Το “μαύρο μηδενικό” ως… χρυσός χορηγός της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on October 26, 2017, 3:45 pm
1 sec

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Η εικόνα εμβληματική και εκκωφαντική. Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αποχαιρέτησαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχηματίζοντας ένα “μαύρο μηδενικό”.

Για κάθε… κανονικό άνθρωπο, αμφότερες οι έννοιες, μαύρο και μηδενικό, έχουν αρνητική ηχώ. Είναι αποκρουστικές. Όχι όμως για τη σημερινή Γερμανία, όπου το “μαύρο μηδενικό” συμβολίζει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δηλαδή, την απόλυτη δημοσιονομική επιτυχία μιας κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της λαγνείας για τη γερμανική λιτότητα, που εδώ και χρόνια επικρατεί σε συστημικά ΜΜΕ της χώρας μας, με βαθιά τοξικότητα, θα πρέπει να παραθέσουμε και ένα παράπλευρο δεδομένο.

Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, το “μαύρο μηδενικό”, προέκυψε και στη βάση κοινωνικών αδικιών. Λιτότητας. Απουσίας κοινωνικής μέριμνας. Περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων.

Για να μην το κουράζουμε: Το “μαύρο μηδενικό” είναι, μεταξύ αρκετών άλλων λόγων , ο χρυσός χορηγός της επέλασης της ακροδεξιάς στη Γερμανία.

Εκτός από τους εργαζομένους στο υπουργείο Οικονομικών λοιπόν θα μπορούσαν να το σχηματίσουν και τα ηγετικά στελέχη του AfD. Αν δεν έχουν σκεφτεί ήδη να το εντάξουν στο… έμβλημα του ακραίου και επικίνδυνου κόμματός τους.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος