Το λάθος στρατηγικής του Νίκου Ανδρουλάκη να απαιτήσει δεύτερο γύρο

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on November 13, 2017, 4:43 pm
2 secs

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Σε αντίθεση με άλλους εκπροσώπους της γενιάς των 40άρηδων, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να αφήσει ήδη στον δημόσιο βίο ένα αποτύπωμα μωσαϊκού σύγχρονων ιδεών και αντιλήψεων. Δεν είναι δηλαδή… νεόγερος, όπως άλλοι 40άρηδες αλλά και 30άρηδες, οι οποίοι εμφανίζονται ως νέοι μονάχα στην ημερομηνία γέννησής τους, ενώ η συνολική παρουσία τους και η εκφορά ιδεών που κομίζουν, παραπέμπουν σε… ηλικιωμένους.

Ο ευρωβουλευτής της πάλαι ποτέ “Ελιάς” κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, με το εντυπωσιακό πλασάρισμά του στην εκλογή για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ταπείνωσε τον εκλεκτό του σημιτικού στρατοπέδου, Γιώργο Καμίνη, με σχεδόν double score, και βρέθηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Φώφη Γεννηματά.

Και, κάπου εδώ, αρχίζουν οι στρατηγικές αστοχίες από τον πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Η απόστασή του από τη Φώφη Γεννηματά είναι μεγάλη, σχεδόν 18% (43%-25%). Η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ψυχολογικά και πολιτικά πολύ πιο κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Ενώ το δικό του 25%, μοιάζει και είναι αξιοπρεπές, αλλά… μέχρι εκεί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ήδη το πρώτο, αλλά πολύ μεγάλο λάθος στρατηγικής, που προφανώς θα τον συνοδεύει στο μέλλον. Απαίτησε δεύτερο γύρο. Ίσως επειδή μερικοί… χαριτωμένοι, με περαστική σχέση με την πολιτική, πιστεύουν ότι μπορούν  να επαναληφθούν τα… ευτράπελα των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, που έφεραν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ρόλο τελικού ηττημένου, παρά την απόσταση που τον χώριζε στον πρώτο γύρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ξεχνούν, ότι η διαφορά Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη ήταν μικρότερη από εκείνη των Γεννηματά-Ανδρουλάκη. Κυρίως όμως, ξεχνούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι… συστημικό μαγαζί, και όχι ευαγές ίδρυμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, ώστε να επιτρέψει σε περαστικούς και αλεξιπτωτιστές να επηρεάσουν καθοριστικά την εκλογή ηγεσίας.

Με την επιλογή να οδηγήσει την αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο, από τον οποίο μονάχα χαμένη θα βγει η Κεντροαριστερά, τόσο σε επίπεδο προσέλευσης ψηφοφόρων όσο και… σύμπνοιας, ο Νίκος Ανδρουλάκης στέρησε από τον εαυτό του το δικαίωμα να εμφανίζεται ως προνομιακός συνομιλητής του μέλλοντος. Επέτρεψε στην πολιτική υπογραφή του να διολισθήσει σε επίπεδο ευκαιριακής συγκυρίας.

Φυσικά, είναι νέος και θα μπορέσει στο μέλλον να αποπειραθεί να διορθώσει το σημερινό φάλτσο. Κανείς ωστόσο δεν του εγγυάται ότι θα τα καταφέρει…

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής