Το “μεγάλο κόλπο” του Τσίπρα με την εκ νέου ψήφιση της απλής αναλογικής

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on January 15, 2017, 5:30 pm

 

Το σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Φελέκη στο “Πρώτο Θέμα” επιβεβαιώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να πετάξει λευκή πετσέτα στην πολιτική αρένα. Τουλάχιστον όχι όσο εύκολα και άμεσα θα ανέμεναν οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

Το ρεπορτάζ Φελέκη φέρνει στο προσκήνιο το “μεγάλο κόλπο” με την εκ νέου ψήφιση της απλής αναλογικής. Μόνο που αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά βάσιμα ότι θα καταφέρει να πάρει μαζί του και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ίσως ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας κυβέρνησης “προοδευτικής ενότητας”. Δηλαδή… όλοι εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι οι στρατηγικές κινήσεις της Φώφης Γεννηματά φέρνουν αποτέλεσμα, και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει και πάλι. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύει η στρατηγική την οποία είχε χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να απομονώσει τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και στον φυσικό χώρο του ΠΑΣΟΚ τα αντιδεξιά και αντιμητσοτακικά αντανακλαστικά, είνα πολύ ισχυρότερα από το… ανάθεμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρητορική της προέδρου του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, δείχνει στην κατεύθυνση συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, χωρίς φυσικά να αναιρεί τη δική της σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση. Μόνο που η Φώφη Γεννηματά φαντάζει πολύ περισσότερο κοντά στον πολιτικό και εθνικό ρεαλισμό, που υπαγορεύει την πρόσθεση δυνάμεων, κόντρα στον εθνικό διχασμό που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Και είναι περίπου αυτονόητο, ότι οι δυνάμεις που συγκεντρώνονται σήμερα πέριξ του ΠΑΣΟΚ, και το ενδυναμώνουν, αισθάνονται πολύ πιο άνετα με την Κεντροαριστερά του Αλέξη Τσίπρα, παρά με τον “γιο του Μητσοτάκη”, όπως αποκαλούν οι περισσότεροι από αυτούς τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος