Το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν αρνείται (ακόμη…) να εγκαταλείψει τον Τραμπ

Μάνος Οικονομίδης
Posted on May 17, 2017, 1:33 pm
1 sec

[email protected]

Εκείνοι που δεν κατάλαβαν ποτέ για ποιό λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να ταπεινώσει την πρώτη γυναίκα υποψήφια για την Προεδρία των ΗΠΑ, και να βάλει… στην τσέπη τα κλειδιά για το Οβάλ Γραφείο, ως νικητής και τροπαιούχος των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, δυσκολεύονται μέχρι και σήμερα να κατανοήσουν την “αδιανόητη” ισορροπία ανάμεσα στον 45ο Πρόεδρο της Αμερικής, και το κόμμα που τον στήριξε.

Γιατί βέβαια, στη σκιά και τον απόηχο σκανδάλων, ατυχών επιλογών και σεναρίων… Watergate, που διαμορφώνουν κλίμα εποχής Νίξον, παραπέμποντας δηλαδή στη διαμόρφωση μιας εθνικής ψυχολογίας που οδήγησε για πρώτη (και τελευταία) φορά στην Ιστορία, έναν εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ σε οικειοθελή παραίτηση λόγω… ανωτέρας βίας, η ταμπακιέρα βρίσκεται στους Ρεπουμπλικανούς.

Διαθέτοντας συμπαγή πλειοψηφία και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία, το Μεγάλο Παλαιό Κόμμα των ΗΠΑ είναι το μόνο που μπορεί να πυροδοτήσει θεσμικές διαδικασίες με… θύμα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Θα το κάνει; Οι ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, χαμογελούν ειρωνικά για τους… αισιόδοξους περί καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μεταξύ άλλων ως το κατεξοχήν συντηρητικό, αλλά και περισσότερο θεσμικό, με βαθιές ρίζες και γραφειοκρατική οργάνωση, δεν φαίνεται διατεθειμένο να εγκαταλείψει τον Ντόναλντ Τραμπ. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Μια τέτοια διολίσθηση στην πίεση της συγκυρίας άλλωστε, θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς θα τσαλάκωνε, με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, την απόλυτη πολιτική ηγεμονία που βιώνουν από τον Νοέμβριο, διατηρώντας υπό τον έλεγχό τους, τον Λευκό Οίκο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Πολύ περισσότερο, δεν θα το κάνουν με φόντο τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2018, που… δεν αργούν και τόσο.

Το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν στέκεται ακόμη στο πλευρό του ανθρώπου που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να το… καταστρέψει. Η εξουσία άλλωστε, υπήρξε πάντοτε συνεκτική παράμετρος για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η δε νομή της, ακόμη περισσότερο.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας