Το μονοπάτι για την υπεράσπιση της ελπίδας…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on June 29, 2017, 5:38 pm
1 sec

 

[email protected]

Τον αποκάλεσαν αρχικά “Πάπα των φτωχών”, αν και είναι ήδη, περίπου βέβαιο, ότι η Ιστορία θα του αφιερώσει μια περισσότερο δυναμική υπογραφή: Ο Πάπας της συνείδησης…

Ο Καρδινάλιος Μπεργκόλιο, ως Πάπας Φραγκίσκος πλέον, εξακολουθεί να δίνει μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας και ρητορικής. Η Εκκλησία άλλωστε, είναι ο αρχαιότερος και πλέον ανθεκτικός πολιτικός οργανισμός της ανθρωπότητας, κάθε πράξη ή λόγος του λοιπόν, ως επικεφαλής της Αγίας Έδρας, αγκαλιάζει μια ηχώ πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη, ως προς τα κοινά που αγγίζει.

Με αφορμή τη σημερινή εορτή Πέτρου και Παύλου, ο Πάπας Φραγκίσκος κοντοστάθηκε μπροστά στην ανάμνηση των διδαγμάτων από τους προστάτες αγίους της Αιώνιας Πόλης. Και επιχείρησε να μιλήσει στην καρδιά μιας παγκόσμιας κοινωνίας η οποία δυσκολεύεται να σταθεί όρθια, χωρίς ηθικές απώλειες, στο περιθώριο της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων ετών.

Ο Πάπας της συνείδησης μίλησε για την αγάπη. Την ψυχραιμία. Το μέτρο. Τον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Την αποτροπή του διχασμού. Την ανάκληση της οργής. Και κάπως έτσι, θύμισε πώς είναι στρωμένο το μονοπάτι για την υπεράσπιση της ελπίδας.

Με ανατροφοδοτούμενους πειρασμούς, προσωπικούς, ατομικούς και κοινωνικούς, που λειτουργούν ως διαβατήριο για το μέλλον, ανάλογα με το πώς θα ανταποκριθεί κανείς στη σχετική πρόκληση.

Για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα. Και να συνεχίσει να μάχεται…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας