Το μήνυμα Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας και οι… παρενέργειες

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 23, 2017, 8:45 pm
1 sec

Με την αποκλειστική δήλωσή του στη “Real News”, περί προσωπικού στοιχήματος που συνεπάγεται για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια, και κατ’ επέκταση η εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πολλαπλά μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων.

Πρωτίστως, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο “σύστημα”, που το τελευταίο διάστημα… τρεμόπαιζε, ενισχύοντας την προοπτική πρόωρων εκλογών, και επομένως άμεσης αλλαγής σκυτάλης στη διακυβέρνηση, με τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν τον εκλογικό περίπατο.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πλέον αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία, και σε κάθε περίπτωση να μην κάνει εκλογές πριν από την άνοιξη του 2019, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σενάριο αλλάζει.

Λίγοι θα ήθελαν να έχουν απέναντί τους έναν πρωθυπουργό που επιδιώκει να παραμείνειι στο Μέγαρο Μαξίμου για άλλους 24 μήνες. Δηλαδή, να έχει δικαίωμα υπογραφής για όλους μας, για άλλους 24 μήνες.

Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε ότι, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός των τελευταίων δεκαετιών, που έχε καθαρό πολιτικό ορίζοντα μπροστά του. Δεν μπορεί δηλαδή να πέσει από την εξουσία, μέσω για παράδειγμα προεδρικών εκλογών, παρά μόνο αν επιλέξει ο ίδιος την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Και… δεν θα την επιλέξει, όπως όλα δείχνουν. Με αποτέλεσμα το “σύστημα” να ανασκουμπώνεται. Και οι εξελίξεις να παραπέμπονται στις καλένδες, όταν κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ποιά θα είναι τα δεδομένα, σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών αλλά και κοινωνικών προθέσεων.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής