Το “μεγάλο ξεκατίνιασμα” στα ΜΜΕ, λειτουργεί ως χαρά… των άκρων

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on September 08, 2016, 1:28 pm
halloween-mask-v-for-vendetta-mask-guy-fawkes-party-mask-white-colour-costume-mask-with-breathable

Τόση συσσώρευση αφέλειας στον χώρο των ΜΜΕ πάντως, δύσκολα θα περίμενε κανείς ότι υπάρχει. Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δημοσιογραφία στα χειρότερά της, όπως τη βιώνουμε σήμερα, δίνει σκληρή μάχη με την πολιτική στα χειρότερά της, όπως επίσης τη βιώνουμε σήμερα, για το ποιά από τις παραπάνω εξουσίες κάνει μεγαλύτερο κακό στη χώρα.

Την απάντηση δεν θα τη δώσει η υπογράφουσα, έστω κι αν εν πολλοίς κινείται στον χώρο των σπουδών της, δηλαδή την ψυχολογία. Ψυχοσύνθεση, ψυχισμός και… τα λοιπά, που αν τα κατανοήσει κανείς εγκαίρως και με επάρκεια, κερδίζει χρόνο στη ζωή του. Ενδεχομένως και χρήμα.

Στο περιθώριο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο δημοσιογραφικός κλάδος υφίσταται αφόρητες πιέσεις αισθητικής. Αποκαλύπτει τις χειρότερες πτυχές του σε μια κοινωνία που τον είχε εκ των προτέρων δαιμονοποιήσει. Και χάνει ακόμη περισσότερο, και πολύ πιο γρήγορα, τις όποιες εφεδρείες αξιοπιστίας διατηρούσαν ελάχιστοι έστω εκ των λειτουργών του.

Δεν είναι μόνο όσα γράφονται από “δημοσιογράφους”. Είναι και αυτά που λέγονται από “εκδότες” και “επιχειρηματίες” στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, εκεί όπου η τηλεοπτική κάμερα έχει καταγράψει σκηνικά για… επιθεώρηση. Κοινώς, για… πολλά γέλια.

Και βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς πτυχιούχος Ψυχολογίας, για να διαβάσει σωστά τις παράλληλες συνέπειες αυτού του δράματος. Το “μεγάλο ξεκατίνιασμα” που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ, λειτουργεί ως χαρά… των άκρων. Και των ακραίων. Με τις αυτονόητες δραματικές επιπτώσεις στο πως θα διαμορφωθεί το εκλογικό σώμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Α, και… στο τι θα ψηφίσει, φυσικά.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος