Το μεγάλο “όχι” της Ντόρας σε οικουμενική κυβέρνηση

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 16, 2016, 11:50 am
1 sec
screen-shot-2016-10-16-at-11-48-05-am

Ακόμη και την εποχή των άκρων, τότε που η Νέα Δημοκρατία φλέρταρε με το να μετατραπεί σε κόμμα άρνησης και διαμαρτυρίας, η Ντόρα Μπακογιάννη στεκόταν αγέρωχη απέναντι στον “γαλάζιο” λαϊκισμό. Ως φωνή ρεαλισμού και λογικής, που κατάφερε να διατηρήσει ζωτικό χώρο αξιοπρέπειας για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε η παράταξη την οποία ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής να διατηρήσει την επαφή της με τις μετριοπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, με τον αδελφό της πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Είναι αλήθεια ωστόσο ότι, αρκετοί προβληματίστηκαν με τον πυρήνα της συνέντευξής της στη “Real News” και τη δημοσιιογράφο Χριστίνα Κοραή, με το μεγάλο “όχι” που είπε στην προοπτική συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

Στην ουσία της ρητορικής της βέβαια, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει άδικο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε… επιθετικό και μη συμβατό μόσχευμα για τη χώρα, ενώ και η ηγεσία του απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί αξιόπιστη σε πολιτικές συμφωνίες και καθαρά λόγια.

Απ΄την άλλη όμως, το βασικό πολιτικό πρόβλημα του τόπου είναι η αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων. Κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα η οποία εντάχθηκε σε Μνημόνια, ή γενικότερα αντιμετώπισε βαθιά οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Όλοι εκείνοι βρήκαν ένα μίνιμουμ συνεννόησης, και κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους την κρίση.

Εμείς, συνεχίζουμε να… βγάζουμε τα μάτια μας, και φυσικά παραμένουμε βαθιά στην κρίση. Και μπαίνουμε βαθύτερα. Όταν λοιπόν, ακόμη και φωνές ρεαλισμού όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, χαμηλώνουν τους τόνους περί της ανάγκης συνεννόησης, ή προτάσσουν αντικειμενικές δυσκολίες για να υπερασπιστούν τον σχεδιασμό “μοναχικής πορείας” ενός κόμματος στην εξουσία, τότε το εθνικό πρόβλημα επιδεινώνεται.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής