πολιτικής ηγεμονίας, η επιστήμη των μετρήσεων καταγραφής της κοινής γνώμης είχε ήδη αρχίσει να υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προσαρμόσει τα μεθοδολογικά μοντέλα της στην καινούρια σελίδα που είχε γυρίσει η Ελλάδα της κρίσης.

Αυτή η αστοχία υλικού άλλωστε έχει καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις μετά το καλοκαίρι του 2013, όταν το “μαύρο” στην ΕΡΤ και η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη από την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, άφησε τον Μεσσήνιο πολιτικό με μοναδικό ταίρι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και άνοιξε την πόρτα σε όσα ακολούθησαν, μέχρι τη τη θυελλώδη αποδοκιμασία τους από το εκλογικό σώμα, στη διπλή αναμέτρηση του 2015, και φυσικά στο δημοψήφισμα της ίδιας χρονιάς.

Ο Πρωθυπουργός, εκκινώντας από την παραπάνω αφετηρία ανάλυσης, δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις. Κάνει λάθος. Μπορεί οι περισσότερες δημοσκοπήσεις να έχουν εκκωφαντικές ατέλειες αξιοπιστίας και συνέπειας, η αποδοκιμασία της κυβέρνησής του από την ελληνική κοινωνία είναι δεδομένη, μεγάλη και ηχηρή.

Το θέμα είναι αν, η αποδοκιμασία αυτή θα εκφραστεί με εκλογικό… ανάθεμα, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, με το τελευταίο να κατρακυλά σε εκλογικά ποσοστά κόμματος… τσέπης, και μόλις και μετά βίας να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Αυτή η πολιτική και εκλογική απορία, θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων στην κάλπη. Μέχρι τότε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντικειμενικούς λόγους να χαμογελάει, διαβάζοντας ευρήματα δημοσκοπήσεων, όπως εκείνης της “Pulse” για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Με μια, αλλά υπό συνθήκες πολύ σημαντική εξαίρεση: Τη “γκρίζα” ζώνη των αναποφάσιστων.

Όπως προκύπτει από το σχετικό γράφημα, το 35% των αναποφάσιστων, που κινούνται σε επίπεδα άνω του 20%, προέρχονται από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, του Σεπτεμβρίου του 2015. Και ένα ακόμη 35% δηλώνει ότι είχε ψηφίσει τότε άκυρο, λευκό, ή είχε επιλέξει την αποχή, μια απάντηση που ενδεχομένως υποκρύβει τον δισταγμό αρκετών να παραδεχτούν ότι είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα.

Η… επιμονή του μεγέθους της “γκρίζας” ζώνης σε τέτοια επίπεδα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, και το γεγονός ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει “μπετονάρει” εδώ και έναν χρόνο τα δημοσκοπικά ποσοστά του, χωρίς να διευρύνει την απήχησή του, είναι οι τρεις παράμετροι που, υπό συνθήκες επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να προσδοκά σε φρενάρισμα μιας ενδεχόμενης εκλογικής συντριβής.

Με τα… αν βεβαίως, δεν γίνονται εκλογές. Ωστόσο… προετοιμάζονται. Δηλαδή… μαγειρεύονται.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής